Caroline Faberger
Caroline Fabergers sommarprat handlar om vägen från man till kvinna. - Foto: TT

Frågan som fick Caroline Farberger att ta steget: ”Var livrädd”

ICA Försäkringars vd gick hem från jobbet som Carl och kom tillbaka nästa dag som Caroline, iklädd kjol. Caroline Farberger berättar i sitt sommarprat om den känslosamma berg-och dahlbana som en transition från man till kvinna innebär.


Torsdagen 13 september i höstas var på ett sätt en helt vanlig dag på jobbet för Caroline Farberger, 51. Men samtidigt den största milstolpen i hennes liv. 

För ett år sedan var hon en medelålders man med dubbelexamen och vd-titel. Men när hon kom hem från jobbet den dagen la hon ner sin kostym i en sopsäck. Nästa dag kom hon till jobbet som kvinna.

– Äntligen skulle jag fullt ut få leva mitt liv som den kvinna som jag förstått att jag egentligen är, säger Caroline Farberger i sitt sommarprat. 

Drogs till vackra klänningar som barn 

Caroline kände tidigt i livet att något inte var helt rätt kring hennes könsroll. Redan som åttaåring och pojke kände hon en stark dragning till kvinnokläder. 

Hennes första tydliga minne kommer från kungen och Silvias bröllop 1976. Hon bläddrade i en tidning och tittade på bilder från bröllopsfesten. 

– Där fångades jag av alla de vackra klänningar som de kvinnliga bröllopsgästerna bar. De fina materialen och de vackra snitten. Kvinnorna såg så vackra ut. Det väcktes en sorg i mig när jag insåg att jag inte själv skulle få uppleva detta, säger Caroline Farberger. 

Frågan som fick Caroline att ta steget

Det som fick Caroline att till slut konfrontera sig själv, vid nästan 50-års ålder, var efter en fråga från hennes fru.

– Hon hade sett att jag hade börjat raka mina ben och börjat klä mig privat i material som inte var så typiskt manliga. Första gången jag fick frågan slog jag den ifrån mig, jag var livrädd för att närma mig tanken, säger Caroline Farberger. 

Tidigt våren 2017 fick Caroline återigen frågan av sin fru. Då svarade hon att hon inte visste, men att hon kanske behövde undersöka det. 

Caroline Farberger debuterar som sommarvärd i P1 och i sitt sommarprat idag 13.00 berättar hon om sin resa från man till kvinna – och om hur reaktionerna varit. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lyssnar du på Caroline Farbergers sommarprat?
Tack för din röst!