Avslöjandet: lite tjänar artisterna i Melodifestivalen

- 08/02/2020, 12:56 -

Enligt en granskning som gjorts av Svenska Dagbladet omsätter Melodifestivalen mer än 100 miljoner kronor per år. Ändå får de flesta medverkande bara småpengar: "Artisterna och låtskrivarna får väldigt lite och ibland ingenting".

Förra veckan drog årets Mellokarusell igång. 

Förutom glittret och musiken innebär det också stora summor pengar. 

Trots att SVT varit väldigt förtegna om exakt hur mycket Melodifestivalen omsätter visar en ny granskning från SvD att det troligtvis handlar om mer än 100 miljoner kronor.

– Vi insåg efter ett tag att det är minst 100 miljoner, förmodligen betydligt mer, som alla turnéerna och de olika konserterna, biljettförsäljningen och sponsorerna drar in, säger SvD reportern Michael Thörnwall, som gjort granskningen, i Aftonbladet Daily. 

"Artisterna och låtskrivarna får ibland ingenting"

Utifrån granskningen har man kommit fram till att de största intäkterna med stor sannolikhet kommer från biljettförsäljningen och spons. 

Trots det får de som medverkar en väldigt liten ersättning. 

– Det är väldigt mycket pengar och samtidigt insåg vi ganska snabbt att artisterna och låtskrivarna får väldigt lite och ibland ingenting, säger Michael Thörnwall, till Aftonbladet.

Succélåtskrivaren: "Man får inget betalt på plats"

Linnea Deb
Linnea Deb har skrivit Måns Zelmerlöws "Heroes". Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Linnea Deb har skrivit vinnarbidrag som Måns Zelmerlöws "Heroes" och Robin Stjernbergs "You". Hon förklarar att Mellodeltagarna många gånger får nöja sig med gratis mat och boende. 

– Man får inget betalt på plats, pengarna kommer in senare från Stim och via mitt förlag. Alltså av allt som spelas på tv, radio och Spotify, säger Linnea Deb, i intervju med SvD. 

Dotter: "Inte tävlingen som generar pengar"

Dotter
Enligt Dotter tjänar artisterna mest på exponeringen. Foto Claudio Bresciani / TT

Artisten och låtskrivaren Dotter har både tävlat som låtskrivare och artist i Mello, och tävlar själv på scenen i år med bidraget "Bulletproof". 

Hon menar att de riktiga pengarna inte kommer under, utan efter Melodifestivalen.

– Det är inte själva tävlingen som genererar pengar, det är exponeringen som låten får. Jag tror också att gaget på gig efter ”Mello” ökar för de flesta som är med, säger hon i intervju med SvD

MER MELLO

Startfältet i Melodifestivalen står klart sedan länge. Men det är fler artister än du tror som döljer sig i kulisserna. Här är kända artisterna du inte visste är med i Melodifestivalen

Läs även: 

Sluga gesten mot Thorsten Flinck: "Dåligt av SVT"

Känner du igen låten Paul Reys Mellolåt? Det är inte så konstigt