Sanna Lundell och Josefin Nilsson
Sanna Lundell minnns domen mot Josefin Nilssons gärningsman. - Foto: TT

Sanna Lundell om Josefin Nilsson: ”Jag slungades tillbaka”

Dokumentärfilmen ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” fortsätter att väcka starka reaktioner. Let´s Dance-aktuelle Sanna Lundell minns när domen kom för misshandeln mot sångerskan.


Den 22 mars i år skulle sångerskan Josefin Nilsson ha fyllt 50 år. Det uppmärksammades av SVT med filmen ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”, som släpptes på SVT Play förra fredagen. 

I dokumentären framkommer en mörkare del av sångerskans liv – nämligen att hon misshandlades svårt av en man som hon hade en relation med.

Sanna Lundell berättar för Nyheter24 att hon tydligt minns när domen kom och när misshandeln mot Josefin Nilsson uppdagades. 

– Jag slungades verkligen tillbaka i tiden och blev såklart väldigt illa berörd när jag såg dokumentären. Jag tänker att vi måste se över lagstiftningen kring våld mot kvinnor, säger Sanna Lundell. 

Sanna Lundell tycker att vi bör se över lagstiftningen kring mäns våld mot kvinnor. Bildälla: JANERIK HENRIKSSON / TT

Stalkers

Lundell har varit engagerad i frågan om mäns våld mot kvinnor under många år. År 2012 gjorde hon programmet "Stalkers" med Hasse Aro, där de mötte kvinnor som utsatts för våld. 

– De här kvinnorna fick hela sina liv förstörda av svartsjuka ex, som utsatte dem för psykiskt och fysiskt våld. Och inte fick några rättsliga konsekvenser för det, säger Sanna Lundell. 

Redan då var Sanna förfasad över att män kunde komma undan med den här typen av beteende. 

– Kvinnor ska liksom behöva leva med dold identitet och flytta land och rike runt. Medan deras gärningsmän går helt och hållet fria. De kanske till max får ett besöksförbud som de inte får några konsekvenser för om de överträder. Det är för jävligt, säger Sanna. 

Josefin Nilssons död 

Innan Josefin Nilsson dog började hon att skriva en bok om sina upplevelser i relationen. Hon beskriver svår misshandel som tvingade henne till att operera ryggraden, och situationer som kan liknas vid dödshot. 

På morgonen den 29 februari 2016 dog den gotländska sångerskan Josefin Nilsson, endast 46 år gammal. Hon hade lagt sig på sängen för att vila och vaknade aldrig igen. Nilsson hade lidit av kraftiga ryggproblem i flera år och tvingades till operation ett flertal gånger. På grund av den kroniska värken hon led av tog hon stora mängder smärtstillande. 

Vill du läsa mer om Josefin Nilssons liv, död och relationen med gärningsmannen kan du göra det här.

Se Nyheter24:s intervju med Sanna Lundell i klippet ovan! 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett dokumentären om Josefin Nilsson?
Tack för din röst!