Årets Big Brother-vinnare Sami Jakobsson är åtalad och riskerar fängelse.
Årets Big Brother-vinnare Sami Jakobsson är åtalad och riskerar fängelse. - Foto: Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll och TV4.

Big Brother-vinnaren Sami Jakobsson åtalas – riskerar fängelsestraff

Big Brother-vinnaren Sami Jakobsson åtalas nu för grovt olovligt brukande och riskerar fängelse i upp till fyra år. Han åtalas för något som ska ha skett i februari, fem dagar innan han klev in i Big Brother-huset.


Sami Jakobsson, 26, vann hela Big Brother 2020 och tog hem priset på en miljon kronor. 

Nu åtalas han för att ha suttit med i ett av två stulna militärfordon, vilket bedöms som grovt olovligt brukande och kan resultera i ett fängelsestraff på minst sex månader och högst fyra år. Det kan du läsa mer om på Lagen.nu.

I februari i år fick polisen larm om att två militärfordon, sammanlagt värda två miljoner kronor, ska ha stulits från Försvarsmaktens ledningsregemente i Enköping. Fordonen hittades några dagar senare Västerås och Sala.  

Ena fordonet stod parkerat i ett bostadsområde och den andra stod dumpad i terrängen.

DNA från Jakobsson har hittats på en fimp som låg i ett militärfordon. 

Sami Jakobsson gör sin första entré in i Big Brother-huset, fem dagar efter att han misstänks ha varit inblandat i stöld av militärfordon. Bildkälla: TV4.

Åtalas för grovt olovligt brukande

Sami Jakobsson ska ha åkt med i baksätet i ett av fordonen och åtalas därför för grovt olovligt brukande. Brottet anses som grovt på grund av fordonens höga värde. 

Han berättar själv i förhör med polisen att han hoppade in i ett av fordonen och åkte ett varv i skogen. Att fordonen skulle kunna vara stulna var inget Jakobsson reflekterade över i stunden, säger han i förhöret. 

I stämningsansökan skriver Åklagarmyndigheten att "gärningen har varit av särskilt farlig eller hänsynslös art då de fordon som brukats varit avsedda för försvar av rikets säkerhet".

Sami Jakobssons DNA ska ha hittats på en cigarettfimp i fordonet. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll.

Förhör under tiden han var i huset 

Polisens förhör med Sami Jakobsson ska ha ägt rum den 21 april. Vid denna tidpunkt hade han redan klivit in i Big Brother huset. 

Jakobsson kallades in i bikten och resten av deltagarna började genast spekulera kring varför han var borta i flera timmar. Även tittarna började tillslut bli oroliga vilket ledde till att Big Brothers officiella Twitterkonto svarade på frågorna kring var han befann sig. 

Såhär svarade Big Brothers officiella Twitterkonto när tittarna blev oroliga. Bildkälla: Twitter. 

 

Ett av de stulna militärfordonen. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll.

Uttalar sig i sociala medier

Jakobsson berättar på sin Instagram att han planerar att ladda upp en video på sin YouTube-kanal ikväll där han bemöter rykten och spekulationer kring händelsen.

Sami Jakobsson skriver på sin Instagram att han kommer prata om åtalet på sin YouTube-kanal. Bildkälla: Instagram.

Hur ställer sig TV4 till detta? 

Nyheter24 har sökt TV4 med frågor kring hur de ställer sig till åtalet och att denna händelse ska ha skett fem dagar innan inspelningen av Big Brother. 

Jakobsson har skrivit till Nyheter24 att han "biktade" sig för produktionen, kvällen innan han gick in i Big Brother-huset. 

Vi frågar även hur TV4 ser på sin egen research på deltagarna, med tanke på Jakobssons nazistbakgrund som Nyheter24 avslöjade

Nyheter24 har inte fått något svar på dessa frågor men exekutiv producent Joel Bendrik bekräftar att det stämmer att polisen besökte inspelningen vid ett tillfälle för att tala med en deltagare. 

"Efter dialog med polisen gjordes bedömningen att deltagaren inte utgjorde någon risk för säkerheten i huset" , skriver han. 

Sami Jakobsson berättar själv

På sin Youtubekanal berättar Sami att han erkänner brottet, men att han inte varit med och planerat eller utfört stölden.

– Mitt åtal i denna förundersökning det grundas på att jag vid ett tillfälle en liten stund i skogen åkte med ett av de här fordonen, säger han i klippet. 

Vidare förklarar Sami att han ska ha varit med en kompis på McDonalds då några andra vänner frågat om han ville med och kolla på några "tuffa bilar". 

Väl på plats gjorde han inte kopplingen att fordonen var stulna, menar han. 

– När jag kommer dit så ser jag att det är militärfordon, min första tanke är ju inte direkt 'oj har de stulit de här bilarna', säger han i klippet

LÄS MER:

Sami Jakobsson egna ord om härvan: Därför gjorde han det

TV4 mörkade polisförhöret med Sami Jakobsson i "Big Brother"

Anty efter BB-produktionens mörkande av Samis polisförhör: "Oacceptabelt"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.