Game of Thrones, kod
Piratkopior av Game of Thrones kan innehålla skadlig kod. - Foto: Stella Pictures, Pixabay

Att ladda ned Game of Thrones kan vara farligt

Snart är det äntligen premiär för den sista säsongen av Game of Thrones. Men kan du inte hålla i nerverna och beslutar dig för att ladda ned en piratkopia så kan det leda till oönskade konsekvenser.


Snart är det dags för eldsprutande drakar och krigande kungafamiljer att återvända till tv-rutan i den sista säsongen av Game of Thrones. Det första avsnittet kommer att släppas den 15 april, men många har redan nu försökt få tag på läckt material.

Men det borde du akta dig för! För väljer du att ladda ned piratkopior från serien så kan du få oönskade konsekvenser. 

Cybersäkerhetsfirman Kaspersky Lab varnar nämligen otåliga fans att försöka ladda ned material från den åttonde säsongen. Du löper nämligen stor risk att dra på dig en skadlig kod, enligt Gizmodo.

Den sista säsongen av Game of Thrones släpps den 15 april. Bildkälla: Helen Sloan/AP

Koden kan leda till utpressning

Koden kan nämligen infektera din dator. Detta kan bland annat leda till att du får spam och ger tillgång till känslig information – som i värsta fall kan leda till att någon kan utpressa dig på pengar.

Även piratkopior av kända tv-serier som "The Walking Dead", "Arrow, Suits", "The Big Bang Theory", "Grey's Anatomy" och "This Is Us" kan innehålla den skadliga koden.

Förra året stod säsong sju av "Game of Thrones" för 17 procent av den skadliga programvaran och drabbade 20,934 användare, enligt Kaspersky Lab. Dessutom anses det första avsnittet "Winter is Coming" vara den "farligaste" episoden att ladda ned.

Över 120 000 drabbades

De har nu konstaterat att antalet personer som drabbats av piratkopierad programmjukvara 2018 var 126 340 användare, vilket är en tredjedel mindre än antalet personer som drabbades året innan. 

Men Kaspersky Lab förväntar sig "en ny våg av skadlig verksamhet" under den sista säsongen av "Game of Thrones" som släpps om två veckor.

Du kan drabbas av en skadlig kod ifall du laddar ned piratkopior av serien. Bildkälla: Pixabay

Vill du läsa mer om Game of Thrones? Klart du vill. Nyheter24 har listat hur skådespelarna ser ut idag i artikeln här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du ladda ned piratkopior?
Tack för din röst!