Stockholm

Svensk tv-profil åtalas för flera grova ekobrott – "pågått i flera år"

Rättegång
Känd Tv-profil åtalad för flera ekobrott. Foto: Naina Helen Jåma/TT / Shutterstock

En känd svensk tv-profil greps och häktades i höstas, misstänkt för grova bedrägerier. Nu är profilen åtalad för flera ekobrott och riskerar flera år i fängelse.


Läs mer

En svensk tv-profil riskerar att få ett flera års långt fängelsestraff. Under tisdagen åtalades profilen misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll, rapporterar Aftonbladet. 

Enligt åklagaren ska brotten ha pågått i flera år. 

Upptäcktes efter tips 

Den åtalade tv-profilen driver ett hälsohem och det var där som utredningen startade. Efter ett anonymt tips inledde Ekobrottsmyndigheten en undersökning av profilens verksamhet. 

I ju med en stämningsansökan upptäckte man att tv-profilen inte bokfört ett flertal transaktioner. Inte heller hade han underlag för sina affärshändelser. 

– Det är under fyra år som det inte finns något bokfört eller bevarat. Det är runt miljonen i omsättning varje år, och något år var det över 1 miljon. Det är hyfsat stort och rör sig om flera år, därför bedömer jag det som grovt då det finns en viss systematik, säger åklagaren på Ekobrottskammaren, till Aftonbladet.

Inte bokföringskunnig

Tv-profilen har sagt att han inte har kunskap inom bokföring och att han fått hjälp av en annan person med att sköta den. 

– Han är lite oklar i sina förhör och lite otydlig. Han säger att det funnits en bokföring med en bokförare men han kan inte uppge något namn på personen, så förmodligen har han inte haft en bokförare överhuvudtaget, säger åklagaren till tidningen. 

Greps i höstas

Tv-profilen är känd genom sin medverkan i ett populärt svenskt tv-program och greps och häktades i höstas. Detta efter att han ska ha lurat flera personer på pengar – genom samma hälsohem. 

Han är misstänkt för flera fall av grova bedrägerier, som enligt åklagaren är flera miljoner. 

Rättegången för ekobrotten och bedrägerierna kommer att hållas tillsammans. 

Tv-profilen själv nekar till brotten. 

– Han bestrider ansvar för samtliga misstankar, säger hans advokat, rapporterar Aftonbladet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.