Sami Jakobsson
Sami Jakobsson vann årets Big Brother. Nu tar han kraftigt avstånd från sitt högerextrema förflutna.

Sami Jakobsson om sitt högerextrema förflutna: "Jag skäms"

Sami Jakobsson, 25, vann årets "Big Brother". Under säsongen har han blivit uppmärksammad för sitt högerextrema förflutna – något han idag tar kraftigt avstånd ifrån.


Under måndagen stod det klart att Sami Jakobsson, 25, från Köping, är årets vinnare av "Big Brother" och då även kammade hem en miljon kronor i vinstpengar.

Redan två dagar in i "Big Brother" kunde Nyheter24 avslöja att Sami hade ett förflutet inom den högerextrema rörelsen. Han har bland annat haft flera nazistiska tatueringar som han har täckt över. 

Sami Jakobsson med vitmakts-symbolen 1488 på handen. Bildkälla: SVT

Han hade även lagt ut bilder med NMR-klistermärken på sina sociala medier och gillat Ku Klux Klan på Facebook. Han spred dessutom vit makt-musik med extremt våldsamma och antisemitiska texter.

På en bild på Instagram visade Sami hur han lyssnar på ett av bandet Nothungs låtar på Youtube. Siffran 88 – Heil Hitler – lyste på skärmen. En av Nothungs låtar inleds med texten "Mein kampf det är min frukostlektyr" och senare i låten sjunger de "Jag har lampor utav judehud".

"Jag skäms otroligt mycket" 

Efter att Samis förflutna avslöjades så valde "Big Brother"-programledarna Adrian Boberg och Helle Schunnesson att omedelbart lämna sina uppdrag.

– Jag står inte för beslutet att behålla den här deltagaren i programmet. Därför lämnar jag produktionen, skrev Boberg på Instagram då.

Sami Jakobsson vann årets "Big Brother". Nu tar han kraftigt avstånd från sitt högerextrema förflutna. Bildkälla: Instagram/samijacobsson

I en intervju med Expressen tar Sami nu kraftigt avstånd från sitt förflutna.

– Det är ett liv som jag har levt och lämnat bakom mig och som jag i dag inte vet hur jag kunde hålla på med. Jag var påverkad av min omgivning och hade ingen riktig gruppering att te mig till. Det var en enkel utväg och jag blev påverkad av min omgivning, säger Sami Jakobsson till Expressen.

– Jag skäms otroligt mycket och jag är en fruktansvärt mycket bättre människa i dag, säger han vidare.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sofia Ståhl utreds av läkare – vädjar till följarna

"Jakt" – på liv och död

1 timme sedan
En jakthelg går överstyr när djuren plötsligt försvinner och jägarna saknar byten att skjuta. Det är ett sätt att visa vad som händer när man tappar perspektivet och börjar gå över gränser, säger regissören Sarah Gyllenstierna om filmen "Jakt".

Väskförbud stoppar konserter med picknick

1 timme sedan
Väskförbudet som infördes i november förra året kommer att få konsekvenser för besökare på utomhuskonserter i sommar: Att ta med sig picknick är inte längre möjligt.

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

1 timme sedan
Edward af Sillén ska inte bara skriva manus och regissera Eurovision Song Contest. Han blir även SVT:s kommentator. "Uppgiften ser annorlunda ut när vi är ett värdland", säger han till TT.

Taylor Swift överraskar med dubbelalbum

1 timme sedan
Taylor Swifts nya album är i själva verket ett dubbelalbum. "Jag hade skrivit så mycket 'plågad poesi' de senaste två åren att jag ville dela allt med er" skriver Swift på Instagram.

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

3 timmar sedan
En kvinna som skaffar barn på egen hand – men blir kär i donatorn. Tuva Novotny spelar huvudrollen i Viaplays nya dramakomedi "Allt och Eva" Den handlar om att vara ensam och rädd för gemenskap men ändå söka samhörighet, säger Novotny till TT.