Skådespelare och Josefin Nilsson
Skådespelaren utsatte Josefin Nilsson för misshandel. Han skickade även hotbrev och talade in hotfulla röstmeddelanden på hennes telefonsvarare. - Foto: Stella Pictures, Bertil Ericson/TT Bild. Bilden är ett montage.

Skådespelarens hot mot Josefin Nilsson – lovade en "ljuv hämnd"

Den manliga skådespelaren dömdes för att ha misshandlat Ainbusk-sångerskan Josefin Nilsson. Han skickade även hotbrev till henne och talade in hotfulla meddelanden på hennes telefonsvarare.


I dokumentären "Älska mig för den jag är" skildras sångerskan Josefin Nilssons liv och karriär. Det berättas också om hur Josefin blev utsatt för fysisk och psykisk misshandel av en man hon var tillsammans med under 90-talet. 

Josefin hittades död i sitt hem på Gotland den 29 februari 2016. I fredags skulle hon ha fyllt 50 år.

Mannen som Josefin var tillsammans med är en känd skådespelare, och har de senaste åren varit verksam på Dramaten. Under veckan stod det klart att Dramaten ställer in de föreställningar där han medverkar. Det är inte heller aktuellt med nya uppdrag för skådespelaren.

Josefin Nilsson blev 46 år gammal. Bildkälla: Bertil Ericson/TT Bild

"Tackar nej till gubbslem"

Dokumentären har väckt starka reaktioner. I helgen protesterade hundratals mot mäns våld mot kvinnor genom en ljusmanifestation till minne av Josefin. Under hashtaggen #brinnförjosefin så har flera kändisar visat sitt stöd för Josefin. Mia Skäringer, Helena Bergström och Alexander Karim är några av de som har gjort sina röster hörda.

Alexander Karim skrev ett öppet brevNyheter24 där han berättade om sitt ställningstagande.

 "Jag tackar nej till projekt med alla de gubbslem och skitstövlar. Det är dags att tacka nej. Så det gör jag nu. Till branschen", skrev han bland annat i den hyllade texten.

Camilla Läckberg valde att lägga ut namn och bild på den skådespelare som dömdes för att ha misshandlat Josefin Nilsson. Bildkälla: Stella Pictures.

Författaren Camilla Läckberg valde även tidigare i veckan att publicera mannens namn och bild på sina sociala medier.

"För min del är jag inte rädd för ev juridiska konsekvenser. Bring it on. Jag tar det i så fall. Come what may. Blir ett utmärkt tillfälle att få upp all skit till ytan. Vi kan tvätta byken ordentligt då tillsammans. Fullt beredd ta ev juridiska konsekvenser", skrev Camilla.

Skickade hotbrev till Josefin

Skådespelaren dömdes för misshandel av Josefin – men det milda straffet han fick då, för över 20 år sedan, har idag väckt många frågor.

Mannen dömdes först till tre månaders fängelse för bland annat tre fall av misshandel mot Josefin. Han hade även gjort sig skyldig till olaga hot, skadegörelse och för att brutit besöksförbud. 

Men efter att domen hade överklagats så friades mannen i hovrätten 1999 från två fall av misshandel.

Skådespelaren dömdes för misshandel. Bildkälla: Stella Pictures

Oisin Cantwell är krönikör på Aftonbladet, och han beskriver ett av de hotbrev som Josefin fick av skådespelaren. Josefin lämnade in brevet till polisen, och en kriminalinspektör skrev då:

”Brevet med ovan text är poststämplat (...) och adresserat till Nilsson på dennas adress med det avvikande förnamnet ’JOSEFUL’ Nilsson”.

Skådespelaren ringde även och talade in hotfulla meddelanden på hennes telefonsvarare. I samtalen, som spelades upp i rätten, beskrev skådespelaren sitt enorma hat mot henne och lovade att han skulle hämnas. 

Josefin fick också brev där han bland annat skrev om att han aldrig har känt ett liknande hat någonsin. Mannen skrev också flera nedsättande ord om henne. 

Därför fick skådespelaren så milt straff

En av de anledningar till att skådespelaren fick ett mildare straff var att han hade blivit omskriven i media. 

Han berättade om demonstrationer utanför hans arbetsplats, och han kunde inte längre gå på krogen. Han tvingades istället "leva ett stillsamt hemmaliv", något som Expressen har skrivit om.

Eftersom han även var tidigare ostraffad så fick han alltså ett villkorligt straff och behövde inte sitta en dag i fängelse.

Skådespelaren fick ett mildare straff i hovrätten. Bildkälla: Stella Pictures

Kriminologen Leif GW Persson har tagit fram de 20 år gamla domarna, och han tror att skådespelaren hade fått ett annat straff idag.

– Han kom lindrigt undan, hade det hänt i dag då hade det smällt, sa Leif GW Persson i TV4 Nyhetsmorgon.

Han beskriver det vidare som "en förskräcklig historia".

– Det slutade med att han får villkorlig dom och dagsböter. Och det hade han inte fått i dag kan jag säga, sa Leif GW. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

2 timmar sedan
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.

Textilmuseet prisat på Elle-galan

2 timmar sedan
Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.

Harry Styles stalker får fängelse

3 timmar sedan
3,5 månaders fängelse. Den blir domen för den brasilianska kvinna som stalkat Harry Styles den senaste tiden, skriver The Guardian.

Hooja kommenterar älgvandringen

igår 21:52
Artistduon Hooja blir älgvärdar i SVT. Den 2 maj klockan 19.00 kommenterar de årets säsong av "Den stora älgvandringen".

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

igår 21:26
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.