Dokumentär om Josefin Nilsson
Den 22 mars släppte SVT dokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" - Foto: Anders Wiklund SvD/TT & Karl Melander TT/TT

Här är allt om Josefin Nilssons liv, död och destruktiva relation

I februari 2016 hittades Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson död i sitt hem på Gotland. Tre år senare kom dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” som skildrade hennes liv, kantat av destruktiva förhållanden och smärtor.


Den 22 mars år 2019 skulle sångerskan Josefin Nilsson ha fyllt 50 år, något som uppmärksammades av SVT i dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”.

I dokumentären skildras Josefin Nilssons karriär som artist men det framkommer också uppgifter om en mörkare del av hennes liv – nämligen att hon misshandlades svårt av en man som hon hade en relation med. 

Den mannen visade sig senare vara Dramatenskådespelaren Örjan Ramberg. Han valde att gå ut med sin version av relationen i en debattartikel. 

Mer om det kan du läsa här.

Ainbusk tävlade i Melodifestivalen 2008. Foto: Jessica Gow

Josefin Nilssons karriär - sjöng i Ainbusk

Josefin Nilsson gjorde succé som både sångerska och skådespelare. Tillsammans med sin syster, Marie Nilsson Lind, startade de upp popgruppen Ainbusk, med Annelie Roswall och Birgitta Jakobsson. De släppte sin första singel 1990 och var med i alla stora underhållningsprogram i tv under 90-talet. 

Här kan du läsa mer om Marie Nilsson Lind, som dyker upp i lördagens Så mycket bättre.

Josefin Nilssons relation med Örjan Ramberg

Josefin Nilsson hade en relation med den kände skådespelaren Örjan Ramberg på 90-talet. 

– Josa träffade en man som hon blev stormande förälskad i, berättar hennes syster Marie Nilsson Lind om Josefins möte med skådespelaren i dokumentären.

Det som verkade som en vacker romans, visade sig senare vara något helt annat.

Josefin Nilsson utsattes för psykisk och fysisk misshandel 

I dokumentären framkommer att Josefin Nilsson misshandlades både fysiskt och psykiskt av Örjan Ramberg under tiden de var tillsammans. 

I dokumentären får man bland annat läsa en avskrift från ett telefonmeddelande som skådespelaren ska ha lämnat till Josefin Nilsson där han hotar henne:

”Jag vaknar hela tiden av hat. Din tjocka grisfarmarfitta. Jag vaknar av hat till dig. Ett enormt jävla hat. Jag lovar dig min hämnd, den kommer att bli ljuv. Jag ska tänka ut något raffinerat åt dig, just åt dig. Förstår du det? Din feta jävla gris.”

Innan Josefin Nilsson dog började hon att skriva en bok om sina upplevelser i relationen. Hon beskriver svår misshandel som tvingade henne till att operera ryggraden, och situationer som kan liknas vid dödshot. 

Örjan Ramberg: "Jag är inte ansvarig för Josefin Nilssons död"

Örjan Ramberg lät publicera en debattartikel på Aftonbladet år 2019 där han erkänner sig skyldig till ett fall av misshandel mot Josefin Nilsson, vilket han också dömdes för i hovrätten 1998. Han nekar till flera andra anklagelser, däribland att han ska ha kastat in henne i en vägg, vilket dokumentären påstår.

Örjan Ramberg nekar också till ansvar i Josefin Nilssons död, och ställer allmänheten frågan hur länge han ska behöva sona för brottet.

"I dokumentären utmålas jag som någon som orsakat en folkkär sångerskas död. För det brottet finns ingen nåd eller förlåtelse hos allmänheten. Att det är en lögn bekommer varken medierna eller mobben", skriver Örjan Ramberg.

Josefin Nilsson dog 2016, endast 46 år gammal. Bildkälla: Hasse Fridén/TT

Domen mot Örjan Ramberg  

Tingsrätten dömde Josefin Nilssons tidigare pojkvän till tre månaders fängelse för misshandel, olaga hot och överträdelse av besöksförbud. Straffet sänktes sedan av hovrätten till villkorlig dom. 

– Det här är gamla grejer och det är redan dömt i det här. Det finns ingen rättegång eller någon som skulle ta upp det här. Människan är dessutom död och kan inte höras, har Örjan Ramberg sagt om domen i en intervju med Expressen.

Josefin Nilssons död - och dödsorsak 

På morgonen den 29 februari 2016 dog den gotländska sångerskan Josefin Nilsson, endast 46 år gammal. Hon hade lagt sig på sängen för att vila och vaknade aldrig igen. 

Josefin Nilsson hade lidit av kraftiga ryggproblem i flera år och tvingades till operation ett flertal gånger. På grund av den kroniska värken hon led av tog hon stora mängder smärtstillande. 

Josefins familj gick ut med följande pressmeddelande efter hennes bortgång. Så här skrev de:

”Josefin avled till en följd av ett förstorat hjärta, mycket dåliga värden, en plågad kropp i kombination med smärtstillande, receptutskriven medicin vars styrka och verkan hon missbedömde under en längre tid. Hon hade reagerat mycket dåligt på tidigare operationer med olika besvär som följd, hennes nyligen genomförda höftoperation följde samma mönster. Hon hade fruktansvärt ont”

I obduktionsrapporten konstateras Josefin Nilssons dödsorsak som självmord, vilket storasyster Marie Nilsson Lind berättar om i sitt sommarprat från 2019.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen inför ESC: "Säkerheten är väldigt stor"

Nytt bakslag för Eurovisionveckan i Malmö

2 timmar sedan
Det är inte bara artister som hoppar av Eurovisionveckan i Malmö. Nu står det klart att Moriska paviljongen, som skulle hysa Euro Fan Café för tillresta Eurovision-fans, också drar sig ur.

Veckans film och serier – Gosling som stuntman

3 timmar sedan
Ryan Gosling är avdankad stuntman i "The fall guy" och i "A man in full" spelar Jeff Daniels en företagsledare på fallrepet. Här är veckans filmer och serier.

Céline Dion om svåra sjukdomen: "Hoppas på ett mirakel"

idag 02:42
Den kanadensiska megastjärnan Céline Dion, som i fjol tvingades ställa in sin världsturné sedan hon drabbats av den ovanliga neurologiska sjukdomen stiff person syndrome, har för första gången sedan sjukdomsbeskedet givit en intervju.

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

igår 21:37
Nu har har den omtalade lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts. Huset är byggt med hjälp av en feng shui-expert och kostade 14 miljoner. Men det blev en riktig förlustaffär när paret sålde villan på Värmdö.

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.