Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alexander Karims öppna brev om Josefin Nilsson hyllas

- 25/03/2019, 11:09 -

Alexander Karim kan inte tystas. Hans upprop mot mäns våld mot kvinnor hyllas nu av tusentals. "Folk går ut och riskerar sina karriärer för att få stopp på det här", säger han till Nyheter24.

Dokumentären om artisten och skådespelaren Josefin Nilsson har rört upp starka känslor nu under helgen. "Älska mig för den jag är" visades på SVT i fredags, och i lördags hölls en stor ljusmanifestation i Stockholm mot mäns våld mot kvinnor. 

I dokumentären läggs stor tyngd på den destruktiva relation Josefin Nilsson hade med en känd svensk skådespelare under 90-talet, och de skador hon fick av psykisk och fysisk misshandel. 

Igår söndags publicerades en text på Nyheter24, skriven av skådespelaren Alexander Karim

"Jag tackar nej till projekt med alla de gubbslem och skitstövlar. Det är dags att tacka nej", skriver Karim i sitt öppna brev till film- och teaterbranschen.

Alexanders Karims öppna brev har delats tusentals gånger, och nu berättar han om reaktionerna. 

– Jag har fått nästan bara positiva reaktioner, både från kollegor i branschen och från allmänheten. Det är en väldigt liten värld, men jag tror att de flesta kan skriva under på att det här låter vettigt, säger Alexander Karim till Nyheter24. 

Karim berättar nu att uppropet inte bara gäller skådespelare, att det inte bara handlar om Josefin Nilsson – det handlar om mäns våld mot kvinnor överallt. 

– Det här är ju inte en isolerad händelse, det finns många kvinnor som går igenom det Josefin gick igenom – det är en stor fråga och ett stort problem. 

Och Alexander Karim står inte ensam. Flera välkända profiler har gått ut och sagt ifrån mot mäns våld mot kvinnor. Bland annat har Peter Jöback, Kajsa Ernst och Sarah Dawn Finer skrivit under taggen #jagtackarnej, och Karims initiativ har hyllats av bland andra Camilla Läckberg, Carola Häggkvist, Charlotte Perrelli och Pernilla Wahlgren

Sarah Dawn Finer
Sarah Dawn Finer är en av många kändisar som gått med i #jagtackarnej (Skärmdump från Twitter)

– Det går att skapa förändring. Det går att förändra beteenden. Folk går ut och riskerar sina karriärer för att få stopp på det här. Man har förstått att det gått för långt, säger Alexander Karim till Nyheter24.