Fredag 16 Apr
Stockholm

5 saker du vill veta om Snabba Cash-stjärnan Evin Ahmad

Foto: Henrik Montgomery/TT
Foto: Henrik Montgomery/TT. Foto:

Onsdagen 7 april har Netflix-serien "Snabba Cash" premiär. I huvudrollen som Leya, en hårt arbetande småbarnsmamma och techentreprenör, hittar vi skådespelerskan Evin Ahmad. Här är allt du vill veta om henne!

Kommentera
Kopiera länk
Dela

1. Hon har varit skådis i halva sitt liv

Evin Ahmad fyller 31 den 8 juni – men debuterade som skådespelerska redan som 15-åring. 

Ni som har sett filmatiseringen av Jonas Hassen Khemiris bok "Ett öga rött" känner säkert igen henne från rollen som "Guzzilago". 

Efter det har hon bland annat synts i långfilmerna "Vilken jävla cirkus" (2015), "Dröm vidare" (2017) och "I nöd och lust" (2017).

Foto: Anders Wiklund/TT

2. Hon har sommarpratat

Yes, du läste rätt. Den 27 juli 2017 var Evin sommarvärd i P1.

Här pratade hon bland annat om hur det är att vara fast i vissa rolltyper – och alla roller hon aldrig fått provfilma för av den anledningen.

"Det anses förmodligen inte trovärdigt att just jag skulle spela dem. Det anses vara mer trovärdigt att jag spelar förortstjej, den kaxiga, eller den som blir utsatt för hedersrelaterat våld", sade hon i det kritikerrosade sommarpratet. 

Foto: Henrik Montgomery/TT

3. Hon har två Guldbaggenomineringar 

Inför Guldbaggegalan 2018 nominerades Evin i kategorin "Bästa kvinnliga huvudroll", för sin insats som karaktären Mirja i Dröm vidare. 

Två år senare nominerades hon till en Guldbagge igen, men den gången i kategorin "Bästa kvinnliga biroll" för sin roll i komedifilmen "Ring mamma!".

4. Hon har släppt en roman

2017 släpptes Evins debutroman "En dag ska jag bygga ett slott av pengar", som handlar om berättarjagets väg mot en skådespelarkarriär. 

Drömmarna möts av motstånd från både föräldrar och studievägledare, som inte anser teater vara mer än en hobby. Hur mycket av historien som är taget från egna upplevelser är, vad vi vet, okommenterat.

5. Hon är förlovad med en annan skådis

Ja, mannen som stulit henne hjärta är ingen mindre än Ardalan Esmaili, 35. Du känner igen honom från både "Rebecka Martinsson" (2017-2020) och Gråzon (2018). 

De bor tillsammans i en lägenhet i södra Stockholm.

Läs mer:

Nytt på Netflix i april – som du inte vill missa

Allt du vill veta om Alba August – högaktuell i "Alla utom vi"

Kommentera
Kopiera länk
Dela