Söndag 18 Apr
Stockholm

Kritik mot Niclas Hansen i Paradise Hotel: "Kvinnors utsatthet är inte underhållning"

Massiv kritik har riktats mot Niclas Hansen efter förra veckans avsnitt av Paradise Hotel.
Massiv kritik har riktats mot Niclas Hansen efter förra veckans avsnitt av Paradise Hotel. Foto: Viafree/Viaplay, NENT Group

Deltagaren Niclas Hansens beteende i Paradise Hotel har fått stor kritik i sociala medier. Detta efter att han uttryckt sig nedlåtande mot en av de kvinnliga deltagarna och bett henne att "bara se söt ut" medan han "sköter spelet".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter att kontot "Dyngbaggegalan" lagt upp ett Instagram-inlägg med klipp där Paradise Hotel-deltagaren Niclas Hansen pratar nedvärderande om kvinnor har många reagerat starkt. 

"Misslyckas kapitalt"

Många menar på att det är rent problematiskt att visa det här beteendet i tv. Journalisten Irena Pozar skriver i en krönika att det i reality-program förväntas komma ut en och annan groda ur munnen på deltagarna, men att man någonstans måste dra en gräns.

Hon påminner även läsaren om Niclas Hansens beteende från tidigare säsong, där han tvingade sig på deltagaren Josie Capllonch, utan några fler konsekvenser än att han inte fick dricka mer alkohol under kvällen.

Hon avslutar sin krönika med att skriva att de som sänder programmen "har ett ansvar i att upprätthålla en gräns för vad som är ett rimligt beteende. De misslyckas de kapitalt med. För om gränsen inte går vid tvång, tjat och tafs (eller, är det kladd?), var går den då?".

I ett av klippen från årets säsong säger Niclas att deltagaren Tilda "bara ska sitta och se snygg ut". Han startar även frukosten under morgonen med att klargöra att han "gillar att tygla" och att "mannen ska bestämma", något som får flera av de andra deltagarna att reagera.

"Problemet startar hos en man"

I en intervju med Nyheter24 förklarar deltagaren Niklas Arleryd att Hansens beteende pågick under en längre tid och att det är det han och Tilda syftar till när de säger att det var värre än vad det ser ut på tv.

– Jag vill verkligen understryka att Tilda inte bär något som helst ansvar i att han inte ska nedvärdera henne, utan problemet är att det finns en man som gör det, säger han och fortsätter: 

– Tilda är dessutom redan pressad då hon riskerar att åka ut.

Niklas chockade reaktion syns tydligt i ett klipp från förra veckans avsnitt.

Bildkälla: Viafree/Viaplay
Bildkälla: Viafree/Viaplay

I en diskussion mellan Tilda och Niclas Hansen säger Niclas att Tilda bara ska "sitta och se snygg ut" medan "han ska sköta spelet". Efter att Niclas lämnar rummet klargör Niklas Arleryd att Tilda måste säga till honom om saker går för långt.

– Problemet startar hos en man som nedvärderar en kvinna, inte hos en kvinna som inte säger ifrån. Jag tycker inte att hans beteende ska visas i svensk tv över huvud taget, säger han i intervjun med Nyheter24.

"Ingen anledning att inte fråga"

Nyheter24 har även pratat med Susanne Nylén, presschef för NENT Group. Enligt henne togs klippen med för att hans uttalanden skapade reaktioner hos deltagarna och därav påverkade hur de agerade mot honom på hotellet och att det inte är i linje med programmets värderingar.

Var det någon ur produktionen som pratade med honom gällande hans beteende?

– Niclas uttalanden under inspelning möttes av argumentation från de andra deltagarna och konsekvenser för hans egen medverkan i gruppen. Han fick inte en tillsägelse av produktionen för hans åsikter.

Hur kommer det sig att ni valde att ha med Niclas igen efter det som hände mellan honom och Josie?

– Denna säsong var redan färdiginspelad när Josie tog upp detta i december. Incidenten hon i efterhand hänvisade till ansågs vara hanterad och utagerad av alla parter på plats. När höstens säsong sändes uppfattades det inte som att det fanns något agg mellan dem och Josie bjöd även in Niclas till sin Youtube-kanal.

Hon förklarar vidare att de har full respekt för att reaktioner kring en sådan händelse kan ändras i efterhand:

– I höstas spelades två säsonger in efter varandra och där och då ansåg inte produktionen att det fanns någon anledning att inte fråga honom om att medverka igen.

"Kvinnors utsatthet är inte underhållning"

Journalisten Frida Söderlund är en av de som reagerat starkt. I en intervju med Nyheter24 förklarar hon varför det är problematiskt att visa sånt här typ av beteende i tv. Hon tycker att reality-världen borde ta mer ansvar för innehållet de sänder ut. 

– Det är programmets ansvar att se till att det här inte är något som anses ha underhållningsvärde, för det är det inte.

Hon fortsätter:

– Kvinnors utsatthet är inte underhållning, det borde vara helt glasklart.

"Ät popcorn och titta på det här"

Hon menar att det produktionen gör när de bjuder tillbaka en deltagare som tidigare betett sig problematiskt, är att belöna ett problematiskt beteende. 

– Det visar att man inte ser allvarligt på att kvinnor befinner sig i en utsatt situation, där någon uppenbarligen tycker att dom är underordnade och mindre värda. 

Frida Söderlund understryker hur viktigt det är att tänka på hur beteendet speglas i verkligheten – våld i nära relationer, övergrepp och förtryck.

– Det är som att man skjuter verkligheten under mattan och säger "ät popcorn och titta på det här". 

Kommer appliceras i samhället

Söderlund förklarar även problematiken i att normalisera beteendet. 

– Den här bilden av att en man ska vara en "alfahanne" och att kvinnor inte ska ta någon plats över huvud taget, det är även skadligt för killar som kanske tror att det är så man behöver bete sig.

Söderlund menar på att risken är att killar kommer tro att sådana beteenden är något som krävs för att "vara en skön kill som får tv-tid" och att det i sin tur kommer appliceras i samhället – på skolgården, fester och middagar.

– Vi lever i en värld där kvinnor dör under mäns våld och det börjar ju någonstans med att man tycker att kvinnor inte är värda något. De konsekvenserna måste man se och då kan man inte skapa underhållning av det här. 

"Extremt sårbart och utelämnande"

Söderlund tycker att man borde sluta bygga underhållning på bråk, verbalt våld och dålig kvinnosyn. 

– När man bygger tv-profiler så bygger man människor som folk kommer inspireras av, se upp till och vars beteenden de kommer anamma. Att som tjej vara i en situation där någon nedvärderar en på det här sättet är extremt sårbart och utelämnande, avslutar hon i intervjun med Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela