Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jessica Almenäs ber om ursäkt efter uttalandet: "Inte rasist" 

- 06/12/2019, 13:56 -

Det är i "Träningspodden" som Jessica Almenäs berättar om när hon var i Husby för att möta ett basketlag. Hennes uttalanden har mötts av massiv kritik. Nu väljer Jessica att svara, och berättar att segmentet från podcasten nu är bortklippt.

TV-profilen Jessica Almenäs, 44, och Lovisa Sandström driver podcasten Träningspodden tillsammans. I ett av de senare avsnitten så diskuterar duon en basketmatch där Jessicas lag, Kungsholmens basket, mötte Järvas damlag.

– Vi var så välkammade. Du ser framför dig den typiska Kungsholmentjejen – välkammad, snäll, väluppfostrad, ställer aldrig till med något stök, dricker kanske lite för mycket vin någon gång ibland men det är det, säger Jessica och fortsätter:

– Tjejerna i Husby har en jävla attityd, det ska gudarna veta, säger hon.

Jessica Almenäs
Jessica Almenäs beskriver sig själv som "välkammad, väluppfostrad och snäll". Bildkälla: Stella Pictures.

"Lite obehagligt" 

Jessica anmärker sedan på att spelarna i motståndarlaget var “nästan två meter långa”. Enligt Jessica så var det en hel del klagomål under matchen från Järva damlag. Jessica imiterar sedan vid flera tillfällen hur tjejerna i laget pratade med brytning.

Lovisa säger senare i podden att alla lyssnare kanske blir jätterädda för att åka till Husby efter det här.

– Ja, men jag vet inte. Det kanske finns anledning till det, jag vet inte. Att åka dit och spela basket, det var lite obehagligt, säger Jessica i podcasten.

På sociala medier har avsnittet väckt starka reaktioner, men kritiska kommentarer har raderats från Jessicas Instagram och kommentarsfältet på Träningspoddens konto har stängts ner.

Jessica Almenäs
Jessica Almenäs ber nu om ursäkt för sina uttalanden. Bildkälla: Roland Thunholm/TT Bild

"Rasism hör inte hemma på basketplanen"

Efter de grova påhoppen från Almenäs mot Järvas damlag så har det även arrangerats ett offentligt stödarrangemang för Järvas damlag och Husby. Den 7 mars 2020 så möter lagen varandra igen, och då vill "Visa kärlek för Järvas damlag & Husby" visa nolltolerans mot rasism.

"Vi har skapat detta event för att visa nolltolerans mot Rasism. Vi supportrar och är bakom Järvas damlag som blivit orättvist utpekade. Rasism hör inte hemma på basketplanen eller i Sverige!", står det att läsa på Facebooksidan för eventet.

"Vi kommer att befinna oss i Thorildshallen för att visa kärlek. Inte bara för Järva basket men även för dem med invandrarbakgrund, kvinnor, tjejer, mammor, basketspelare, icke basketspelare, anhöriga och dem som inte vet bättre", skriver de vidare.

Nu svarar Jessica på kritiken: "Inte rasist"

Under fredagen valde Jessica och Lovisa att bemöta kritiken. På Instagram skriver Träningspodden att de skojade om incidenten.

"Vi inser att vår skämtsamma diskussion om matchen (med vad vi trodde var med en tydlig dos av självironi) landade lite fel och att den har missförståtts rejält av vissa. Vi ber därför om ursäkt till alla som känt sig kränkta eller arga av dessa minuter i Träningspodden. Det var verkligen inte vår avsikt. GIVETVIS är vi inte rasister och GIVETVIS går vi inte omkring och känner ett glödande hat mot andra människor eller andra stadsdelar", skriver de bland annat.

Jessica Almenäs
Segmentet från podcasten är nu bortklippt. Bildkälla: Stella Pictures.

De skriver även att de nu har valt att ta bort segmentet om basketmatchen i avsnittet.

"Humor är ju som bekant svårt. Ibland blir det mindre lyckat, som i det här fallet", skriver Träningspodden i sitt uttalande.