Kändisarna som blivit cancelled 2020.
Kändisarna som blivit cancelled 2020.

Här är kändisarna som blivit "cancelled" i år

Under året 2020 har fenomenet "cancel-kultur" blivit något som de allra flesta känner till. I år har flera stora kändisar blivit, så kallat, cancelled av olika anledningar. Med andra ord är människor missnöjda med deras beteende.


Ellen DeGeneres 

Ellen DeGeneres, 62, skapade 2003 vad som skulle komma att bli en av världens kändaste talkshows, "The Ellen DeGeneres Show". Hon har fått besök av alla möjliga olika kändisar, tilldelats priser och varit allmänt älskad av världen. 

Ellen har länge setts som en ikon och förebild inom LGBTQ-rörelsen och har tilldelats "Medal of Freedom" av självaste Barack Obama

Men i år kom flera anklagelser av personal som berättar att de haft en dålig arbetsmiljö bakom kulisserna på The Ellen Show.  Det började med en livvakt som sa att DeGeneres var en av de kallaste personerna han någonsin arbetat med.

Därefter följde mängder av andra anklagelser om att arbetsplatsen var "toxic". Efter anklagelserna påbörjades en utredning för arbetsförhållandena på Ellens show. 

Ellen DeGeneres har blivit anklagad för att vara "kall och otrevlig". Bildkälla: Richard Shotwell/TT.

J.K. Rowling

Författaren till de världskända Harry Potter-böckerna J.K. Rowling, 55, har under året fått mycket kritik för hennes uttalanden kring transpersoner. 

"Om kön inte existerar, finns det inga samkönade attraktioner, om kön inte existerar är kvinnors verklighet raderat" skrev hon bland annat. 

Rowling skrev även att hon respekterar varje transpersons rätt till att leva ett autentiskt och bekvämt liv och att hon skulle marschera med dem om de blev diskriminerade för att vara trans. 

"Men samtidigt har mitt liv formats utifrån att jag är kvinna. Jag tycker inte att det är hatiskt att säga det", avslutar hon. 

J.K. Rowling har blivit mycket kritiserad för hennes uttalanden om transpersoner. Bildkälla: Stella Pictures.

Rowling blev cancelled av många på Twitter och kallades för "TERF" vilket står för trans-exkluderande radikalfeminist. 

Emma Watson, Daniel Radcliffe, Rupert Grint och fler skådespelare från Harry Potter-filmerna tog då avstånd från Rowlings uttalanden och visade sitt stöd för transpersoner. 

Radcliffe, som spelar Harry Potter, skrev bland annat att han ber om ursäkt till alla Potter-fans som känner att deras relation till böckerna har förstörts. 

Emma Watson var en av många som tog avstånd från Rowlings uttalanden. Bildkälla: Twitter.

Rowling gjorde det inte lättare för sig själv när hon i år släppte sin nya bok "Troubled Blood" som handlar om en skurk som är en man utklädd till kvinna. Många ser detta som att Rowling försöker porträttera transpersoner som onda. 

Shane Dawson

Den amerikanska Youtube-stjärnan Shane Dawson är mest känd för sina videor om konspirationsteorier. I år blev det en skandal när fansen pekade ut honom som pedofil. Detta då han i videor lagt sexuella skämt om barn.

Bland annat har han i en video låtsas utföra en sexuell handling på sig själv till en bild på Willow Smith, som då var 11 år gammal. Vilket gjorde både familjen Smith och fansen rasande. 

Detta skrev Jaden Smith på Twitter efter Dawsons video om hans syster. Bildkälla: Twitter.

Vad som dessutom kom upp till ytan var videor Dawson hade filmat för några år sedan, då han skämtade om att hans minderåriga kusiner skulle utföra sexuella handlingar. 

Droppen som fick bägaren att rinna över var när Dawson i en podcast berättade att han googlat bilder på nakna bebisar för att ta reda på om han skulle bli upphetsad av det. 

Shane Dawson publicerade en sista video där han ber om ursäkt. Bildkälla: YouTube.

Inte nog med detta. Dawson har även ägnat sig åt att göra "blackface", och sagt N-ordet i sina videos tidigare, vilket fansen förstås tycker är oacceptabelt och kallar honom därför för rasist. 

Shane Dawson publicerade sin sista video för tre månader sedan och bad om ursäkt. Han hävdade att han "tar ansvar" för sina handlingar. Men han verkar än idag definitivt vara cancelled av de flesta. 

Lea Michele

Glee-stjärnan Lea Michele, 34, hamnade minst sagt i blåsväder i somras när flera Glee-skådespelare anklagade henne för att ha varit en "mobbare" under inspelning av serien, och för att vara rasistisk. 

Det var när Michele skrev hashtagged #BlackLivesMatter på sin Twitter som den före detta kollegan Sammie Ware blev riktigt provocerad. 

"Minns du när du gjorde mitt första tv-gig till ett helvete? För det glömmer aldrig jag", skrev Ware. 

Såhär skrev skådespelerskan Sammie Ware till Lea Michele på Twitter. Bildkälla: Twitter.

Efter detta tweet var det fler Glee-skådisar som höll med och delade sina erfarenheter av Michele som kollega. 

"Du lät mig inte ens sitta vid samma bord som de andra skådespelarna för att jag inte "hörde hemma där". Fuck you Lea", skrev skådespelaren Dabier Snell på Twitter. 

Lea bad om ursäkt för hur hon hade fått sina forna kollegor att känna, men den ursäkten togs inte emot väl. Sammie Ware skrev då att hon borde be om ursäkt för hur hon betett sig, snarare än hur människor har känt kring henne. 

Lea Michele anklagas för att var en mobbare. Bildkälla: Stella Pictures.

Vanessa Hudgens 

High School Musical-skådespelerskan Vanessa Hudgens, 31, blev mycket kritiserad för hennes uttalanden om Covid-19 tidigare i år. 

– Även om alla får det, folk kommer dö, vilket är hemskt men, oundvikligt?, sa Hudgens i en Instagramlive. 

Detta var något som hennes följare och andra kändisar inte alls tyckte var lämpligt med tanke på att Hudgens har många fans som ser upp till henne. 

"Först tänkte jag att 'hon är ung'. Men hon är 31 år. Hon är för gammal för sånna här dumheter", skrev författaren Julie Gunlock.

Vanessa bad senare om ursäkt för uttalandet och erkände att det var "okänsligt och olämpligt". Men många anser att hon fortfarande är cancelled. 

Vanessa Hudgens blev mycket kritiserad för sitt uttalande om covid-19. Bildkälla: Stella Pictures.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

1 timme sedan

"Songs of conquest" får släppdatum

2 timmar sedan
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

3 timmar sedan
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.

Så träffade Kjell Bergqvist 18 år yngre frun Karin

3 timmar sedan
Kjell Bergqvist är en av Sveriges mest folkkära skådespelare. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Kjell Bergqvist.

Allt om Miriam Bryant: Familj, låtar och om hon har pojkvän

3 timmar sedan
Miriam Bryant har seglat upp som en av de största popartisterna i Sverige. Men hur mycket vet du egentligen om stjärnan? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Bryant.

Tecwyn Ewans ny orkesterchef på Malmö opera

idag 13:44
Tecwyn Evans blir ny ledare för Malmö operas orkester och kör med start den 5 augusti.