Måndag 23 Maj
Stockholm

Kritik om rasism i Margaux Dietz barnbok om sonen Arnold

Margaux Dietz
Margaux Dietz har skrivit boken "Arnold åker till Sydafrika". Foto: Stella Pictures

Margaux Dietz har skrivit barnboken "Arnold reser till Sydafrika". I boken träffar Arnold bara vita människor – något som nu har väckt en het debatt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var för lite mer än en månad sedan som Margaux Dietz, 30, släppte barnboken "Arnold reser till Sydafrika". Den handlar om hennes son Arnold och vad som händer under hans resa till Sydafrika.

Boken har väckt massiv kritik, då flera profiler har reagerat på att Arnold under sin resa bara träffar andra vita människor.

"Det är så dåligt att det blir skrattretande"

Paula Dahlberg driver Instagramkontot Vardagsrasismen, och i helgen lyfte hon kritiken mot boken.

"This is whiteness for you. Att vara normen. Att inte behöva tänka efter kring målgrupp eller representation. Att kunna göra en bok om en resa till ett land där svarta är i klar majoritet och ändå inte få med en enda svart karaktär. Det är så dåligt att det blir skrattretande", skriver Paula.

Margaux Dietz möts av massiv kritik efter sin barnbok om sonen Arnold. Bildkälla: Stella Pictures.

Även på det feministiska och antirasistiska kontot @yenielvera så riktas kritik mot Margaux barnbok:

"Denna bok är helt vit. Inte en enda svart människa stöter Arnold på i Sydafrika. Jag undrar vilket Sydafrika han reste till. Jag undrar hur inte tanken kan slå en när man gör en bok om en resa till Afrika att ha med den svarta befolkningen som bland annat lever där. Detta är bara så sjukt provocerande. Detta är den exkluderande vardagen som denna bok speglar".

"Skydda era barn från den här boken"

I Helsingborgs Dagblad så sågas boken rejält. Shora Esmailian kallar "Arnold reser till Sydafrika" för "ett rekord i smaklöshet" och uppmanar föräldrar att "skydda sina barn från den här boken".

I kommentarsfältet på Margaux Instagram har debatten även blossat upp rejält. Några reaktioner lyder så här:

"Det är en barnbok, men bara för vita barn"

"Usch jag blir så ledsen att detta ens är sant"

"Du väljer alltså medvetet att inte porträttera människor som lever i Sydafrika? Radera dem från deras egna kontext? Medan du och din familj upplever deras land och kultur?"

"Denna bok finns ju redan i förskolorna. Barnen kommer ju tro att i Sydafrika där finns det djur och...vita människor. Thats it. Alltså tillhör Sydafrika de vita. Så skrämmande. En apartheidbok för de allra minsta??"

"Det handlar om att ta ansvar och att stå upp mot rasism/kolonialt förtryck som fortfarande pågår. Jag vill då inte att min son ska få denna saga uppläst på förskolan".

På Instagram svarar Margaux på kritiken:

Margaux Dietz svarar på Instagram. Bildkälla: Instagram/margauxdietz

LÄS MER:
Rebecca Stella svarar efter hatstormen: "Lär mig av detta"

Här är Margaux ord om Ebba Busch Thor som klipptes bort

Kommentera
Kopiera länk
Dela