Tisdag 27 Jul
Stockholm

Så gick det sen för djuren i de älskade barnfilmerna

Det här hände med djuren vi såg i de kända filmerna
Det här hände med djuren vi såg i de kända filmerna. Foto:

Rädda Willy, Lilla gubben och Babe. Vad hände egentligen med djurskådisarna som fick våra hjärtan att klappa?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Rädda Willy

Späckhuggaren Keiko. 

Späckhuggaren Willy hette egentligen Keiko och fångades när han var 3 år gammal nära Island. Han hamnade sedan på en nöjespark i Mexico City. Där hittades han av filmteamet och 1993 blev han den stora stjärnan i Rädda Willy. 

Efter filmerna gjordes stora insamlingar för att Keiko skulle få leva i det vilda igen, planen lyckades och han blev helt fri 2002. Men tyvärr anpassade han sig aldrig helt till det vilda och 2003 hittades han strandad i norska Taknesbukta. Dödsorsaken var troligtvis lunginflammation.

2. Båtsman i Vi på Saltkråkan

Båtsman hette egentligen Caesar

Sankt Bernardshunden från Saltkråkan hette egentligen Caesar. Hunden lånades ut av en familj i Linghem i Östergötland till inspelningarna. När filmerna var inspelade blev det dock en vårdnadstvist som togs ända till tingsrätten, skriver Aftonbladet. 

3. Lilla gubben i Pippi Långstrump

Lilla Gubben fick lugnande medel

Att Lilla gubbens prickar målades dit har du säkert hört förut. Och det gjorde av en regiassistenten som varje morgon sprejade dit prickarna, skriver Aftonbladet.  

Hästen hette egentligen Brunting och var utlånad från en ridskola i Solna. Ibland fick hästen lugnade medel för att filmtemat var nervösa att han skulle få utfall i studion. Han lämnades sedan tillbaka till ridskolan och dog 25 år gammal. 

4. Griseknoen i Emil i Lönneberga

Emil och Griseknoen

Produktionen tog in djurtränarna Ernst och Ella Schack för att träna grisen att spela full. Efter inspelningarna köptes Griseknoen enligt Aftonbladet för 140 danska kronor och hamnade på ett julbord någonstans i Västsverige.  

5. Babe

Babe spelades av 48 olika grisar

Grisen Babe spelades av hela 48 griskultingar. Anledningen ska ha varit att grisar växer fort och de ville ha Babe i samma storlek genom filmen. I vissa scener ska Babe också vara animerad, skriver sajten Mentalfloss.

6. Lassie

Hunden som spelade Lassie hette Pal

Pal fick 1943 rollen som Lassie, trots att karaktären är en hona och Pal var en hane. Pal dog 1958 men drog sig tillbaka från filmindustrin redan 1954. I tv-serien om Lassie är det Pals son som gör jobbet som Lassie, skriver Aftonbladet

7. Mr Jingles i The green mile

Mössen som spelade Mr. Jingles hade en egen stol

Musen i The green mile spelades i själva verket av 15 olika möss. En av dem hette Spunk. Mössen hade sin egen stol på inspelningarna. I filmen tittar ofta skådespelarna på en laserpekare på golvet istället för på en mus, skriver sajten Mentalfloss.

8. Flipper

Flipper

I Flipper, en serie från 60-talet, spelades huvudrollen av sex olika delfiner. Suzy, Cathy, Patty, Scotty och Squirt hette dem, tyvärr finns ingen av dem med oss längre. 

En av delfintränarna ändrade inställning till delfiner i fångenskap efter att delfinen Cathy dog. Han var nämligen övertygad om att Cathy tog livet av sig genom att stänga sitt lufthål, skriver Aftonbladet.

9. Hachiko

Hachiko spelades av tre olika hundar

Hachiko spelades av tre hundar av rasen akita. De hette Leyla, Chico och Forrest. Hundarna turades om och hade olika uppdrag under filminspelningen. Enligt olika bloggar om rasen akita så ska den sista av Hachiko-hundarna, Chico, ha dött i augusti 2018.

Kommentera
Kopiera länk
Dela