Fjällräv
Följ fjällrävens vardag via livestream - Foto: Gorm Kallestad/TT

Följ den utrotningshotade fjällräven live – WWF:s nya satsning

Det finns förmodligen ingen som missade "Den stora älgvandringen". Sändningen som satte slow TV på den svenska kartan. WWF har nu följt SVT:s succéexempel och skapat sin egen sändning med fokus på fjällräven.


Idag, den 2 juli, startade Världsnaturfonden WWF sin satsning för att uppmärksamma omvärlden om den utrotningshotade fjällräven. Syftet är att sprida kunskap hos allmänheten om fjällräven, hur den lever och dess utsatta situation

Livestreama fjällräven

Under tre veckors tid kommer man kunna följa fjällrävens vardag genom en livestream på Världsnaturfondens Youtubekanal. Du kan också följa streamen direkt här nedanför.

– Fjällräven är ett karismatiskt och vackert djur, men tyvärr ett av Sveriges mest hotade däggdjur. Genom att låta svenska folket följa dem live hoppas vi att fler tar dessa djur till sina hjärtan. Vi vill öka förståelsen för vad som hotar dem och hur vi kan agera för att rädda dem, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

I lyan som man följer via sändningen bor det ett fullvuxet fjällrävspar. Dessutom finns det en chans att de har en kull valpar. Har man tur finns alltså möjligheten att kunna se något så ovanligt som en hel fjällrävsfamilj live.

Svår situation för fjällräven

Världsnaturfonden uppskattar att den nuvarande populationen endast består av cirka 300 fjällrävar i hela Skandinavien. Detta är en ökning från de totalt 90 rävar som fanns på 70-talet, men det är fortfarande en bit ifrån den forna populationen på 4000 rävar.

Fjällräven lever på tundra och fjäll. Miljö som är känslig för klimatförändringar och nedskräpning. Till följd av brist på föda, klimatförändringar och ökad turism har fjällrävens situation förändrats drastiskt.

WWF ber om hjälp

I ett pressmeddelande uppmuntrar WWF personer att rapportera in intressanta saker man ser på livestreamen. Dessutom hoppas de att ordet om fjällrävens utsatthet sprids vidare till så många som möjligt genom detta.

Fjällvandrare uppmanas att ta större ansvar när de är ute i naturen. Skräp som slängs i det vilda är ett direkt hot mot fjällrävens existens då det lockar till sig rödräv. 

Rödräven kan smitta fjällräven med skabb och andra sjukdomar, ta över deras hem och även bita ihjäl fjällräven.

/
TV
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KG Hammar romandebuterar

Amanda Jansson om succén: "Svårt att ta in"

1 timme sedan
Två svenskar spelar huvudrollen i Finlands största inhemska biosuccé på 2020-talet. Nästan en halv miljon har sett "Stormskärs Maja", som nu kommer till Sverige. Det är svårt att ta in. Det är inte klokt, säger Amanda Jansson.

Mede duckar Israelfrågan: "Kan inte uttala mig"

3 timmar sedan
Artistavhoppen, demonstrationerna och protesterna är många. Men Petra Mede svarar inte på om Israel bör vara med i Eurovision Song Contest i Malmö eller inte. EBU tar beslutet, säger programledaren.

Scorsese sägs vilja göra film om Frank Sinatra

idag 02:30
Filmskaparen Martin Scorsese ska enligt uppgifter till Variety arbeta på en Frank Sinatra-biografi med sin mångårige samarbetspartner Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

Kinsella: Jag har aggressiv hjärncancer

igår 21:14
Sophie Kinsella, författaren till storsäljaren "En shopaholics bekännelser", behandlas för "en aggressiv form av hjärncancer", skriver hon på Instagram. Diagnosen ställdes för två år sedan.

Detaljen som avgjorde i "Sveriges mästerkock" 2024

igår 21:05
Det är dags för en rafflande final av "Sveriges mästerkock" 2024. Tess Medina och Josefine Freij ställs mot varandra där de ska laga en trerättersmeny. Men vad var det egentligen som avgjorde vinsten?