Torsdag 9 Dec
Stockholm

Följ den utrotningshotade fjällräven live – WWF:s nya satsning

Fjällräv
Följ fjällrävens vardag via livestream. Foto: Gorm Kallestad/TT

Det finns förmodligen ingen som missade "Den stora älgvandringen". Sändningen som satte slow TV på den svenska kartan. WWF har nu följt SVT:s succéexempel och skapat sin egen sändning med fokus på fjällräven.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Idag, den 2 juli, startade Världsnaturfonden WWF sin satsning för att uppmärksamma omvärlden om den utrotningshotade fjällräven. Syftet är att sprida kunskap hos allmänheten om fjällräven, hur den lever och dess utsatta situation

Livestreama fjällräven

Under tre veckors tid kommer man kunna följa fjällrävens vardag genom en livestream på Världsnaturfondens Youtubekanal. Du kan också följa streamen direkt här nedanför.

– Fjällräven är ett karismatiskt och vackert djur, men tyvärr ett av Sveriges mest hotade däggdjur. Genom att låta svenska folket följa dem live hoppas vi att fler tar dessa djur till sina hjärtan. Vi vill öka förståelsen för vad som hotar dem och hur vi kan agera för att rädda dem, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

I lyan som man följer via sändningen bor det ett fullvuxet fjällrävspar. Dessutom finns det en chans att de har en kull valpar. Har man tur finns alltså möjligheten att kunna se något så ovanligt som en hel fjällrävsfamilj live.

Svår situation för fjällräven

Världsnaturfonden uppskattar att den nuvarande populationen endast består av cirka 300 fjällrävar i hela Skandinavien. Detta är en ökning från de totalt 90 rävar som fanns på 70-talet, men det är fortfarande en bit ifrån den forna populationen på 4000 rävar.

Fjällräven lever på tundra och fjäll. Miljö som är känslig för klimatförändringar och nedskräpning. Till följd av brist på föda, klimatförändringar och ökad turism har fjällrävens situation förändrats drastiskt.

WWF ber om hjälp

I ett pressmeddelande uppmuntrar WWF personer att rapportera in intressanta saker man ser på livestreamen. Dessutom hoppas de att ordet om fjällrävens utsatthet sprids vidare till så många som möjligt genom detta.

Fjällvandrare uppmanas att ta större ansvar när de är ute i naturen. Skräp som slängs i det vilda är ett direkt hot mot fjällrävens existens då det lockar till sig rödräv. 

Rödräven kan smitta fjällräven med skabb och andra sjukdomar, ta över deras hem och även bita ihjäl fjällräven.

Kommentera
Kopiera länk
Dela