Jon Henrik Fjällgren, Melodifestivalen
Jon Henrik Fjällgren drabbades av tinnitus under Melodifestivalen. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Jon Henrik Fjällgren om läkarnas besked: "Det är hemskt"

Ikväll är det final i Melodifestivalen 2019 och för en av deltagarna har kampen varit extra svår. Jon Henrik Fjällgren, 31, har fått tinnitus under tävlingsveckorna. Enligt artisten är det sömnen som drabbats värst.


Inom loppet av de hetsiga tävlingsveckorna i Melodifestivalen har Jon Henrik Fjällgren, 31, drabbats av ett pipande ljud i sitt vänstra öra. Artisten, som tävlar i Mello-finalen ikväll med låten "Norrsken", berättar att pipet fortfarande är kvar.

Jon Henrik tvungen att söka vård under genrep för Melodifestivalen. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Tvungen att söka vård

Det var inför delfinalen i Leksand som Jon Henrik blev tvungen att söka vård för sitt besvär, som var värst under natten, skriver Expressen.

Läkarna förklarade då att inget går att göra och artisten försöker nu hitta eventuella behandlingsmetoder. Själva pipet, som visar sig vara tinnitus, är inte okänt för artisten. Han har nämligen haft det en gång tidigare, men då gick det dock över med hjälp av en healer.

– Jag blev hjälpt för det här en gång tidigare för många år sedan. Det var en person som gav mig healing och så försvann det. Jag har redan testat det även nu, men den här gången fungerade det inte, nämner han för tidningen.

Artisten har varit med om tinnitus tidigare. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Testat naturmedicin

Nu har artisten vänt sig till naturläkemedel som förhoppningsvis ska bota eländet, då det innehåller magnesium som ska lugna symtomen. Artisten ser dock inte hoppfullt på metoden.

– Det finns ingen direkt anledning som jag kan koppla till tinnitusen, och det finns för lite forskning på det. De har sagt att det kan komma från spänningar i kroppen, från stress eller från massa känslor inför Mello och att vi får hoppas på att det går över, förklarar han för Aftonbladet.

Sömnen påverkas mest

Jon Henrik berättar också att det inte är lika illa på dagen, utan att det är sömnen som tar mest stryk. Enligt honom själv började det att pipa en naty och blev sedan aldrig bättre – det håller på dag och natt, skriver Aftonbladet. 

Artisten beskiver det som "en svag ton som ökar och minskar i volym". 

Vad är tinnitus?

Tinnitus klassas inte som en sjukdom, utan ett slags symtom som beskrivs som ett besvärande oljud. Det kan drabba vem som helst och oftast får man det i samband med höga ljudvolymer, spänningar i nacke, axlar eller i käken. Har man en hörselnedsättning på grund av ålder och- eller bullerskador kan det bidra till tinnitus. 

1177 uppmanar dig att söka vård om du har dessa symptom:

  • Du har så mycket besvär av tinnitus att du blir irriterad, har svårt att koncentrera dig eller får sömnproblem.
  • Du får tinnitus i enbart ett öra och besvären inte minskar inom några veckor.
  • Du har tinnitus som förvärras vid stress, muskelspänning, oro eller ångest och där förvärringen inte minskar inom några veckor.

Har du koll på Jon Henrik Fjällgren? Nyheter24 har skrivit om saker du bör veta om den aktuella Mello-artisten, läs mer om det här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du kolla på Melodifestivalen ikväll?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

Textilmuseet prisat på Elle-galan

1 timme sedan
Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.

Harry Styles stalker får fängelse

1 timme sedan
3,5 månaders fängelse. Den blir domen för den brasilianska kvinna som stalkat Harry Styles den senaste tiden, skriver The Guardian.

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52
Artistduon Hooja blir älgvärdar i SVT. Den 2 maj klockan 19.00 kommenterar de årets säsong av "Den stora älgvandringen".

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.