Adam Alsing corona
​Professor Jan Albert befann sig under torsdagsmorgonen i SVT:s Morgonstudio. - Foto: SVT/Erik Simander/TT

Professorns ord om Adam Alsings död

Programledaren Adam Alsing har dött till följd av coronaviruset. Han avled under onsdagen. Professor Jan Albert anser att det nu blir mer påtagligt om vilken allvarlig sjukdom covid-19 är.


Den folkkäre programledaren Adam Alsing, 51, avled under onsdagen i sviterna av covid-19. 

Enligt Expressen var Alsing sjukskriven från sitt jobb på NRJ morgon i flera veckor. 

– Jag visste att han blev intagen, men jag visste inte om att han låg i respirator förrän i början av veckan, säger producenten och vännen Henric von Zweigbergk, som blev sjuk samtidigt som Alsing, till Expressen. 

Under sista tiden vårdades Alsing på Södersjukhuset i Stockholm.

Adam Alsing. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Så sent som den 25 mars gjorde Adam Alsing ett inlägg på sociala medier där han skrev att han skulle ”ta sitt ansvar i coronatider” och stanna hemma. 

Den 1 april gjordes ett inlägg på podcasten Adam och kompanis instagramkonto om att Adam Alsing var ”småförkyld” och därför inte kunde vara med i veckans avsnitt.

"Farligt även en bit ner i åldrarna"

Professor Jan Albert befann sig under torsdagsmorgonen i SVT:s ”Morgonstudion”för att svara på en rad tittarfrågor om coronasmittan. Han fick då en fråga om just Alsings bortgång. 

Professor Jan Albert. Bildkälla: SVT

– Det här är verkligen en påminnelse om att det är en allvarlig sjukdom – för några få av de i hans ålder vill jag säga – men det är påtagligt att det är farligt även en bit ner i åldrarna, sa han då. 

Anders Timell, Laila Bagge, Gry Forssell, Vanessa Falk och Agneta Sjödin är några av Adam Alsings vänner och kollegor som sörjer den folkkära programledaren. Läs deras fina hyllningar till Alsing här. 

Tio gånger dödligare än svininfluensan

Världshälsoorganisationen WHO försöker nu få en tydligare bild över exakt hur snabbt viruset sprids och hur pass dödligt det är. 

– Vi vet att covid-19 sprids fort och att det är dödligt, det är tio gånger så dödligt som svininfluensan 2009, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff tidigare i veckan.

Tedros Adhanom Ghebreyesus menar också att man kunnat se att viruset sprids snabbare på ålderdomshem, och att allt mer data från olika länder börjar ge en klarare bild av viruset. 

– Vi vet att testning, isolering, vård och smittspårning är otroligt viktigt för att stoppa smittan, sa Adhanom Ghebreyesus på pressträffen. 


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!