Gabriel Odenhammars stenhårda kritik mot SVT.
Gabriel Odenhammar om tuffa livet som barnstjärna. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Tobias Röstlund/TT

"Sunes Jul"-profilens stenhårda kritik: "SVT berövade hela min barndom"

Gabriel Odenhammar slog igenom som barnstjärna med rollerna som "Håkan-Bråkan" i "Sunes Jul" och "Max" i "Svensson, Svensson". Nu öppnar han upp sig om baksidorna med att bli känd i så ung ålder.


Han är känd med hela svenska folket som karaktärerna "Håkan-Bråkan" i "Sunes Jul" och  "Max" i  "Svensson, Svensson".

Idag har Gabriel Odenhammar hunnit fylla 36 år, men han slog igenom med buller och bång som sjuåring. 

Man kan kanske tro att det är en drömtillvaro som ett litet barn att slå igenom som en stor skådespelare

"Då försvinner allt"

Gabriel Odenhammar berättar om tuffa tiden efter genombrottet som barnskådespelare. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Men nu öppnar Odenhammar upp sig om baksidorna med livet som barnstjärna. 

– När du jobbar som barn så fattar man det inte själv. Du blir instoppad i en produktion när du sju år. Du jobbar med de människorna i tre, fyra månader. Och eftersom du är så liten så är alla väldigt goa och rara runt omkring för att man ska må bra, vilket man ju gör. Men sen när de tre, fyra månaderna är slut. Då försvinner allt och finns inte kvar, säger han till Expressen.

Ex-skådespelaren menar att han mitt i all hets inte hann ventilera med någon vad han verkligen kände. 

Han berättar också om hur de intensiva åren med skola, kombinerat med en rad olika scenframträdanden, i slutändan påverkade honom negativt.

Alkoholproblemen

När han sedan blev 17-18 år började han må dåligt och fick svår ångest, som han bedövade med alkohol. 

När "Håkan-Bråkan"-profilen var sju år drack han sitt första glas champagne, efter en lyckad inspelning av "Sunes jul". 

Han började sedan dricka alkohol regelbundet när han var 13 år, samtidigt som Odenhammar visste att det fanns anlag för alkoholmissbruk i släkten samt att han själv var en beroendepersonlighet. 

Ex-skådespelaren är dock noga med att poängtera att SVT inte gjorde honom beroende av alkohol, men att alla situationer i offentligheten ledde fram till att det blev så just för honom.

Hårda kraschen

När Odenhammar var 21 år reste han till Sydamerika, men när han kom igen provade han att återigen satsa på skådespelaryrket. 

Men när han fick nej på sin första casting tog han beskedet tufft. Han berättar för Hänt att han fick en "psykologisk krasch" och att han "låg i sängen i tre månader". 

Kritiken mot SVT

Barnstjärnan är mycket kritisk till SVT:s agerande. Bildkälla: Tobias Röstlund/TT

Idag har dock livet vänt för Odenhammar. Han är gift och har skolat om sig till flygledare. 

Samtidigt riktar han nu hård kritik mot Sveriges Television och de som ansvarar över de barn som medverkar i produktionerna. 

– Jag har av statliga SVT blivit berövad hela min barndom, men jag ser ju givetvis inte på det på det sättet. Jag fick något annat som där och då var underbart och skitkul, men folk ser inte baksidorna. Jag går fortfarande igenom dem nu, säger han till Hänt

SVT:s svar

I ett mejl till Expressen har SVT svarat på de hårda orden från barnstjärnan. 

" Det är såklart väldigt beklagligt att han känner så.  Han gjorde en oerhört fin rollprestation och bidrog till en historisk julkalender. Det här programmet producerades för 28 år sedan, därför är det svårt för oss att säga mer om omständigheterna kring inspelningen", skriver SVT:s pressdesk. 

Läs mer: Laila Bagge om mardrömsflygningen: "Skreks i 30-40 minuter"
Läs mer: Annie Lööfs tjuvnyp mot Greta Thunberg – här går meningarna isär

/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du tittat på "Svensson Svensson"?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

2 timmar sedan

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

2 timmar sedan
Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

3 timmar sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

3 timmar sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

idag 09:10
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.