Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Star Wars-ikonen Chewbacca död – här är fyra citat vi minns

- 03/05/2019, 10:52

Skådespelaren Peter Mayhew, känd som Chewbacca i Star Wars, är död. Här är fyra citat vi minns från den karismatiske karaktären.

Skådespelaren Peter Mayhew spelade den hårige karaktären Chewbacca i majoriteten av de nio Star wars-filmerna. Nu har Mayhew gått bort, 74 år gammal, i sitt hem i Texas, USA.

”Han lade själ och hjärta i rollen som Chewbacca, och det syntes i varenda ruta i filmerna”, skriver släkten i ett Twitter-uttalande.

Enligt familjen gick han bort under tisdagen, tillsammans med nära och kära. 

Nyheter24 listar fyra episka citat vi minns från Chewbacca i Star wars.

"Graaaaaaaaaah"

I filmen "Stjärnornas krig" – ser vi en scen där Chewbacca spelar ett parti holychess med robotarna R2-D2 och C-3PO. Men när den hårige besten håller på att förlora spelet kommer kumpanen Han Solo med en varning.

– Det är inte smart att uppröra en wookie, säger Han Solo i filmen.

– Låt wookien vinna, säger en skräckslagen C-3PO, till sin robotkompis.

"Aaaaaaaouuuuh"

I en scen i filmen "Jedins återkomst" hittar Chewbacca ett köttstycke på månen Endor när det oväntade inträffar. "Chewie" och hans kompisar går rakt in i en fälla när ett nät fångar upp dem i ett träd.

– Bra Chewie, du tänker alltid med din mage, säger Han Solo i filmen.

Chewbacca
Chewbacca tänker alltid med sin mage. Bildkälla: Stella Pictures

"Ouaoahahaoha"

När klonerna vänder sida i filmen "Mörkrets hämnd" så hjälper Chewbacca Yoda att fly från planeten Kashyyyk. Och när den gröna figuren ska ta en rymdfarkost för att gå i exil ger han ett kärleksfullt avsked till sin hårige vän.

– Hej då Chewbacca. Sakna dig kommer jag göra, säger Yoda i filmen.

"Rooooaaaaaargh"

I filmen "The Last Jedi" befinner sig Chewbacca på Luke Skywalkers ö tillsammans med Rey för att få hjälp i kampen mot The First Order. Men som alltid är "Chewie" hungrig och hittar en porg (en sorts fågel) som han grillar över en öppen eld. 

Men när en gråtandes porg ser att den hårige besten är redo att hugga in så börjar den att gråta. Det gör att Chewbacca får dåligt samvete och lägger undan den grillade köttbiten.

Chewbacca
Chewbacca fick dåligt samvete när han skulle grilla en porg. Bildkälla: Stella Pictures
Är Chewbacca din favoritkaraktär i Star Wars?