Melodifestivalen

Melodifestivalen är en musiktävling som anordnas och sänds på SVT och SVT Play. Musiktävlingen startade 1958 och har hållit på sedan dess, med undantag för 1964, 1970 och 1976. Den kallas även för “Mello” och har sin egna hashtag #melfest.


Programmet är ett av Sveriges mest sedda TV-program och anordnas i olika städer runtom i landet. Vinnaren av Melodifestivalen blir Sveriges bidrag till den europeiska musiktävlingen Eurovision Song Contest, även kallat ESC. Stora artister och grupper som tävlat är bland annat ABBA, Carola och Loreen.


Melodifestivalens format har varierat under årens gång, men består i dag består av deltävlingar, Andra chansen och en final. Även röstnings- och poängsystemet har varierat, men senast 2017 kunde man rösta genom telefon- och SMS-röstning och hjärtröster. Det har även kommit till bland annat internationella jurygrupper för att utse den bästa kandidaten till ESC. En del av intäkterna från telefonrösterna går till välgörenhetsorganisationen Radiohjälpen.

igår 06:54
Lasse Holm tilldelas Musikförläggarnas hederspris för 2023. Schlagermakaren prisas bland annat för sin outtröttliga passion för låtskrivande och för att inspirera kollegor.
20 Sep, 08:12
När Melodifestivalen ger sig ut på turné nästa år blir första stoppet i Malmö, som även står värd för Eurovision Song Contest senare under våren.
16 Sep, 08:26
Niklas Strömstedts självbiografi är ett slags fortsättning på sommarprogrammet för några år sedan då han talade ut om berg-och-dalbanan i karriären och privatlivet. Det startade någonting, säger han.
15 Sep, 13:56
Bidragstrycket på Melodifestivalen håller i sig. Sammanlagt 2 624 låtar hann man få in innan fönstret stängde för den här gången, uppger SVT.
11 Sep, 16:22
Schlagerlegenden Christer Björkman återvänder till Sverige som tävlingsproducent för Eurovision Song Contest 2024, rapporterar Aftonbladet.
7 Sep, 06:02
Ambulansflyg, intravenös antibiotika och sjukhusvistelse i veckor. Tommy Körberg har haft en tuff sommar, men det hindrar honom inte från att nu repetera "Änglagård" för fullt. Det är ingenting att hetsa upp sig över. Men jag har blivit amatörläkare på kuppen, säger han.
6 Sep, 12:06
Musikern, kompositören och textförfattaren Caj Högberg har avlidit. En av hans mest kända låtar är "I can jive", som skrevs till Jerry Williams.
25 Aug, 11:38
Lancelot Hedman Graaf har hunnit med en egen realityserie, medverkan i "Let's dance" och Melodifestivalen. Nu släpper han sin första fullängdsskiva, satsar stenhårt på musiken – och litegrann på skådespeleriet. Det är ett litet snedsteg, säger han.
24 Aug, 14:08
Ny studio, ny sändningsdag – och ny programledare. Men "Bingolotto"-publiken kommer att känna igen sig när säsongen drar i gång på söndag.
24 Aug, 06:02
Höstens kanske mest rutinerade filmdebutant: Tommy Nilsson. Jag gillar att hoppa på grejer som är utmaningar, säger han.
16 Aug, 11:06
Farah Abadi kan vara den hårdast arbetande programledaren i tv. I höst leder hon hela fyra program på SVT. Det enda jag kan är att vara programledare. Familjen måste försörjas, säger hon och skrattar.
2 Aug, 09:40
Mark Levengood och Kristina "Keyyo" Petrushina kommer att leda tv-galan Kristallen, som hålls den 28 augusti på Cirkus i Stockholm.
1 Aug, 12:06
Under en hel sommar har Eva Rydberg tagit avsked från sin publik på Fredriksdalsteatern. Men nu avslöjar hon att hon känt sig tvungen att ljuga – hon ska inte alls sluta med sommarteater, utan startar om på ny kula på en annan plats i Helsingborg.
31 Jul, 08:10
"Drag race Sverige"-vinnaren Admira Thunderpussy gör sig redo för en show med "extra allt" under "Allsång på Skansen". En ny singel är på gång lagom till tv-framträdandet.
18 Jul, 21:02
Under sommarens fjärde "Allsång på Skansen" intog schlagerstjärnan Carola scenen på en gång – och bjöd på klassikern "Mitt i ett äventyr".
17 Jul, 15:02
Hans barndom var fylld av dansbandsmusik, och som 30-åring slog Luciano Axelsson själv igenom som dansbandsartist på Tiktok under artistnamnet Lucianoz. Nu ska han möta publiken i "Allsång på Skansen". — Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Lucianoz.
13 Jul, 13:12
Carola Häggkvist prisas av regeringen för framstående insatser för kulturella ändamål tillsammans med barnboksförfattaren Lena Anderson och radioproducenten Christofer Murray.
9 Jul, 09:25
Läs allt om Carolines af Ugglas liv efter Melodifestivalen. Familjen, barnen, konsten och relationen till Magnus Uggla.
7 Jul, 08:50
R'n'b-stjärnskottet Luciia har alltid haft stora drömmar. I helgen når hennes karriär nya höjder när hon är förband till Coldplay på Sveriges största arena. Jag har nog inte riktigt förstått det än.
6 Jul, 09:58
Lancelot Hedman Graaf debuterar som skådespelare med en roll i den nya filmen om Gyllene Tider. Peter Wahlbecks son Waldemar spelar Per Gessle.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.