Prinsessan Diana
Det har framkommit nya uppgifter om skadorna prinsessan Diana fick av bilolyckan i Paris. - Foto: TT

Nya uppgifter i bok om prinsessan Dianas död: ”Om bara”

Prinsessan Diana dog efter en tragisk bilolycka i Paris 1997. Nu har nya uppgifter om skadorna, som orsakade hennes död, framkommit i en ny bok.


Den 31 augusti 1997 var prinsessan Diana med om en bilolycka i en tunnel i centrala Paris. I bilen satt hennes pojkvän, Dodi Fayed, deras chaufför och Fayeds livvakt. 

Deras bil förföljdes av nio franska paparazzi-fotografer i olika fordon och en motorcykelbunden kurir. Vid tunnelns början slog deras bil i den högra sidan av tunneln, flög över vägen och frontalkrockade sedan med en pelare. 

Dianas pojkvän och chauffören dödförklarades direkt på platsen. Diana togs till sjukhus, men dog två timmar senare – de inre skadorna var för omfattande. 

Dianas tragiska död är ett klassiskt exempel på ”om bara”. Hon hade kunnat överleva om hon hade haft på sig ett säkerhetsbälte eller om hennes ”lilla” skada hade varit placerad lite annorlunda – det skriver den rättsmedicinska patologen, Dr Richard Shepard, i en ny bok. 

Prinsessan Diana dog efter en tragisk bilolycka i Paris 1997. Bildkälla: TT

I hans bok, Unnatural Causes, skriver han även: 

”Om hon hade haft bälte på sig hade hon troligtvis visat upp sig i offentligheten två dagar senare med en blåtira, kanske lite andfådd av frakturerna i revbenen och med bruten arm.” 

Diana fick alltså bara några brutna ben och en liten bröstskada av bilolyckan – men det inkluderade en skada i en ven, i en av hennes lungor. Skadan var svår att upptäcka, och när läkarna väl gjorde det var det för sent. 

”Ambulanspersonalen uppfattade henne som skadad, men stabil, särskilt eftersom hon kunde kommunicera”, skriver Dr Shepard i boken. 

I ambulansen ska Diana har börjat förlora medvetandet. När hon fick hjärtstillestånd gjordes allt för att återuppliva henne och på sjukhuset la de in henne för operation. Där identifierade de problemet och försökte att reparera venen – men då var det alltså redan för sent. 

Dr Shepard säger att Dianas skada var så ovanlig att han aldrig har sett något liknande under hela sin karriär. 

Boken Unnatural Causes, av Dr Richard Shepard, kommer ut den 18 april. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sara Stridsberg ger ut ny roman i höst

Irma Lehtosalo rörd till tårar: "Mamman de behövde..."

Irma Lehtosalo har blivit en folkkär person runt om i vårt avlånga land. Hon är tacksam för all hjälp hon fått av Marko, så pass att hon blir rörd till tårar.

Avhopp från Eurovisionfest tvingar fram flytt

Efter ett 20-tal avhopp från kringarrangemangen runt Eurovision har Malmö stad behövt tänka om. Den enda musikscenen utan säkerhetskontroll vid ingången slopas, rapporterar Sydsvenskan.

Ola Salo: Wonkas konst gör livet uthärdligt

1 timme sedan
Efter Jesus och Judas kliver Ola Salo i höst ut på Göteborgsoperan som den skruvade chokladfabrikören Willy Wonka. Det kan vara ganska roligt att få spela lite mer knäpp än man själv är, säger han med ett snett leende.

Molly Sandén sjunger på Grammisgalan

1 timme sedan
Molly Sandén, Hooja och Ellen Krauss. Det är några av de artister som uppträder på årets Grammisgala.

Lugnt hobbitliv utlovas i nytt spel

1 timme sedan
Att hobbitar är ett stillsamt folk som egentligen skyr allt vad riskfyllda äventyr heter vet alla som bläddrat några sidor i något av Tolkiens verk.