Experten: The Crown gjorde människor med ätstörningar en otjänst

- 08/12/2020, 22:42
I serien The Crown ser vi prinsessan Dianas kamp mot ätstörningen bulimi.

I serien The Crown ser vi prinsessan Dianas kamp mot ätstörningen bulimi.

Bildkälla: Des Willie/TT & Stella Pictures.

I den omtalade serien The Crown får vi följa den brittiska kungafamiljen. Bland annat får vi ta del av prinsessan Dianas kamp med ätstörningen bulimi. Experter kritiserar nu Netflixs porträttering av sjukdomen.

Säsong fyra av Netflixs The Crown har tagit internet med storm. Många kritiker menar på att det är den bästa säsongen hittills. 

I denna säsong får vi bland annat följa prinsessan Diana, som avled i en bilolycka 1997. Inför flera av avsnitten visas en trigger-varning om att scener med ätstörningar förekommer.  Tittarna får nämligen följa prinsessans kamp med bulimi.

Nu menar ätstörningsexperter att serien har gjort överlevare av ätstörningar en stor otjänst genom sättet de porträtterar sjukdomen, rapporterar Insider. 

The Crown har gjort succé på Netflix. Bildkälla: Ollie Upton/TT.

Grafiska scener med ätstörningar

Serien innehåller flera scener där man får se den berömda prinsessan Diana, som spelas av Emma Corrin, stoppa i sig mat för att sedan huka sig ner över toaletten och spy. 

The Crowns manusförfattare Peter Morgan har tidigare berättat för tidningen Vanity Fair att han ville visa prinsessans ätstörning för att kunna porträttera den "sanna komplexiteten" av hennes karaktär. 

Prinsessan Diana har tidigare berättat i media att hon i flera år led av bulimi, precis som serien antyder. Morgan tyckte därför att det kändes oproblematiskt att visa det i serien. 

Prinsessan Diana spelas av Emma Corrin. Bildkälla: Des Willie/TT.

Felaktig bild av återhämtningsprocessen

Ätstörningsexperten Andrew Walen menar att serien inte ger en rättvis bild av hur återhämtningsprocessen brukar se ut för människor som lider av ätstörningar, enligt Insider. 

I säsongens sista avsnitt syns Diana böja sig över en toalett för att spy, för att sedan hindra sig själv. Hon sätter sig istället ned på golvet och håller om sig själv. Walen menar att detta inte är verklighetstroget. 

– Alla andra som försöker bli friska vet att det inte går till så, säger han till Insider. 

Walen vill understryka att det vanligaste sättet att bli frisk på är genom professionell hjälp. I en dokumentär har prinsessan själv berättat att hon blev frisk först efter att hon började gå till en psykolog. 

Walen menar att Netflix gjorde människor med ätstörningar en otjänst då de inte lyckades porträttera sjukdomens verklighet, skriver Insider

Prinsessan Diana dog i en bilolycka 1997. Bildkälla: Stella Pictures.