Melodifestivalen

Melodifestivalen är en musiktävling som anordnas och sänds på SVT och SVT Play. Musiktävlingen startade 1958 och har hållit på sedan dess, med undantag för 1964, 1970 och 1976. Den kallas även för “Mello” och har sin egna hashtag #melfest.


Programmet är ett av Sveriges mest sedda TV-program och anordnas i olika städer runtom i landet. Vinnaren av Melodifestivalen blir Sveriges bidrag till den europeiska musiktävlingen Eurovision Song Contest, även kallat ESC. Stora artister och grupper som tävlat är bland annat ABBA, Carola och Loreen.


Melodifestivalens format har varierat under årens gång, men består i dag består av deltävlingar, Andra chansen och en final. Även röstnings- och poängsystemet har varierat, men senast 2017 kunde man rösta genom telefon- och SMS-röstning och hjärtröster. Det har även kommit till bland annat internationella jurygrupper för att utse den bästa kandidaten till ESC. En del av intäkterna från telefonrösterna går till välgörenhetsorganisationen Radiohjälpen.

3 timmar sedan
Debutanterna Scarlet har klättrat i popularitet i Melodifestivalen. Den skräckinspirerade hårdrocksduon vann genrepspublikens hjärtan och även spelbolagen sätter duon högt, och kan hota en av de utpekade förhandsfavoriterna.
igår 15:26
80-talsbandet Chattanooga väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame på lördag. Systrarna Mia, Ackie och Clara Kempff tävlade med bidraget "Hallå hela pressen" 1982.
igår 14:58
Sist han var med i Melodifestivalen sjöng Danny Saucedo om macarena och äppelpaj. Kanske inte den mest seriöst menade insatsen, erkänner han nu. Med bidraget "Happy that you found me" har han dock siktet inställt på vinst.
igår 13:14
Tre personer från organisationen ”Återställ våtmarker” döms för skadegörelse kopplat till en aktion i TV4:s "Let's dance", skriver Aftonbladet som hänvisar till nyhetsbyrån Siren.
3 dagar sedan 06:06
Björn Gustafsson och Kristian Luuk hade planerat en speciell sketch i Melodifestivalen 2024. Men i sista sekund så stoppades sketchen, berättar Björn Gustafsson i en ny intervju.
20 Feb, 12:20
Hur låter Danny Saucedo, Dotter och resten av gänget som tävlar i Melodifestivalen 2024 i Eskilstuna på lördag? Det får du veta här.
19 Feb, 12:22
Melodifestivalens tredje deltävling tappade 100 000 tittare jämfört med de tidigare två, och klockar in på 2,6 miljoner. På delad andraplats kommer skidskytte-VM och "Mästarnas mästare".
19 Feb, 10:20
Gunilla Persson kan få köpa tillbaka smyckena som Kronofogden tagit från henne – om hon bjuder högst på en kommande auktion. Men det enklaste vore ju att betala hela skulden, då skulle hon få tillbaka allt, säger Johannes Paulsson vid myndigheten.
19 Feb, 09:50
"Sand" – det är titeln på Danmarks bidrag till Eurovision Song Contest. I helgen avgjordes den danska motsvarigheten till Melodifestivalen i Köpenhamn, och både juryn och publiken röstade fram artisten Saba och hennes låt.
18 Feb, 11:46
Kronofogden har slagit till mot Gunilla Perssons hotell i Växjö– morgonen efter hennes framträdande i Melodifestivalen. Med sig tog man bland annat kläder och smycken. Naturligtvis blir det lite upprört, säger Johannes Paulson vid Kronofogden.
18 Feb, 08:10
Det här var bara början. Nu fortsätter Gunilla Perssons musikkarriär. Jag har redan planer för vad jag ska göra, säger hon till TT.
17 Feb, 22:42
Ingen finalplats – men heller ingen flopp. Gunilla Persson kunde pusta ut efter äventyret i Melodifestivalen. Jag har varit väldigt nervös, säger hon efter deltävlingen i Växjö.
17 Feb, 20:06
Det blir inget Hollywoodslut för Gunilla Persson – än i alla fall. Realitydrottningen går inte direkt till final i Melodifestivalen. Biljetterna till Friends arena fick i stället Jacqline och Cazzi Opeia.
17 Feb, 06:02
En omstridd realityprofil som knappt har tagit ton offentligt sjunger i Melodifestivalen i kväll. Hon är en spännande artist, säger Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka om Gunilla Persson.
16 Feb, 20:14
I Melodifestivalens tredje deltävling får Carina Berg sällskap av sina nära vänner Carolina Gynning och Christine Meltzer på scenen.
16 Feb, 06:04
Säkerheten för artister och publik kring Melodifestivalen står i fokus efter två incidenter förra helgen. Man drar lärdom av det som hände, säger Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka.
15 Feb, 16:48
Ena systern – Sara Nutti – tävlar i "vanliga" Melodifestivalen och den andra – Hanna Nutti – är nu uttagen att tävla i den samiska varianten: Sámi Grand Prix.
15 Feb, 08:18
Uppgifter om vilka som är låtskrivarna bakom Fröken Snusks Melodifestivalsbidrag "Unga & fria" har ändrats hos upphovsrättsorganisationen Stim, skriver Aftonbladet.
14 Feb, 13:10
Regissören, manusförfattaren och kommentatorn Edward af Sillén väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame på lördag.
14 Feb, 06:04
Gunilla Persson tävlar i Melodifestivalen 2024 – men det är inte det enda den svenska Hollywoodfrun har i kikaren. Nu berättar hon mer om framtiden.
1 2 3 4 ... 20