Måndag 3 Okt
Stockholm

8 saker du kanske inte visste om Anders Tegnell

Anders Tegnell sommarprat
Den 24 juni 2020 debuterar Anders Tegnell som sommarpratare i "Sommar i P1". Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Anders Tegnell, numera en av världens mest kända statsepidemiologer, debuterar som sommarpratare. Nyheter24 har listat åtta saker om honom – som inte handlar om coronaviruset!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Han gick från att vara en anonym tjänsteman till att bli en av världens mest kända statsepidemiologer som varje dag informerat det svenska folket om coronaviruset. Han har blivit både hyllad och ifrågasatt. Hans ansikte är förevigat i tatueringar, på t-shirtar och som tvål-konstverk. Han har till och med fått en egen låt som lyder: "Hello Sverige, lyssna på Tegnell". 

 Nu är Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell, 64, dessutom aktuell som debutant i Sveriges mest lyssnade radioprogram – Sommar i P1.

Men vem är han egentligen? Här kommer åtta saker om Tegnell som du förmodligen inte hade någon aning om innan!

Att Anders Tegnell är Sveriges statsepidemiolog vet nog de flesta vid det här laget. Men visste du det här? Bildkälla: Claudio Bresciani / TT

1. Pratar skånska men uppväxt i Uppsala

Anders Tegnells föräldrar var båda skåningar, men familjen bodde endast i Skåne en kort period fram till att han skulle börja första klass i skolan. Till den största delen växte Tegnell faktiskt upp i Uppsala – men de skånska r:en består!

De yngre syskonen var däremot snabba på att byta dialekt, säger han i podden Söndagsintervjun i P1.

2. Gick högstadiet i Etiopien

Pappa Ingemar var agronom och under Tegnells tidiga tonår flyttade hela familjen till Etiopien i Afrika då pappan skulle arbeta med olika utvecklingsprojekt där. 

Tegnell gick högstadiet i en svensk skola, men med en helt annan kultur runt omkring. I podden berättar han att åren i Etiopien var väldigt betydelsefulla då han tidigt lärde sig att det finns olika kulturer i världen.

Anders Tegnell bodde i Etiopien som tonåring. Bildkälla: Shutterstock

3. Mamman dog när han var i tonåren 

Mamma Karin gick tragiskt bort i cancer under åren de bodde i Etiopien. När familjen en tid senare flyttade tillbaka till Sverige träffade pappa Ingemar en ny kvinna och gifte om sig. Tegnell fick därmed en ny mamma och dessutom en äldre styvbror. 

I podden berättar Tegnell att han idag är väldigt nära med sina fyra yngre biologiska syskon och att de ofta brukar hitta på saker ihop.

4. Hade dåliga betyg i bild och idrott på gymnasiet

Tegnell läste naturvetenskap på gymnasiet på Katedralskolan i Linköping och gick i samma klass som bland annat TV4-profilen Steffo Törnqvist

Tegnell hade väldigt höga betyg i samtliga ämnen – förutom i bild och i idrott. "Alla har vi svagheter", säger Anders Tegnell till Expressen.

Anders Tegnell träffade sin fru Margit när de studerade på samma skola i USA. Bildkälla: instagram.com/margitneher

5. Träffade sin Margit när han pluggade matte i USA

För Expressen berättar Tegnell att han träffade sin fru Margit Neher, 61, när han läste matematik i USA. Margit, som kommer från Nederländerna, studerade då språk på samma skola som Tegnell.

De har tre döttrar tillsammans: Annemiek, Emily och Saskia. Döttrarna pratar både svenska och nederländska.

6. Bor på den vackraste platsen i Vreta Kloster

Anders Tegnell bor tillsammans med sin familj i sitt gamla föräldrahem, pappans tjänstebostad, i Vreta Kloster utanför Linköping. I podden säger han att det inte var helt självklart att han skulle ta över gården.

En granne och familjevän berättar för Expressen att Tegnell bor, enligt honom, på den vackraste platsen i hela Vreta Kloster: "Det ligger väldigt högt på en kulle som vi kallar Ekbacken och det ligger väldigt vackert".

Anders Tegnell spenderar gärna sin fritid i trädgården. Bildkälla: Shutterstock

7. Har gröna fingrar

På sin lediga tid brukar Tegnell spendera mycket tid i sin trädgård och med sina olika odlingar. I podden berättar han att det är skönt att gå ut i trädgården och rensa lite ogräs efter intensiva jobbdagar.  Det är så han återhämtar sig och "tömmer huvudet".

Tegnell tror att det stora intresset för odling kommer från sin pappa Ingemar.

8. Bara 18 vänner på Facebook

"Sociala medier är inte något som jag har lagt tid på", säger han i Söndagsintervjun. Vi gissar att han är social på andra sätt. 

Efter en snabb sökning på Instagram kan vi dessutom dra slutsatsen att han inte finns där alls, däremot har hashtaggen #anderstegnell över 1 000 inlägg.

Anders Tegnells sommarprat sänds onsdag den 24 juni kl. 13:00 i P1, eller från kl 07:00 i Sveriges Radios app. Här är alla som ska sommarprata 2020.

Kommer du lyssna på Anders Tegnells sommarprat?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.