Fredag 7 Okt
Stockholm

Alexander Karim: "Karriären kanske går åt helvete men nu får det vara nog"

Alexander Karim: "Jag tackar nej till projekt med alla de gubbslem och skitstövlar. Det är dags att tacka nej. Så det gör jag nu. Till branschen."

Kommentera (295)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Ett öppet brev till Film, TV och Teaterbranschen.

Hej. Jag heter Alexander Karim och är skådespelare. Först vill jag bara uttrycka mig stolthet över arbetet vi alla har gjort under tiden som gått sedan #metoo briserade. Mycket har hänt och emedan det är långt, långt kvar att gå så syns förändringen. Där ska vi ha en eloge.

Men när jag nu sitter här med ett ansikte blankt av tårar känner jag att jag måste skriva till er. Eller till oss, kanske jag ska säga. 

Jag såg just "Älska mig för den jag är". Dokumentären om Josefin Nilsson. Och det värker i kroppen. I magen. I själen. 

Jag hör hennes systers ord och tårarna bara kommer. Hur kunde det här få hända? Att den här mannen systematiskt och under flera år fick ta ut sina brister, sina tillkortakommanden, sin osäkerhet och sin ilska på en annan människa, så till den grad att hon till slut bara slutade leva. Gav upp. Släppte taget om ett liv hon verkar ha älskat så innerligt innan han kom in i bilden. Jag ser bilderna från Josefin i de tidiga tonåren och tänker på vart det hela skulle komma att sluta. Och jag tänker på min egen dotter. Även hon så full av glädje och livshunger. Och om någon hade släckt det ljuset. En otänkbar sorg. 

Nej, nu får det vara nog. Jag känner att det är dags att ta ställning ordentligt. Det är dags att tacka nej. Så det gör jag nu. Till branschen. Ja, jag kommer att förlora pengar på det här. Det vet jag. Min karriär kanske går åt helvete men nu får fanimej vara nog.  

Jag tackar härmed nej till, filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubbslem och skitstövlar som både jag och ni känner till men som vi av juridiska skäl inte kan nämna vid namn. Men vi vet vilka ni är. 

Jag tackar nej. Och jag tycker att även du ska tacka nej. Jag talar till mina kollegor. Regissörer, producenter, författare, teaterchefer – om vi tillsammans bara tackar nej, kan vi tvinga fram förändring. Vi kan inte vänta på att dessa män, för ja, det är främst män och det vet vi alla, vi kan inte vänta på att de ska förändras. Vi kan inte acceptera ”det var längesen och han är mycket lugnare nu”. Det spelade ingen roll för Josefin som levde och sedan dog i sviterna av fysisk såväl som psykisk terror och det ska inte spela någon roll för oss.  Jag säger till alla mina bröder i branschen – Tacka nej. Till mina systrar – Tacka nej. Tillsammans kan vi flytta berg!

Listan av förövare är lång och jag är medveten om att det jag tackar nej till är goda 30 procent av allt som kommer att produceras men det är ok. Förändring kostar. Det har det alltid gjort. Och jag är mer än villig att betala.

Och slutligen till dig. Du som slog sönder henne. Du som krossade hennes vilja, hennes, drömmar, hennes passion. Du som stal hennes skratt. Du som fick håret att falla från hennes huvud och kroppen att värka av smärta varje dag. Du som ändå går upp på din scen, ställer dig framför din kamera, helt utan skuld eller skam. Det är slut nu. Jag tänker inte köpa dina biljetter. Jag tänker inte besöka din teater. Jag vill inte se din film. 

Jag tackar nej till dig.

Med vänlig hälsning – Alexander Karim

#jagtackarnej #brinnförjosefin

Instagram: @alexanderkarim


Mer om Josefin Nilsson: Nu har den dömde skådespelaren talat ut om dokumentären – läs hans ord här

Alexander Karim om reaktionerna: "Folk går ut och riskerar sina karriärer för att få stopp på det här"

Håller du med Alexander Karim?
Tack för din röst!
Kommentera (295)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.