Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Allt du vill veta om Victor Crone – Estlands bidrag i ESC

- 14/05/2019, 17:44 -

Den svenska artisten John Lundvik kommer ju att tävla för Sverige i Eurovision Song Contest den 18 maj. Men vi ser en till svensk i tävlingen, nämligen Victor Crone – som kommer att representera Estland.

Efterlängtade Eurovision Song Contest 2019 går av stapeln lördag 18 maj i Tel Aviv. Från Sverige skickar vi John Lundvik, 36, som ska tävla med bidraget ”Too Late For Love”. 

Men vi har en till svensk artist i den internationella sångtävlingen. Men den här svensken tävlar dock inte för Sveriges räkning – utan för Estlands. 

Personen vi talar om är Victor Crone, 27, från Stockholm, som ska tävla med låten ”Storm”. Nyheter24 har tagit fram det du förmodligen vill veta om den svenska artisten. 

1. Därför tävlar han för Estland

Ja, varför är det så att Victor valde att ställa upp för Estland istället för Sverige? Det korta svaret stavas Stig Rästa, som är en av Estlands största låtskrivare.

När Rästa var i Sverige klickade nämligen han och Crone direkt, kort därefter blev Crone bjuden till Estland för att skriva musik ihop med honom. Efter ett tag började jobba tillsammans med låten "Storm" och resten är, vad man brukar säga – historia.

– Så då bestämde vi för att skicka in den. Nu sitter jag här och ska får sjunga för massa glad människor, sade Crone till P4 Musik om sitt bidrag.

2. Han har tidigare tävlat i Melodifestivalen 

Victor Crone har tidigare synts i svenska Melodifestivalen. Det var 2015 och då tävlade han tillsammans med Behrang Miri, med låten ”Det rår vi inte för”. Dock åkte de ut i andra chansen. 

3. Började med musik redan som 14-åring 

Victors musikintresse kom tidigt. Redan som 14-åring började han att spela gitarr och skriva låtar. Några år senare, när han var 18, åkte han över till USA och fortsatte låtskrivandet i Los Angeles och Nashville, skriver United Stage.

Victor Crone
Svenska artisten Victor Crone kommer att tävla för Estlands räkning i Eurovision Song Contest 2019. Bilkälla: JANERIK HENRIKSSON/TT

4. Jobbat med legendarer 

Väl i USA fick Victor möjlighet att samarbeta med stora namn som Dian Warren, Desmond Child och Eric Bazilian. När han kom hem till Sverige igen började han att spela in och hitta sitt eget uttryck. 

5. Släppt flera singlar 

Victor har släppt flera singlar genom åren. 2016 släppte han singeln ”Feelgood Day”, som han skrev med Davis Lindgren-Zacharias och Olle Olsson. Singeln tog sig högt upp på flera Spotify- och radiolistor. 

Våren 2018 släppte han ”Made of”, vars remix är gjord av Galavant som står bakom pop-duon Jubel.

Eurovision Song Contest hålls lördag 18 maj i Tel Aviv. Tävlingen direktsänds på SVT 21:00. 

Tittar du på Eurovision Song Contest?