Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sami Jakobsson om sitt högerextrema förflutna: "Jag skäms"

- 19/05/2020, 10:58 -

Sami Jakobsson, 25, vann årets "Big Brother". Under säsongen har han blivit uppmärksammad för sitt högerextrema förflutna – något han idag tar kraftigt avstånd ifrån.

Under måndagen stod det klart att Sami Jakobsson, 25, från Köping, är årets vinnare av "Big Brother" och då även kammade hem en miljon kronor i vinstpengar.

Redan två dagar in i "Big Brother" kunde Nyheter24 avslöja att Sami hade ett förflutet inom den högerextrema rörelsen. Han har bland annat haft flera nazistiska tatueringar som han har täckt över. 

Sami Jakobsson
Sami Jakobsson med vitmakts-symbolen 1488 på handen. Bildkälla: SVT

Han hade även lagt ut bilder med NMR-klistermärken på sina sociala medier och gillat Ku Klux Klan på Facebook. Han spred dessutom vit makt-musik med extremt våldsamma och antisemitiska texter.

På en bild på Instagram visade Sami hur han lyssnar på ett av bandet Nothungs låtar på Youtube. Siffran 88 – Heil Hitler – lyste på skärmen. En av Nothungs låtar inleds med texten "Mein kampf det är min frukostlektyr" och senare i låten sjunger de "Jag har lampor utav judehud".

"Jag skäms otroligt mycket" 

Efter att Samis förflutna avslöjades så valde "Big Brother"-programledarna Adrian Boberg och Helle Schunnesson att omedelbart lämna sina uppdrag.

– Jag står inte för beslutet att behålla den här deltagaren i programmet. Därför lämnar jag produktionen, skrev Boberg på Instagram då.

Sami Jakobsson
Sami Jakobsson vann årets "Big Brother". Nu tar han kraftigt avstånd från sitt högerextrema förflutna. Bildkälla: Instagram/samijacobsson

I en intervju med Expressen tar Sami nu kraftigt avstånd från sitt förflutna.

– Det är ett liv som jag har levt och lämnat bakom mig och som jag i dag inte vet hur jag kunde hålla på med. Jag var påverkad av min omgivning och hade ingen riktig gruppering att te mig till. Det var en enkel utväg och jag blev påverkad av min omgivning, säger Sami Jakobsson till Expressen.

– Jag skäms otroligt mycket och jag är en fruktansvärt mycket bättre människa i dag, säger han vidare.