Martin Timell frikänns i Svea hovrätt
TV-profilen Martin Timell frikänns i Svea hovrätt. - Foto: Stella Pictures

Martin Timells första ord efter frikännandet i Svea hovrätt

Martin Timell friades i Attunda tingsrätt efter att han hade blivit åtalad för våldtäkt. Den friande domen överklagades – och nu har även Svea hovrätt frikänt Timell.


Det var i samband med #metoo som "Äntligen hemma"-programledaren Martin Timell, 61, anklagades för en våldtäkt. Våldtäkten skulle ha ägt rum på en fest hemma hos Timell på hans landställe på Mjölkö i Stockholms skärgård år 2008.

Enligt kvinnan så förde Timell in sina fingrar i hennes underliv när de satt i en badtunna på festen. Timell åtalades och nekade till brott. Den 8 juni 2018 friades Timell i Attunda tingsrätt. 

Kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz överklagade domen. Den 2 april var det första dagen som Svea hovrätt tog upp Timells fall, och sista dagen i rätten blev fredag den 4 april.

Martin Timell och hustrun Catarina (längst till höger) anländer till Svea hovrätt den 4 april. Längst till vänster ser vi Timells advokat Hanna Lindblom. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

Frikändes av helt enig hovrätt

Idag, den 7 maj, så föll Svea hovrätts dom – de gick på Tingsrättens linje och frikände Timell. Hovrätten var helt enig i sin bedömning. Hovrättsrådet Sven Jönson som var ordförande i målet berättar i ett pressmeddelande om hur hovrätten resonerade.

– Hovrätten anser att det mot bakgrund av den långa tid som gått sedan händelsen krävs att målsägandens berättelse i alla delar får klart stöd av övrig utredning. Hovrätten finner att målsägandens påstående om våldsanvändning inte fått sådant stöd. Redan på grund av detta ska mannen frikännas från åtalet. Målsägandens skadeståndsyrkande ska av samma anledning avslås. Hovrätten har mot bakgrund av att andra eventuella sexualbrott preskriberats inte funnit skäl att pröva vad som är bevisat i fråga om den påstådda sexuella handlingen, säger Jönson.

Martin Timell är oerhört lättad. Bildkälla: Robin Haldert/TT Bild

Martin Timells advokat Hanna Lindblom pratade med sin klient efter att hovrättens frikännande hade landat.

– Jag pratade med honom klockan 14 idag och han är oerhört lättad och väldigt, väldigt glad, säger Lindblom till Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!