Kung Carl Gustaf och BMW8
Kungen unnade sig ett nytt vrålåk – för 1,7 miljoner kronor.

Hård kritik mot kung Carl XVI Gustafs shopping: "Motbjudande"

​Kung Carl XVI Gustaf köpte en ny BMW M8 Competition till sig själv i födelsedagspresent. Nu möts han av hård kritik för sitt shoppande.


Den 30 April fyllde vår kung Carl XVI Gustaf hela 74 år. Han unnade sig en rejält lyxig födelsedagspresent – nämligen en sprillans ny BMW M8 Competition. 

För 1,7 miljoner kronor fick kungen ett riktigt vrålåk med 625 hästkrafter som gör 0-100 km/h på 3,2 sekunder, rapporterar Mestmotor.

Kungen köpte en bil för 1,7 miljoner kronor – något som sticker i ögonen hos många. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT Bild

Vår kung är ett riktigt “Petrolhead” och har flera spännande bilar i sitt stall. Enligt Mestmotor har han bland annat två Ford Mustangs, en Porsche 911 och många andra godbitar.

Men det faktum att kungen i Coronatider köpte en riktig lyxbil är inte något som ses på med blida ögon av alla.

Såhär såg det ut när BMW M8 presenterades på Brussels Auto Show i Bryssel den 9 januari 2020. Bildkälla: AP Photo/Virginia Mayo/TT Bild

"Motbjudande"

Norska Vg.no rapporterar att kungen har mötts av en del kritik.

“Kris. Företag går i konkurs. Folk förlorar jobben. Massvält hotar i en rad länder. Och kungen köper en bil för 1,7 miljoner kronor. Ett sant föredöme”, skriver programledaren Gunnar Rehlin på Twitter.

Andra reaktioner lyder “Motbjudande”, “Kungen fyllde 74 år och unnade sig en BMW för 1,7 miljoner av våra skattepengar”, “Helt rätt att han får kritik” och “Tack och lov för att apanaget går till de som är behövande”.

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger till Aftonbladet att hon inte kommenterar kungens bilköp.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

2 timmar sedan
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

3 timmar sedan
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

idag 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

idag 14:53
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.

Janni Delér visar upp resultatet efter skönhetsingreppet

idag 14:22
Janni Delér har under en lång tid varit sugen på att göra ingreppet. Efter att ha gjort det var hon inte sen med att visa upp det för följarna.