Söndag 9 Maj
Stockholm

Det straffet kan Toby få om han fälls för övergreppen i Paradise Hotel

Jennifer Paatere och Annie Ahlberg
Det straffet kan Toby få om han fälls för övergreppen i Paradise Hotel. Foto: Viafree/Johan Nilsson/TT

Nyheter24 har pratat med juristen Ramil Bisso om potentiella brottsrubriceringarna efter att deltagarna Jennifer Paatere och Annie Ahlberg vittnat om Toby Johnsons övergrepp i Paradise Hotel. Det här straffet kan han få om han fälls.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Paradise Hotel-deltagaren Toby Johnson, 21, fick i tisdagens avsnitt lämna programmet på produktionsbolagets begäran. Detta efter att deltagarna Jennifer Paatere, 23, och Annie Ahlberg, 24, vittnat om sexuella övergrepp och ofredanden, något som Nyheter24 skrivit om.

Toby ska ha stuckit in fingrarna på Annie utan samtycke efter att hon ska ha sagt att hon inte vill ha sex med honom. Han ska även ha dragit ner Jennifers behå så att hennes bröst har blottats, igen utan samtycke. 

Nyheter24 har pratat med Ramil Bisso, biträdande jurist på advokatfirman Två Lejon, angående händelserna.

"Faller in under brottsrubriceringen våldtäkt"

Att få fingrar i underlivet utan samtycke trots att man sagt att man inte vill ha sex faller in under brottsrubriceringen våldtäkt enligt juristen. 

– Samlag eller handlingar jämförliga med samlag utan samtycke faller in under brottsrubriceringen våldtäkt. Om det är fingrar som förts in i underlivet så är det jämförligt med samlag och då faller det in under rubriceringen våldtäkt, säger juristen Ramil Bisso till Nyheter24 och fortsätter:

– Att dra ner någons behå mot dennes vilja kan handla om sexuellt ofredande.

Om Annie och Jennifer skulle välja att polisanmäla händelserna skulle eventuella misstankar vara de nämnda rubriceringarna, det vill säga våldtäkt och sexuellt ofredande.

Juristen förklarar att detta även kan bero på hur polis och åklagare bedömer situationen. 

Straffskalan för våldtäkt  

Nyheter24 frågar vidare vad ett potentiellt straff kan bli för fall som innefattar sex utan samtycke och sexuellt ofredande.

– Just i det specifika fallet går det inte att svara på utan att känna till alla omständigheter men sex utan samtycke faller som sagt in under rubriceringen våldtäkt. En möjlig dom är således våldtäkt, och för att dra ner någons behå sexuellt ofredande. Rörande påföljden är straffskalan för våldtäkt lägst två år och högst sex år. Sen finns det oaktsam våldtäkt och där är straffskalan fängelse i högst fyra år. Sexuellt ofredande har en straffskala på böter eller fängelse i högst två år, säger Ramil. 

Nyheter24 frågar om det är stor chans att man blir dömd om man anmäls för dessa brott. 

– Om man kollar på statistik från BRÅ (Brottsförebyggande rådet) så är det bara ett litet antal procent anmälda våldtäkter som leder till fällande dom. Oftast kan det finnas bevissvårigheter. Det är därför svårt att svara på frågan. 

Inte anmält händelserna 

Varken produktionen eller tjejerna har anmält Toby. Både Jennifer och Annie överväger nu att polisanmäla händelserna men har förklaringar till varför de tidigare inte gjort det, något som Nyheter24 skrivit om här. Juristen anser att en polisanmälan är viktigt för att få upprättelse. 

– Om man anser sig ha blivit utsatt för brott är det viktigt att man anmäler det, annars kan man aldrig få någon upprättelse, säger Ramil. 

Tobys övergrepp, som Annie och Jennifer har vittnat om, och som ledde till att han blev utkastad från Paradise Hotel har fått stor medial uppmärksamhet – något som inte ska påverka en brottsutredning om polisanmälningar görs. 

– Medial uppmärksamhet ska inte påverka en brottsutredning. Polis, åklagare och domstol ska vara objektiva i sitt arbete, förklarar juristen. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela