Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rapparen 1.Cuz – här är allt du vill veta om honom

- 04/02/2020, 11:18 -

Rapparen 1.Cuz har på kort tid slagit igenom och blivit rejält populär på Sveriges rapscen. Här är allt du behöver veta om honom!

Rapparen 1.Cuz har på kort tid tagit Sveriges hiphop-scen med storm. Det var för knappt två år sedan han släppte sin hitlåt "Akta mannen" och resten är historia.

Rapparen, som inte gått ut med sitt namn offentligt, omges av en dimma med mystik och är svår att sätta fingret på. Därför har vi skrivit allt du behöver veta om rapparen här.

Rapparen 1.Cuz
Rapparen 1.Cuz. Bildkälla: @1.cuz/Instagram

Där kommer han från

1.Cuz kommer från Stockholm, rättare sagt stadsdelen Hässelby som ligger i västerort. Detta gör han till en i raden av många framgångsrika rappare från samma område.

Erik Lundin, Linda Pira, Mwuana, Finess och Ivory (O.V.Ö) kommer alla från västerort. Inte en dålig samling artister där inte.

Därför bär han mask

1.Cuz ses allt som oftast bärandes en vit mask som täcker ansiktet.  Men varför har han valt, likt gruppen ODZ, att dölja sin identitet? Jo, enligt honom är det för att han vill separera på artisten och den han är privat.

– Det var en självklarhet när jag ska börja rappa. Jag vill inte bli ihågkommen som en musikartist, säger 1.Cuz i en intervju med Expressen och fortsätter:

– De som känner mig som 1.Cuz, de har mig bara som 1.Cuz och de som känner mig som det andra, har mig som det andra.

Låten som plockades bort från Spotify

1.Cuz släppte i januari 2020 singeln "Postnord" som blev nerplockad från Spotify bara veckor efter releasen. Företaget Postnord ville nämligen inte förknippas med låten då rapparen bland annat sitter i en blå Postnord-bil på singelns omslagsbild. När låten plockades ner bestämde sig 1.Cuz för att lägga upp samma låt igen fast med den nya titeln "Posten försvann".

Tiden i fängelse

1.Cuz har tidigare öppnat upp sig om sin tid bakom lås och bom då det influerat hans musik till stor del.

– Alla mina tankar och känslor som jag haft när jag suttit på anstalt, det är det som kommer ut i min musik, säger 1.Cuz i en intervju i programmet Veckans brott i SVT.

1.Cuz har ännu inte berättat vilket brott han suttit inne för, däremot avslöjar han dömdes för något som ger två års fängelse. 

Anledningen varför han inte vill berätta att han inte vill tänka på det förflutna.

– Det där destruktiva har lämnat ett trauma i mig som jag inte vill fortsätta tänka på. Ingen människa har planer på att återfalla i någonting, det är mina minsta planer nu när jag byggt upp det här, säger 1.Cuz i Veckans brott. 

Musiken

1.Cuz musik handlar till stor del och kriminalitet, våld och droger. Och enligt honom är svaret glasklart varför det är så. Han rappar om sina erfarenheter och det som hänt runtomkring honom.

– Det är för att mitt liv har sett ut så. Det finns perioder av mitt liv som har varit fullt av sånt, perioder där mina vänner bara gått igenom sånt. Det finns vissa sidor i Sverige som är fucked up. Jag är en produkt av min miljö bara och min musik också, säger 1.Cuz i Veckans brott.

Det heter 1.Cuz på Instagram

Vill du följa 1.Cuz och hans framfart? Då kan du nog lättast göra det på hans Instagram där han heter @1.cuz. Där postar han allt från releasedatum på nya låtar till bilder i vardagen!

MER: Gangsterrapparen Einár: Här är allt du vill veta om honom