Söndag 26 Jun
Stockholm

Gangsterrapparen Einár: Här är allt du vill veta om honom

Einár
Här är allt du vill veta om rapparen Einár. Foto: Instagram/ns1einar

Rapparen Einár har bokstavligt talat tagit Sverige med storm. Med miljontals spelningar på Spotify har han nu blivit personen alla pratar om! Här är allt du vill veta om artisten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Han dök upp från ingenstans och toppar numera musiklistorna – 17-årige gangsterrapparen Einár gör dundersuccé med sin musik.

Albumet "Första klass" släpptes den 7 juni 2019 och samtliga låtar seglade direkt upp bland de 50 mest spelade låtarna i Sverige på Spotify.

2020 följde han upp succén genom fullängdaren "Welcome To Sweden" där han samarbetar med några av de största namnen på den svenska hiphop-scenen.

Det råder alltså ingen tvekan att 17-åringen tagit musik-Sverige med storm – men vem är han egentligen?

Nyheter24 listar saker som du vill veta om honom och hans musik!

Heter egentligen något annat 

Einár är faktiskt bara hans artistnamn. Han heter egentligen Nils Grönberg, född i september 2002 och är uppvuxen i Dalen – en förort till Stockholm.

Förra året bodde han på ett HVB-hem i Dalarna där han var LUV-placerad. Expressen skrev då att han hoppades få flytta hem till Stockholm igen under sommaren, vilket han senare gjorde.

Så kom artistnamnet till 

Hur kommer det sig att hans artistnamn är Einár då? Jo, det är faktiskt hans mellannamn. I en intervju med Anis Don Demina berättar gangsterrapparen att han behövde ett namn när skulle släppa en låt i 12-årsåldern, som han spelat in med sin bror och hans kompis.

Efter några förslag blev det tillslut mellannamnet, men för att spexa till det lite blev det Einár med en apostrof över a:t.

Miljontals spelningar på Spotify 

Einárs låtar har MILJONTALS lyssningar. 

Bara ett dygn efter att plattan "Första klass" släppts hade de nya låtarna totalt 1 826 000 lyssningar – och slår man ihop det med låtarna som finns på albumet, men som släppts som singlar innan, så har hans låtar spelats över 38 miljoner gånger – INTE ILLA!

Einárs uppväxt och blixtsnabba karriär

Han själv berättar i intervjun med Don Demina att han skrev sin första text när han var sex år:"Mitt namn är Nils, jag bor i ett stort hus. Jag har fem katter och en liten skogsmus" – en text han delade ut i sin klass. 

När han var 10 år skrev han sin första seriösa låt, på ett beat. Ett tag efter det började Einár lägga ut klipp på Instagram och Facebook när han rappade, detta efter att de äldre killarna i Dalen fick upp ögonen för hans talang. 

Ett klipp snappade bland annat Nyheter24 upp.

– De sa att det här måste läggas ut. Så de filmade en video när jag sitter i en soffa och rappar, jag är 11–12 år, och la ut på Facebook och den började delas. Nyheter 24 och någon känd bloggare la ut den och den fick 800 000 views. Det var där det började, jag fick en massa följare på Instagram och så fortsatte jag bara, säger rapparen i en intervju med Expressen. 

2019 tog karriären fart på riktigt när han släppte låten "Duckar popo", och bokstavligt talat exploderade när han i januari släppte låten "Katten i trakten". I skrivande stund den låten 11,4 miljoner spelningar på Spotify.

17-åringen har tagit Sverige med storm. Bildkälla: Instagram/ns1einar

Därför kallas han för gangsterrappare 

Expressen skriver att anledningen till att Einár kallas för gangsterrappare är för innehållet i hans texter och musikvideos. I hans musikvideos syns både droger och vapen, även ofta i texterna. 

Enligt honom rappar han om verkligheten i Dalen, där han kommer ifrån. 

– Jag vill visa var jag kommer ifrån. Jag kommer från Dalen och det är det området som har gjort mig till den jag är. Det sker positiva saker där och det sker negativa saker där, man måste visa båda delarna, säger han till tidningen och fortsätter:

– Man måste ge en bild och visa att det här händer på riktigt här ute. Det finns vapen, det finns droger, det sker skottlossningar. Det är viktigt, man får inte glömma det.

Se också: Det okända videoklippet på Einár 

Har du lyssnat på hans låtar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.