Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Archie Harrison Mountbatten-Windsor – det betyder namnet

- 09/05/2019, 16:39 -

Archie Harrison Mountbatten-Windsor är namnet på Meghan Markles och prins Harrys bedårande son. Men vad betyder egentligen namnet?

Måndag den 6 maj klockan 05:26 så blev Meghan Markle, 37, och prins Harry, 34, föräldrar. 

Då födde Meghan en frisk och sockersöt son. Under gårdagen meddelade paret att de hade bestämt sig för ett namn – och det blev något av en chock för rojalister världen över. Många hade gissat på namn som Arthur, James och Alexander – mer om det kan du läsa här.

Istället blev det en liten Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Men vad betyder namnet egentligen?

Prins Harry och Meghan Markle
Prins Harry och Meghan Markle med sin gulliga son Archie. Bildkälla: Dominic Lipinski/Pool via AP/TT Bild

Archie är en förkortning av det skotska traditionella namnet Archibald, skriver Sky News. Det betyder "ärlig, djärv och modig". Archie fick bara ett mellannamn – något som är ovanligt i kungafamiljen. Många bebisar med blått blod ska nämligen ha minst tre namn.

Detta då ett av namnen i framtiden ska kunna väljas om barnet skulle bli kung eller drottning. Men, bör tilläggas, Harry och Meghans kommande bebis är den sjunde i tronföljden så ett sådant scenario är väldigt otroligt.

Archie Harrison
Vilken gullis! Här är första bilden på Meghan Markle och prins Harrys bebis. Bildkälla: Dominic Lipinski/Pool via AP/TT Bild

Archies mellannamn blev Harrison, och det är av aboriginsk börd. Det är en fin hyllning till Archies pappa prins Harry, och betyder helt enkelt "Harrys son".

Varken Meghan eller Harry har berättat mer om hur det kom sig att valet föll på Archie, men det är ett väldigt vanligt namn i Storbritannien – enligt Daily Mail så var Archie år 2017 ett av de 20 mest populära namnen.