Sami Jakobsson
Sami Jakobsson vann årets Big Brother. Nu tar han kraftigt avstånd från sitt högerextrema förflutna.

Sami Jakobsson om sitt högerextrema förflutna: "Jag skäms"

Sami Jakobsson, 25, vann årets "Big Brother". Under säsongen har han blivit uppmärksammad för sitt högerextrema förflutna – något han idag tar kraftigt avstånd ifrån.


Under måndagen stod det klart att Sami Jakobsson, 25, från Köping, är årets vinnare av "Big Brother" och då även kammade hem en miljon kronor i vinstpengar.

Redan två dagar in i "Big Brother" kunde Nyheter24 avslöja att Sami hade ett förflutet inom den högerextrema rörelsen. Han har bland annat haft flera nazistiska tatueringar som han har täckt över. 

Sami Jakobsson med vitmakts-symbolen 1488 på handen. Bildkälla: SVT

Han hade även lagt ut bilder med NMR-klistermärken på sina sociala medier och gillat Ku Klux Klan på Facebook. Han spred dessutom vit makt-musik med extremt våldsamma och antisemitiska texter.

På en bild på Instagram visade Sami hur han lyssnar på ett av bandet Nothungs låtar på Youtube. Siffran 88 – Heil Hitler – lyste på skärmen. En av Nothungs låtar inleds med texten "Mein kampf det är min frukostlektyr" och senare i låten sjunger de "Jag har lampor utav judehud".

"Jag skäms otroligt mycket" 

Efter att Samis förflutna avslöjades så valde "Big Brother"-programledarna Adrian Boberg och Helle Schunnesson att omedelbart lämna sina uppdrag.

– Jag står inte för beslutet att behålla den här deltagaren i programmet. Därför lämnar jag produktionen, skrev Boberg på Instagram då.

Sami Jakobsson vann årets "Big Brother". Nu tar han kraftigt avstånd från sitt högerextrema förflutna. Bildkälla: Instagram/samijacobsson

I en intervju med Expressen tar Sami nu kraftigt avstånd från sitt förflutna.

– Det är ett liv som jag har levt och lämnat bakom mig och som jag i dag inte vet hur jag kunde hålla på med. Jag var påverkad av min omgivning och hade ingen riktig gruppering att te mig till. Det var en enkel utväg och jag blev påverkad av min omgivning, säger Sami Jakobsson till Expressen.

– Jag skäms otroligt mycket och jag är en fruktansvärt mycket bättre människa i dag, säger han vidare.

/
Senaste nytt

Mikael Tornvings söner har vuxit upp – briljerar i annan, tuff bransch

Svenska kändisen som Erika Persson festade med under Mello

Gunilla Persson befinner sig i Sverige för att tävla i Melodifestivalen 2024, och vid sin sida och som stöd har hon dottern Erika Persson. Och för Nyheter24 har Erika berättat en viss detalj om Mello-efterfesten…

Sverigeaktuellt rockband ger ut sina memoarer

För 40 år sedan grundade de skotska bröderna William och Jim Reid rockbandet The Jesus and Mary Chain och jubileet verkar ha fått fart på kreativiteten.

Saramagos glasögon till Nobelprismuseet

En sten, ett par glasögon och ett manuskript finns bland de föremål som José Saramagostiftelsen och Nobelpristagarens änka, Pilar del Río, överlämnat till Nobelprismuseet. Stenen, som den portugisiske författaren lär ha hittat på Lanzarote där han bodde under den senare delen av sitt liv, sägs ha betytt mycket för honom.

Henrik Dorsin rasar mot beslutet i Solsidan: "Besk smak i munnen"

3 timmar sedan
Det var under inspelningen av den senaste säsongen av Solsidan som Henrik Dorsin reagerade starkt på ett av besluten som Felix Herngren tog. Dorsin kallar det hela "speciellt" och säger att det gav en "besk smak i munnen".

Jessica Almenäs om festerna i Superstars: “Skötte det snyggt”

3 timmar sedan
Jessica Almenäs är programledare för tävlingsprogrammet “Superstars”, och i 2024 års säsong är bland andra Linnéa Claeson och Hedvig Lindahl med. Men vad händer egentligen på kvällarna under inspelningen?