Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sigrid donerade hela vinstsumman till forskning kring visual snow

- 21/05/2019, 10:01 -

Igår avgjordes Farmen VIP och vinnare i tävlingen blev Sigrid Bernson. Vinstpengarna donerar hon nu till en organisation som forskar kring ögonsjukdomen ”Visual Snow” som exet Samir Badran lider av.

Det var under gårdagen som årets upplaga av Farmen VIP avgjordes och vinnare i tävlingen blev Sigrid Bernson. Den kämpiga finalveckan slutade med att Sigrid briljerade i alla tre slugrenar och kammade hem vinsten. 

– Jag vann Farmen! Det är helt sjukt? Det känns som att jag drömmer, sa hon i programmet.

Sigrid Bernson
Sigrid Bernson vann Farmen VIP. Bildkälla: TV4Play

Men i Farmen VIP fungerar det inte som i exempelvis Paradise Hotel där deltagarna vinner pengar de får använda till vad de vill. Vinnaren här får nämligen 200 000 kronor att donera till valfri välgörenhetsorganisation. 

Samir Badran drabbades av ovanlig sjukdom

Under Sigrids medverkan i programmet var hon tillsammans med Samir Badran. Hon valde därför att skänka pengarna till en organisation som forskar kring en ovanlig ögonsjukdom som han lider av – nämligen Visual Snow. 

Han drabbades av sjukdomen när han var 16 år. 

Sigrid Bernson
Samir Badran och Sigrid Bernson var tillsammasn under tiden hon medverkande i Farmen VIP. Bildkälla: Stella Pictures

Han hade suttit uppe två dygn i sträck och spelat tv-spel när det plötsligt small till i huvudet och han såg stjärnor. Efter ytterligare två veckor hade synen försämrats ännu mer.

– Då hade min syn förvärrats, det var inte bara stjärnor längre, utan jag såg ”efterbilder”, där saker liksom dröjde kvar i mitt synfält, berättade han för Hänt.

I dag är Badrans syn nästan helt borta. Han har under en lång tid hoppats på att synen ska förbättrats, men det har dessvärre gått åt andra hållet och blivit sämre.

– Jag ser nästan ingenting längre och jag ser ingenting alls i mörker. Det brusar framför ögonen, färger blandar sig, det blixtrar i synfältet. Jag har fått overklighetskänslor, det känns som att jag ständigt är i en dröm, berättar han.

Visual Snow
Här är en bild som enligt Samir beskriver på ett ungefär hur han ser. Bildkälla: Youtube

Samir har än i dag inte fått någon diagnos, men efter många års research misstänker han att sjukdomen han drabbats av är "Visual snow". Fenomenet är fortfarande relativt okänt vilket gör att det ännu inte finns så mycket hjälp att få. 

– Det finns inget botemedel och jag kan inte få någon riktig diagnos, eftersom ingen läkare vet vad det är, berättade Samir. 

Ett halvår efter Sigrids medverkan gjorde paret slut. 

Visste du vad Visual Snow var?