Efter kritikstormen: "Vi hade kunnat sköta det proffsigare"

- 09/12/2020, 22:34
Johanna Bladhs och Fredrik Söderholms ord om händelsen i Gott snack.

Johanna Bladhs och Fredrik Söderholms ord om händelsen i Gott snack.

Bildkälla: Instagram.

Journalisten Johanna Bladh delade i veckan med sig av ett Instagram-inlägg från inspelningen av podden Gott snack. Inlägget har fått stora reaktioner på sociala medier. Nyheter24 har nu pratat med både Bladh och programledare Fredrik Söderholm.

Under gårdagen gästade journalisten och aktivisten Johanna Bladh podcasten och radioprogrammet Gott snack. Hon skulle medverka i programmet för att prata om sexism i tv.  

Innan Bladh skulle ta plats vid bordet intervjuades den provokatören Peter Wahlbeck, som bland annat pratade om män som blir oskyldigt dömda för våldtäkter. 

I en intervju med Nyheter24 förklarar Bladh att hon kände sig så pass obekväm att hon valde att lämna studion. 

– Jag upplevde, som enda kvinna i rummet, att det blev en väldigt otrevlig stämning, eftersom ingen satte stopp för Wahlbecks ogrundade påståenden, säger hon.

På Instagram delade hon sedan med sig av videoklipp från sändningen, tillsammans med en text om sin upplevelse. Något som har uppmärksammats på sociala medier.

Bildkälla: Instagram.

"Han kallade oss hundar"

Bladh berättar för Nyheter24 att hon efter ett tag viskade till gästen Romina Pourmokhtari att hon ville lämna studion. Då ska Peter Wahlbeck ha kallat de två kvinnorna för hundar.

Efter att hon lämnat studion ska programledarna uttryckt att det var "patetiskt" och "löjligt" av henne. Detta är något som gjorde henne mycket besviken. 

– De har ingen aning om ifall jag är en kvinna som blivit utsatt för sexuella övergrepp, de kan inte kräva av mig att jag ska sitta kvar och debattera ett ämne som jag inte blivit inbjuden för, säger hon till Nyheter24.

"Som programledare ska man ha kontroll"

Bladh menar att hon är besviken på att ingen av programledarna ifrågasatte Wahlbeck i sina kontroversiella uttalanden, som saknade statistik och fakta.

– De påverkar ju människor. Och för deras kvinnliga lyssnares skull kan jag tycka att de hade kunnat byta ämne när Peter började säga de här grova sakerna, säger Bladh och fortsätter: 

– Som programledare ska man ha kontroll på sitt program och inte låta en gäst ta över till bekostnad av att andra gäster lämnar. 

Johanna Bladh är journalist och aktivist. Bildkälla: Johanna Bladh.

"Lär oss av denna incident"

Medieprofilen Fredrik Söderholm är programledare för Gott snack. I ett sms till Nyheter24 ger han sin bild av händelsen.

"Jag förstår att korrekt journalistik handhavande innebär att man alltid direkt ska bemöta osanningar med fakta och att tydligt ställa kritiska frågor men ibland vill man bara elda på en dåre för att få fram dennes mest verklighetsfrånvända åsikter och jag tror då att en konfrontativ stil kan vara kontraproduktiv för ändamålet", skriver Söderholm.

Söderholm menar att den som lyssnar på hela avsnittet kommer förstå att redaktionen inte håller med om Peter Wahlbecks utläggningar och att de skrattar åt Wahlbeck, snarare än med honom.

Söderholm berättar även att han idag är av åsikten att alla med en plattform har ett ansvar och att det är rimligt att ställa krav på att desinformation inte sprids helt oemotsagt. Han skriver även att han håller med Johanna Bladh om att redaktionen hade kunnat sköta det hela proffsigare. 

"Ambitionen är att lära oss av denna incident och förhoppningsvis sköta ev framtida situationer bättre", avslutar han.

Fredrik Söderholm är programledare för Gott snack. Bildkälla: Fredrik Söderholm.