Söndag 1 Aug
Stockholm

Så många månader i fängelse kan Yasin få om han döms

Artisten Yasin är åtalad, misstänkt för att ha planerat kidnappningen av en känd artist.
Åklagaren yrkar på att Yasin ska dömas till fängelse. Foto: SVT, Tomas Oneborg/SvD/TT Bild. Bilden är ett montage.

Den svenska rapstjärnan Yasin Abdullahi Mahamoud sitter häktad i väntan på dom. Han står åtalad, misstänkt för att ha planerat en kidnappning av en annan känd artist. Men vad kan Yasin få för straff om han döms?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Yasin är åtalad för att ha planerat kidnappning av artist

Den prisbelönta svenska rapstjärnan Yasin Abdullahi Mahamoud, 23, står åtalad misstänkt för att ha planerat kidnappningen av en annan välkänd svensk artist.

Det var i mitten av april förra året som en ung svensk artist fördes bort i bil till Stockholmsförorten Vårberg. Kidnappningen – som ska ha utförts av 11 gärningsmän – beskrivs som "rå och hänsynslös".

Gärningsmännen ska ha:

  • Tejpat den unga artistens mun med silvertejp
  • Trampat på hans huvud
  • Bakbundit och hotat honom med pistol och kniv
  • Satt hundkoppel runt artistens hals
  • Tvingat på honom damkläder
  • Bilder som spreds på sociala medier kort efter kidnappningen visade artisten blodig. Gärningsmännen ska ha rispat honom med kniv i ansiktet, på benet och på överkroppen

Kidnappningen av den kända artisten ägde rum i Stockholmsförorten Vårberg. Bildkälla: Google Maps

Artistens egna ord om kidnappningen

Gärningsmännen ska även ha tagit en av artistens Rolex-klockor. Klockan ska vara värd drygt 300 000 kronor. De ska även ha fått artisten att hämta och överlämna ett vapen till dom. Artisten ska även ha hotats till att lämna över guldsmycken värda över 160 000 kronor.

Artisten som kidnappades har inte velat medverka i utredningen. Efter att kidnappningen blev allmänt känd kommenterade den kidnappade artisten saken på Instagram.

– Jag har en sak att säga till er. Alla där ute kan bli kidnappade, alla där ute kan bli slagna. Jag är vid liv, och ingen kan göra det jag gör, sa han då.

Den omfattande rättegången mot Vårbynätverket, där 30 personer står åtalade, pågår i skrivande stund. Den delen av rättegången som gäller kidnappningen av den kända artisten är däremot avklarad.

Det kidnappningsförsök av artisten som Yasin står åtalad för misslyckades, och ägde alltså rum en tid innan kidnappningen av artisten genomfördes.

Yasin är åtalad för att ha anstiftat kidnappningen av en annan artist. Bildkälla: SVT

Vilket straff kan Yasin få? Så länge får han sitta i fängelse om han döms

Yasin har suttit häktad sedan nyårsafton, och kommer att förbli häktad i väntan på domen. Något som förvånar hans advokat Frida Wallin.

– Jag tycker att det är jättekonstigt. Jag var säker på att han skulle släppas med tanke hur förhållandevis ringa de brott som han misstänks är, säger Frida Wallin till SVT.

Åklagare Ida Arnell har yrkat på att Yasin ska dömas till ett och ett halvt års fängelse, något som SVT har rapporterat om.

–  Blir han kvar i häktet då blir han dömd för något brott, säger kriminalinspektör Torsten Alm till podcasten P3 Krim.

Om Yasin skulle dömas till ett och ett halvt års fängelse så betyder det inte nödvändigtvis att han behöver sitta av hela tiden. Detta då du kan bli villkorligt frigiven när du avtjänat två tredjedelar av straffet, något som Kriminalvården skriver mer om här.

Drar vi därtill av de sex månader som Yasin har suttit frihetsberövad i häktet så betyder det att Yasin i praktiken skulle sitta fängslad i cirka sex månader effektiv tid. 


Förhandling i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt mot det så kallade Vårbynätverket. Den tilltalade rapartisten Yasin Mahamoud med sin advokat Frida Wallin. Bildkälla: Johan Hallnäs/TT Bild
Kommentera
Kopiera länk
Dela