Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är sjuka beloppet som ASAP Rocky kan få om han frikänns

- 12/07/2019, 18:38 -

ASAP Rocky sitter häktad, misstänkt för grov misshandel. Men frikänns han kan han kräva ett rekordhögt belopp i skadestånd – nämligen 16 miljoner kronor. Enligt häktningsöverklagan är det summan som hiphoparen förlorat i intäkter.

Söndagen den 30 juni skedde ett slagsmål i centrala Stockholm. Händelsen fångades delvis på film och där ser man hur en person, som kort efter bråket identifierades som hiphopstjärnan ASAP Rocky, kastade en man över gatan. 

Några dagar senare greps han och sedan fredagen den 5 juli har han suttit häktad, misstänkt för grov misshandel. Och stjärnan, som egentligen heter Rakim Mayers, förväntas att bli kvar minst en vecka till. 

Men blir det till slut att han frikänns så kan han kräva det högsta skadeståndet, för så pass kort tid, som betalats ut i svensk rättshistoria, rapporterar Expressen. 

Ställt in Europaturnén – miljonbelopp i förlust

I samband med att artisten sitter häktad har han varit tvungen att ställa in resten av sin turné i Europa, något som resulterar i att han gör miljonförluster i inkomst. 

Enligt den häktningsöverklagan som ASAP Rockys advokat Henrik Olsson Lilja skickat in till Svea hovrätt kan hiphoparen förlora 16 miljoner kronor, något som han enligt svensk lag har rätt till att få tillbaka om han frikänns. 

– Om man kommer fram till att han ska frikännas helt, och om man också kommer fram till att han inte uppsåtligt föranlett häktningen eller försvårat utredningen, så kan han begära full ersättning. Han ska i så fall få precis det belopp han har förlorat på grund av att han varit frihetsberövad, säger Deniz Ünal, biträdande jurist på Advokatfirman Defens, till Expressen. 

ASAP Rocky kan få miljonbelopp om han frikänns. Bildkälla: Stella Pictures

Högsta någonsin för så kort tid

16 miljoner kronor i skadestånd är en rekordsumma i svensk historia, sett till hur kort tid rapparen kommer vara frihetsberövad. 

Men enligt hans manager kommer han kunna kräva mer. Till Expressen berättar hiphoparens manager att flera miljoner dollar i intäkter går förlorade. I dagsläget är en miljon dollar lika mycket som 9,4 miljoner svenska kronor. 

Tror du att ASAP Rocky kommer släppas fri?