Melodifestivalen

Melodifestivalen är en musiktävling som anordnas och sänds på SVT och SVT Play. Musiktävlingen startade 1958 och har hållit på sedan dess, med undantag för 1964, 1970 och 1976. Den kallas även för “Mello” och har sin egna hashtag #melfest.


Programmet är ett av Sveriges mest sedda TV-program och anordnas i olika städer runtom i landet. Vinnaren av Melodifestivalen blir Sveriges bidrag till den europeiska musiktävlingen Eurovision Song Contest, även kallat ESC. Stora artister och grupper som tävlat är bland annat ABBA, Carola och Loreen.


Melodifestivalens format har varierat under årens gång, men består i dag består av deltävlingar, Andra chansen och en final. Även röstnings- och poängsystemet har varierat, men senast 2017 kunde man rösta genom telefon- och SMS-röstning och hjärtröster. Det har även kommit till bland annat internationella jurygrupper för att utse den bästa kandidaten till ESC. En del av intäkterna från telefonrösterna går till välgörenhetsorganisationen Radiohjälpen.

3 timmar sedan
Bojkott eller inte? Islands medverkan i Eurovision Song Contest kan avgöras på lördagen. Då utses nämligen årets vinnare i Söngvakeppnin, den isländska melodifestivalen. I år är det vinnaren som, i samråd med public servicebolaget Rúv, bestämmer om Island ska delta i tävlingen eller inte.
idag 08:46
Blir det en skånsk dragdrottning, norska tvillingar eller norrländsk gospel i finalen i Friends Arena? I kväll avgörs sista deltävlingen i Melodifestivalen.
igår 14:46
Marcus & Martinus kom tvåa i Melodifestivalen i fjol. Nu är de tillbaka – och är favorittippade. Men vi är inte bara här för att få revansch, vi älskar verkligen Mello, säger Martinus.
igår 08:10
Låtskrivaren Fredrik Kempe väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame. Sedan 2004 har han bidragit med 35 olika låtar i tävlingen – fyra av dem slutade som vinnare.
3 dagar sedan 18:32
Karlstadsbördige skådespelaren och musikern Johan Östling öppnar Melodifestivalens femte deltävling i just Karlstad på lördag med en hyllning till Sven-Ingvars klassiker "Torparrock", skriver SVT i ett pressmeddelande.
27 Feb, 13:36
Gunilla Persson får tillbaka alla de saker som Kronofogdemyndigheten beslagtog. Skulden är borta, enligt hennes advokat. Nu kan jag rösta på Gunilla Persson, nu när hon gjort rätt för sig, säger Johannes Paulson, vid Kronofogden.
27 Feb, 12:00
Marcus och Martinus tävlade i Melodifestivalen 2023 med bidraget Air. I finalen kom de på andra plats. Nu gör duon ett nytt försök – i Melodifestivalen 2024 tävlar de med sin låt Unforgettable. Och ja, den verkar onekligen vara just oförglömlig...
26 Feb, 13:24
Gunilla Persson överklagade Kronofogdens utmätning på ett hotellrum efter Melodifestivalen – men förgäves. Tingsrätten ger myndigheten grönt ljus att gå vidare med försäljningen av Perssons saker, skriver Aftonbladet.
26 Feb, 12:46
Melodifestivalen ligger kvar på stadiga 2,6 miljoner tittare och toppar därför listan även denna vecka. Tvåa är "Mästarnas mästare" med sina 1,4 miljoner tittare.
25 Feb, 07:22
Björn Gustafssons bror Oscar gjorde Melodifestivalsdebut – utan att det nämndes i SVT:s sändning. Många gissade att vi är bröder. Men vi tyckte att det var något för de riktiga fansen att klura ut, säger Björn Gustafsson.
24 Feb, 20:10
Röstproblemen stoppade inte Dotter. Hon gick direkt till final i Melodifestivalen – tillsammans med veteranen och förhandsfavoriten Danny Saucedo, som fick flest röster. Jag fattar inte riktigt vad som har hänt, säger Dotter till TT.
24 Feb, 14:18
Melodifestivalen domineras även i år av manliga låtskrivare. Av 93 låtskrivare är 26 kvinnor, uppger Sveriges Radio Kulturnytt. Det är dock något fler än tidigare år.
24 Feb, 07:28
Debutanterna Scarlet har klättrat i popularitet i Melodifestivalen. Den skräckinspirerade hårdrocksduon vann genrepspublikens hjärtan och även spelbolagen sätter duon högt, och kan hota en av de utpekade förhandsfavoriterna.
23 Feb, 15:26
80-talsbandet Chattanooga väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame på lördag. Systrarna Mia, Ackie och Clara Kempff tävlade med bidraget "Hallå hela pressen" 1982.
23 Feb, 14:58
Sist han var med i Melodifestivalen sjöng Danny Saucedo om macarena och äppelpaj. Kanske inte den mest seriöst menade insatsen, erkänner han nu. Med bidraget "Happy that you found me" har han dock siktet inställt på vinst.
23 Feb, 13:14
Tre personer från organisationen ”Återställ våtmarker” döms för skadegörelse kopplat till en aktion i TV4:s "Let's dance", skriver Aftonbladet som hänvisar till nyhetsbyrån Siren.
21 Feb, 06:06
Björn Gustafsson och Kristian Luuk hade planerat en speciell sketch i Melodifestivalen 2024. Men i sista sekund så stoppades sketchen, berättar Björn Gustafsson i en ny intervju.
20 Feb, 12:20
Hur låter Danny Saucedo, Dotter och resten av gänget som tävlar i Melodifestivalen 2024 i Eskilstuna på lördag? Det får du veta här.
19 Feb, 12:22
Melodifestivalens tredje deltävling tappade 100 000 tittare jämfört med de tidigare två, och klockar in på 2,6 miljoner. På delad andraplats kommer skidskytte-VM och "Mästarnas mästare".
19 Feb, 10:20
Gunilla Persson kan få köpa tillbaka smyckena som Kronofogden tagit från henne – om hon bjuder högst på en kommande auktion. Men det enklaste vore ju att betala hela skulden, då skulle hon få tillbaka allt, säger Johannes Paulsson vid myndigheten.
1 2 3 4 ... 20