Tilde de Paula Eby pratar om sin panikångest i Sommarprat i P1 - Foto: Henrik Montgomery/TT

Tilde de Paula: "Jag ringde till psykakuten och grät"

I dagens Sommar i P1 berättar Tilde de Paula Eby om sin ångest som hon har kämpat med under flera års tid. Under programmet talar hon ut om när hon satt i bilen och trodde hon skulle dö.


Idag är det den folkkära programledaren Tilde de Paula Ebys, 46, tur att hålla i Sommar i P1. Under programmet pratar hon om hennes ångest och hur det har påverkat henne genom livet. 

 – Jag är inte alltid glad, tvärtom faktiskt, jag har extremt nära till ångest. Jag brukar tänka att det ibland känns som att jag är hudlös, det är säkert olika för alla, men för mig så känns ångest som jag föreställer mig att det känns om en spark i magen av en skodd häst. Ångesten liksom sköljer genom hela kroppen och sen kommer hjärtklappningen, skakningarna och oron som ligger kvar, säger Tilde i programmet.

Tilde berättar att så här har det varit i hela hennes liv. Att hon känner sig fysiskt stark, men känslomässigt skör. Och ångesten kan lika gärna utlösas av vad hon kallar det för en "skitsak", till exempel en elak kommentar.

"Trodde jag skulle dö"

Detta utlöstes under en biltur då programledaren drabbades av en riktig panikångestattack. Hon kunde inte köra vidare och stod kvar vid ett rödljus samtidigt som det slog över till grönt ljus.

– Bilarna bakom tutade, körde om, de va arga, jag trodde jag skulle dö, där och då. Jag ringde till psykakuten och grät, säger Tilde.

Tilde de Paula Eby pratar om sin ångest i Sommar i P1. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Tagit antidepressiv medicin

Efter ett tag så kunde Tilde köra vidare och ta sig hem säkert. Och under hennes sommarprat så beskriver hon hur hon har försökt hantera hennes känslor på alla olika sätt.

– Lyckopiller eller antidepressiv medicin som det egentligen heter har jag testat. Men den tar ju inte bara bort dalarna, den kapar ju glädjen också. Så de slutade jag med efter att ha provat något år när jag var yngre, säger Tilde.

Istället är det terapi och hård träning som har varit den rätta medicinen för Tildes välmående. Dessutom pratar hon om vikten av att vara snäll mot andra, vilket hon bland annat är för just hennes egen skull.

– Jag vet att det låter lite självgott när jag säger det här men jag gör det faktiskt delvis av egoistiska själ, säger Tilde.

Se klippet ovan när Nyheter24 träffade programledaren inför hennes sommarprat!

Lyssnar du på Sommarprat i P1?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Amelia Adamos stora sorg – sambon Lucio är död: "Kärleksbombade honom till sista andetaget"

Lasse Holm får medalj – och Stockholmsmusikal

1 timme sedan
Musikalen med Lasse Holms schlagerhits har gjort succé i Malmö. I höst kommer ”De' e' det här vi kallar kärlek” till Stockholm och Göta Lejon.

Isa Östling föddes som man – hånas av svenska poddprofilen

2 timmar sedan
Isa Östling är en av Sveriges största TikTok-stjärnor med närmare en halv miljon följare. I en ny video ger hon nu svar på tal till en manlig poddprofil som uttryckt sig förnedrande mot henne.

Smygfilmat klipp sprids på Erika Persson och Zara Larssons pojkvän

2 timmar sedan
Det var under lördagen som Gunilla Persson uppträdde i Melodifestivalens tredje deltävling. Efteråt firades hennes kvalplats med pompa och ståt

Tittarnas oro efter klippet på Jenny Strömstedt och Mauri Hermundsson: "Säg nej"

3 timmar sedan
Mauri Hermundsson gästade Nyhetsmorgon i TV4 för att bli intervjuad av Jenny Strömstedt. Men intervjun gick inte som tänkt. – En hopplös gäst, säger Jenny Strömstedt i direktsändningen.

Sökte du nyss på "David Sundin längd"? Här är svaret!

3 timmar sedan
Sökte du precis på "David Sundin längd"? Då är du inte ensam. Så, hur lång är programledaren egentligen? Här hittar du svaret!