Nardos Alberto
Nardos Alberto i Big Brother utsätts för grov rasism i sociala medier. - Foto: TV4.

Big Brother-Nardos utsatt för rasistattacker i sociala medier

Big Brother-deltagaren Nardos Alberto utsätts för flera rasistattacker i sociala medier. Nu har ett Instagramkonto skapats för att backa Nardos, och för att ta henne hela vägen till vinsten i Big Brother.


Årets säsong av "Big Brother" har flera gånger anklagats för att vara rasistisk. Deltagaren Katti Göransson kritiserades bland annat då hon kallade deltagaren Nardos Alberto för Narnia och andra namn.

Katti skrek även nedsättande ord om samer, något som resulterade i en varning.

I slutet av mars skrev Nyheter24 om hur Nardos utsattes för kränkande behandling i programmet. Då var det deltagaren Judith Nodby som talade nedsättande till Nardos.

– Du lär dig så mycket om oss. Om Sverige. Hur många människor bor det i Sverige?

Judith Nodbys ord till Nardos fick tittarna att häpna. Bildkälla: TV4

När Nardos kunde svaret så hånade Judith henne högt och tydligt.

– Hallå jag är också en del av det här landet, ursäkta!, svarade då Nardos.

Då reagerade både tittare och flera influencers på rasismen i programmet, och produktionen möttes av massiv kritik. Mer om det kan du läsa här.

Nardos såg förvånad ut över Judiths märkliga ord till henne. Bildkälla: TV4

Startat kampanj för att stötta Nardos

Men det är inte bara inne i huset som Nardos har blivit utsatt för rasism. Även utanför BB-huset så blir Nardos attackerad. Instagramkontot badbishnardos går nu ut med budskapet att backa Nardos efter den rasism hon drabbas av.

"Över 100 träffar kommer upp när man söker på n-ordet i tråden "Big Brother 2021" på Flashback. Lika många träffar kommer upp på "apflickan". På Facebook och Discord blir Nardos jämförd med en apa och gorilla. Detta är en bråkdel av vad som skrivs om Nardos på sociala medier", står det att läsa på kontot som även delar med sig flera av de helt sinnessjuka kommentarer som skrivits om Nardos på sociala medier.

"I Big Brother-huset så blir hon dessutom stämplad som en 'angry black woman'; däremot när andra vita deltagare är negativa och bidrar med dålig stämning så anses det vara charmigt. Dessvärre är reglerna annorlunda för oss rasifierade, framförallt oss svarta kvinnor som ständigt måste uppföra oss; vi får inte ge uttryck för vår ilska och frustration utan att bli negativt stereotypt som en 'angry black woman'", skriver badbishnardos vidare.  

Nu gör kontot en kraftsamling och uppmanar alla som kan att ladda ner TV4 Play-appen och rösta fram Nardos som vinnare av Big Brother.

Inlägget har redan tusentals likes och kommentarer, och två av "Big Brother"-deltagarna från förra året – Mergim Feka och Anty Johnson – skickar sitt stöd i kommentarsfältet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Robinson-Hannas svar på Charlottas anklagelse: "Onödigt"

Marcus & Martinus ger ut sina memoarer

Marcus & Martinus ska berätta historien om sina liv i en ny bok som ges ut i november. Boken "Två röster, en historia" är skriven tillsammans med journalisten Frida Söderlund, som vill ge de norska tvillingarna chansen att prata till punkt.

Julia Franzén rånad i soprummet – det här tog tjuven

Julia Franzén blev under veckan rånad av en tjuv medan hon väntade på en taxi. Men vad fick den elaka tjuven egentligen med sig?

Försenad Madonna stämd – igen

Madonna har återigen blivit stämd inför domstol av konsertbesökare som tycker att en spelning startade för sent.

GVFÖ-Kalle och partnern första samkönade paret att adoptera

Kalle Norwald är en av experterna i "Gift vid första ögonkastet". Nu berättar Kalle att han och hans partner var det första samkönade paret i Sverige att få sin ansökan om gemensam adoption godkänd utomlands.

Anne Hathaway: "Behövde hångla med tio killar"

Nu är hon en filmstjärna, men i början av sin karriär kände sig Anne Hathaway utsatt – bland annat fick hon genomgå ett "kemitest" och hångla med flera tänkbara motspelare. Jag tyckte att det var jätteäckligt, säger hon i en intervju.