Stockholm

Här är allt du vill veta om serien Björnstad

Björnstad.
Björnstad har nyligen haft premiär på HBO. Foto: Niklas Maupoix/HBO Nordic

Den hypade serien Björnstad har nyligen haft premiär på HBO Nordic. Här är allt du behöver veta om serien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den lilla staden Björnstad håller sakta men säkert på att vittra bort. Det enda som egentligen finns där är en fabrik och massor av skog.

Men plötsligt en dag dyker den hemvändande NHL-stjärnan Peter Andersson upp på stadens gator. Han är tillbaka för trimma upp stadens hockeylag. Och hans närvaro går inte obemärkt förbi. 

När juniorlaget plötsligt har chansen att vinna rikssemifinalen landar hela bygdens drömmar på några tonårspojkars axlar – och det ger sig i utryck på våldsamma och hemska vis.

En kväll blir en flicka utsatt för en brutal våldtäkt och händelsen resulterar i en stad i kaos. 

Här är allt du vill veta om den fängslande serien som är baserad på bästsäljaren av Fredrik Backman.

Här hittar du den

Serien hade premiär den 18 oktober på streamingtjänsten HBO Nordic då den släpptes två avsnitt. Det kommer totalt att släppas fem avsnitt som fortsättningsvis kommer att släppas på söndagar. Varje avsnitt är en timma långt. 

Var är den inspelad?

Serien spelades in i Gällivare, Övertorneå, Haparanda, Kalix, Malmberget och Kiruna.

Vilka är huvudrollsinnehavarna 

I huvudrollerna ser vi bland andra: 

Ulf Stenberg och Aliette Opheim. Bildkälla: Niklas Maupoix/HBO Nordic

Ulf Stenberg, 41, arbetar som regissör och skådespelare. Han grundade 2010 Teater Fryshuset tillsammans med en vän. Han har tidigare synts till i bland annat i Tjuvheder, ett par Johan Falk-filmer och serien "Älska mig".

Aliette Opheim, 35, arbetar som skådespelerska. Hon har bland annat hyllats för sina prestationer i den svenska tittarsuccén Kalifat. 

Tobias Zilliacus. Bildkälla: Niklas Maupoix/HBO Nordic

Tobias Zilliacus, 49, är en finsksvensk skådespelare och manusförfattare. Han har tidigare synts till i Gåsmamman och Hypnotisören. 

Miriam Ingrid. Bildkälla: Niklas Maupoix/HBO Nordic

Miriam Ingrid. Det 18-åriga stjärnskottet har nyligen tagit studenten från IB-linjen på en skola i Belgien. Som 12-åring flyttade hon från Polen till Sverige. Precis som i serien så är hon även på fritiden musikintresserad och skriver egna låtar. 

Maggie Widstrand, som jobbade med rollsättning inför den här serien, träffade jag redan tre år innan jag fick rollen som Maya, sen råkade hon tänka på mig tre år senare när den här rollen dök upp, berättar hon i en intervju med Veckorevyn.

Oliver Dufåker. Bildkälla: Niklas Maupoix/HBO Nordic

Oliver Dufåker, 19. För Luleå-bon och hockeyspelaren Oliver var skådespelarkarriären ingenting som var planerat. För tidningen PT berättar han att han blev rekommenderad och sedan headhuntad av produktionsbolaget Filmlance. Bolaget ligger bland annat bakom serien Bron. 

Den plötsliga skådespelarkarriären gjorde att Oliver tvingades ta ett break från gymnasiet.

Finns staden Björnstad på riktigt?

Nej. Den är fiktiv. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.