Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 saker du vill veta om den svenska hiphopstjärnan Z.E

- 11/06/2019, 13:18 -

Z.E är hiphopstjärnan från Tensta som har tagit Sverige med storm. Under bältet har han hits som "Sverige vet", "Positiv" och "74 bars". Men hur slog han igenom? Vad heter han på riktigt? Han har suttit i fängelse? Nyheter24 reder ut allt!

Just nu är Z.E aktuell med en roll i den kommande serien "Snabba Cash". Det är dock musiken han främst är känd för. Men vem döljer sig egentligen bakom artistnamnet?

Vad heter Z.E egentligen?
Z.E heter egentligen Jozef Wojciechowicz. Z.E är en förkortning av Zigge, något han kallades innan.

Z.E
Z.E i Stockholm den 14 december 2018, under presentationen av årets Grammisnomineringar. Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT Bild

Hur gammal är Z.E?
Han föddes den 14 juli 1994 i Tensta och är idag 25 år gammal. Z.E bor i Stockholmsförorten Spånga.

Z.E
Z.E har på bara några få år blivit en av Sveriges största hiphopstjärnor. Bildkälla: Instagram/officialz.e

Hur slog Z.E igenom?
Z.E blev ett stort namn när han gästade på Cherries låt "163" år 2017. I samma veva släppte han superhiten "Caramel".

Z.E och Cherrie
Z.E gästade på Cherries hit "163". Siffrorna är de första i postnummer för Västerort som Tensta och Rinkeby. Bildkälla: Instagram/officialz.e

Idag har Z.E över 100 miljoner spelningar på Spotify, och under 2018 släppte han två album – det första med titeln "Min penna blöder", som följdes av "Sverige vet". 

Z.E
Z.E med sitt pris på P3 Guld Galan den 19 januari 2019. Bildkälla: Adam Ihse/TT Bild

Genom åren har han i ett rasande tempo även släppt ett tiotal singlar, och under 2019 kom bland annat "74 Bars". All musik har Z.E släppt på det egna bolaget Team Platina. På P3 Guld-galan 2019 fick Z.E priset för "Årets hiphop/R'n'B". På Grammisgalan samma år var han nominerad i tre kategorier, och kammade då hem vinsten som "Årets artist". En kategori som han även vann pris i under P3 Guld-galan 2020!

Har Z.E suttit inne?
Ja, han skrev faktiskt sitt första album bakom murarna. I maj 2019 rapporterade Aftonbladet att stjärnan ska upp i rätten för olovlig körning. 

– Jag har varit dömd för ganska allvarliga brott. Om man jämför det med en olovlig körning nu, det är en jävligt bra utveckling. Visst, jag är ingen ängel, jag är kanske inte perfekt förebild, berättade han i en intervju med Aftonbladet.

Z.E
Z.E skrev sitt första album i fängelset. Bildkälla: Instagram/officialz.e

Enligt Expressen har Z.E tidigare dömts för grov stöld och narkotikabrott. I en intervju med Mitti berättade Z.E om hur han ser på framtiden.

– Jag vill inte glorifiera våld och vapen eller att unga ska bli kriminella. Sedan jag slagit igenom med musiken så märker jag att jag blivit en förebild. En del ser mig som en storebror och jag måste tänka mer på vad jag säger och gör. Jag har själv småsyskon och jag vill inte att de ska hamna på fel väg, sa han då.

Finns han på Instagram?
Ja, sedan 2016 har Z.E funnits på Instagram under namnet @officialz.e. På Instagram har han idag över 150 000 följare.

Z.E
På Instagram har Z.E över 150 000 följare. Bildkälla: Instagram/officialz.e