- Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Tre av de fem mest framgångsrika vinnarlåtarna i Eurovision är svenska

Sverige älskar Eurovision Song Contest. Och Eurovision Song Contest älskar Sverige.


Det råder Eurovision-feber och efter två rungande semifinaler är det på lördag 22 maj äntligen dags för att göra upp om vilket land som kommer att ta hem Eurovision Song Contest 2021. 

En publik på 3 500 personer kommer att tillåtas vara på arenan i Rotterdam. Samtliga av dessa besökare kommer att behöva uppvisa ett negativt coronatest, som inte får vara mer än 24 timmar gammalt, och alla måste bära munskydd – med undantag för när man sitter på sin plats. 

Hur det kommer att gå för Tusse och gänget – det återstår att se. Men om man tittar på Sveriges tidigare erfarenheter i tävlingen så bådar det absolut gott. Även när man kikar på hur det gått för låtarna efter tävlingen. 

Tusse och gänget. Bildkälla: TT/Nyhetsbyrån

På listan över de mest framgångsrika vinnarlåtarna i Eurovision Song Contest sett till antal spelningar på Spotify och visningar på Youtube finns tre svenska låtar med på topp fem visar en undersökning av Rekatochklart.com. Euphoria av Loreen är det svenska vinnarbidrag som nått störst framgång med sina 133 miljoner spelningar. 

Av de svenska ettorna i tävlingen som haft flest visningar på Youtube och spelningar på Spotify hittar vi utöver Euphoria  även Heroes med  Måns Zelmerlöv (omkring 127 miljoner), Waterloo med ABBA (omkring 127 miljoner).

Måns och ABBA vann med låtar som minst sagt gått varma sedan dess. Bildkälla: TT/Nyhetsbyrån

Den mest framgångsrika vinnarlåten genom tiderna är Arcade av nederländska Duncan Laurence som har närmare 367 miljoner spelningar. 

Några av de mest framgångsrika vinnarna i ESC. Bildkälla: rekatochklart.com
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!