Torsdag 13 Maj
Stockholm

Nya uppgifter i bok om prinsessan Dianas död: ”Om bara”

Prinsessan Diana
Det har framkommit nya uppgifter om skadorna prinsessan Diana fick av bilolyckan i Paris. Foto: TT

Prinsessan Diana dog efter en tragisk bilolycka i Paris 1997. Nu har nya uppgifter om skadorna, som orsakade hennes död, framkommit i en ny bok.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 31 augusti 1997 var prinsessan Diana med om en bilolycka i en tunnel i centrala Paris. I bilen satt hennes pojkvän, Dodi Fayed, deras chaufför och Fayeds livvakt. 

Deras bil förföljdes av nio franska paparazzi-fotografer i olika fordon och en motorcykelbunden kurir. Vid tunnelns början slog deras bil i den högra sidan av tunneln, flög över vägen och frontalkrockade sedan med en pelare. 

Dianas pojkvän och chauffören dödförklarades direkt på platsen. Diana togs till sjukhus, men dog två timmar senare – de inre skadorna var för omfattande. 

Dianas tragiska död är ett klassiskt exempel på ”om bara”. Hon hade kunnat överleva om hon hade haft på sig ett säkerhetsbälte eller om hennes ”lilla” skada hade varit placerad lite annorlunda – det skriver den rättsmedicinska patologen, Dr Richard Shepard, i en ny bok. 

Prinsessan Diana dog efter en tragisk bilolycka i Paris 1997. Bildkälla: TT

I hans bok, Unnatural Causes, skriver han även: 

”Om hon hade haft bälte på sig hade hon troligtvis visat upp sig i offentligheten två dagar senare med en blåtira, kanske lite andfådd av frakturerna i revbenen och med bruten arm.” 

Diana fick alltså bara några brutna ben och en liten bröstskada av bilolyckan – men det inkluderade en skada i en ven, i en av hennes lungor. Skadan var svår att upptäcka, och när läkarna väl gjorde det var det för sent. 

”Ambulanspersonalen uppfattade henne som skadad, men stabil, särskilt eftersom hon kunde kommunicera”, skriver Dr Shepard i boken. 

I ambulansen ska Diana har börjat förlora medvetandet. När hon fick hjärtstillestånd gjordes allt för att återuppliva henne och på sjukhuset la de in henne för operation. Där identifierade de problemet och försökte att reparera venen – men då var det alltså redan för sent. 

Dr Shepard säger att Dianas skada var så ovanlig att han aldrig har sett något liknande under hela sin karriär. 

Boken Unnatural Causes, av Dr Richard Shepard, kommer ut den 18 april. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela