Söndag 25 Jul
Stockholm

Hela historien om Josefin Nilssons liv, död och relationen

Dokumentär om Josefin Nilsson
Den 22 mars släppte SVT dokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är". Foto: Anders Wiklund SvD/TT & Karl Melander TT/TT

Den nya dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” har väckt starka reaktioner. Sociala medier fortsätter att fyllas av kommentarer kring vad som uppdagats om sångerskan Josefin Nilssons liv.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 22 mars i år skulle sångerskan Josefin Nilsson ha fyllt 50 år. Det uppmärksammades av SVT med filmen ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”, som släpptes på SVT Play i fredags. 

I dokumentären skildras Nilssons karriär som artist men det framkommer också uppgifter om en mörkare del av hennes liv – nämligen att hon misshandlades svårt av en man som hon hade en relation med. 

Reaktionerna på filmen lät sig inte vänta. Ämnet har dominerat sociala medier under helgen och hashtaggen #brinnförjosefin har snabbt blivit viral. Det hölls även en stor ljusmanifestation i Stockholm under lördagskvällen för att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor. 

Karriär 

Josefin Nilsson gjorde succé som både sångerska och skådespelare. Tillsammans med sin syster, Marie Nilsson Lind, startade de upp popgruppen Ainbusk, med Annelie Roswall och Birgitta Jakobsson. De släppte sin första singel 1990 och var med i alla stora underhållningsprogram i tv under 90-talet. 

Relationen med skådespelaren 

Josefin Nilsson hade en relation med en känd svensk skådespelare på 90-talet. 

– Josa träffade en man som hon blev stormande förälskad i, berättar hennes syster Marie Nilsson Lind om Josefins möte med skådespelaren i dokumentären.

Det som verkade som en vacker romans, visade sig senare vara något helt annat.

Psykisk och fysisk misshandel 

Det har framkommit att Josefin Nilsson misshandlades både fysiskt och psykiskt av skådespelaren som hon hade en relation med. 

I dokumentären får man bland annat läsa en avskrift från ett telefonmeddelande som skådespelaren lämnade till Josefin Nilsson där han hotar henne:

”Jag vaknar hela tiden av hat. Din tjocka grisfarmarfitta. Jag vaknar av hat till dig. Ett enormt jävla hat. Jag lovar dig min hämnd, den kommer att bli ljuv. Jag ska tänka ut något raffinerat åt dig, just åt dig. Förstår du det? Din feta jävla gris.”

Innan Josefin Nilsson dog började hon att skriva en bok om sina upplevelser i relationen. Hon beskriver svår misshandel som tvingade henne till att operera ryggraden, och situationer som kan liknas vid dödshot. 

Josefin Nilsson dog 2016, endast 46 år gammal. Bildkälla: Hasse Fridén/TT

Domen 

Tingsrätten dömde Josefin Nilssons tidigare pojkvän till tre månaders fängelse för misshandel, olaga hot och överträdelse av besöksförbud. Straffet sänktes sedan av hovrätten till villkorlig dom. 

– Det här är gamla grejer och det är redan dömt i det här. Det finns ingen rättegång eller någon som skulle ta upp det här. Människan är dessutom död och kan inte höras, säger skådespelaren i en intervju med Expressen på söndagen. 

Dödsorsaken 

På morgonen den 29 februari 2016 dog den gotländska sångerskan Josefin Nilsson, endast 46 år gammal. Hon hade lagt sig på sängen för att vila och vaknade aldrig igen. Nilsson hade lidit av kraftiga ryggproblem i flera år och tvingades till operation ett flertal gånger. På grund av den kroniska värken hon led av tog hon stora mängder smärtstillande. 

Josefins familj gick ut med följande pressmeddelande efter hennes bortgång: 

”Josefin avled till en följd av ett förstorat hjärta, mycket dåliga värden, en plågad kropp i kombination med smärtstillande, receptutskriven medicin vars styrka och verkan hon missbedömde under en längre tid. Hon hade reagerat mycket dåligt på tidigare operationer med olika besvär som följd, hennes nyligen genomförda höftoperation följde samma mönster. Hon hade fruktansvärt ont” 

Kommentera
Kopiera länk
Dela