Lulu Carter, Simon Sköld och Josefin Dahlberg
Lulu Carter, Simon Sköld och Josefin Dahlberg lever alla som nyktra. - Foto: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

6 svenska kändisar som inte dricker alkohol

Lulu Carter, Simon Sköld och Josefin Dahlberg är bara några av de svenska kändisar som inte dricker alkohol. Alla har de olika anledningar till att de valt ett liv som nyktra.


Ellen Bergström gick på AA

Medieprofilen Ellen Bergström, 31, har varit nykter sedan 2018. På Instagram har Ellen berättat att hon blev hjälpt av AA-möten för att bli nykter, och hon fick även mycket stöd från sin pojkvän Niclas Lij, som även han slopar spriten.  

"Det är inte coolt och oron/ångesten försvinner INTE av att dricka, tvärtom... som en liten påminnelse! Man dras så lätt med i strömmen", skrev Ellen på Instagram i fjol.

Ellen Bergström och Niclas Lij. Bildkälla: Stella Pictures.

Lulu Carter slutade dricka alkohol 2014

Lulu Carter gav upp alkoholen 2014. Något som hon berättat om i podcasten "Livshjulet".

– Jag har haft väldigt kul med alkohol men jag blev trött, fysiskt, min kropp sa ifrån. Och igen: Lagom, det finns inte. Jag ville gärna att det skulle vara mycket, och då är det bättre med ingenting. Om hälsan tar stryk och människor runtomkring en oroar sig för att man far illa, det vill man ju inte, sa Lulu i podden.

Lulu Carter. Bildkälla: Stella Pictures.

Mikael Persbrandt är nykter och drogfri

Det har runnit en hel del vatten under broarna sedan Mikael Persbrandt skanderade att han "älskar kola och rånare". Alkohol och droger är ett minne blott för skådespelarstjärnan som har varit nykter i många år. 

Idag är Persbrandt 57 år gammal. I en intervju med Dagens Nyheter berättade han att hans missbruk nådde sin kulmen när han var 45. Då var det helt ohållbart.

– Perioderna då jag sköt ut mig blev allt länge, eftersom att skammen och skulden och konsekvenserna blev värre. Då var det inte rock’n’roll utan bara sorgligt. När jag slutade hade jag nått gränsen och jag stod inför att puttas ut över den sista kanten varifrån det är nästan omöjligt att återvända. Jag hade förlorat jobbet, barnen, allt, berättade han då.

Mikael Persbrandt. Bildkälla: Stella Pictures.

Camilla Läckbergs make Simon Sköld gillar inte alkohol

MMA-profilen Simon Sköld har inte druckit sedan 2013. För Simon handlar det mest om att han helt enkelt inte tycker att det är gott. Sedan rimmar det inte särskilt bra med den aktiva livsstil han har.

– Jag har aldrig gillat smaken. Och ju mer jag tränar, läser på desto mer känner jag att det inte är något jag behöver. Jag har lite svårt att släppa kontrollen. Folk blir väldigt provocerade för att jag inte dricker. Det är inte riktigt okej. Jag tycker det är konstigt. Man ska väl få göra som man vill, berättade Sköld i en intervju med Expressen.

Simon Sköld med hustrun Camilla Läckberg. Bildkälla: Stella Pictures.

Nemo Hedén: "Jag var helt förstörd"

Poddprofilen Nemo Hedén slog igenom i "Kungarna av Tylösand" där det mest handlade om att dricka. Sedan fortsatte ett liv med alkohol och droger. Men den 17:e Augusti 2015 så checkade Nemo in på ett behandlingshem. I ett inlägg på Instagram beskrev han hur det kändes då.

"Trasig. Uppgiven. Ledsen. Livrädd. Förvirrad. Helt förstörd. Jag hade återkommande panikångest. Flera domar på mig. Klippkort på beroendeakuten. Psykoser. Kronofogden var efter mig. Och jag kunde inte sluta supa och knarka. Jag trodde ärligt talat att mitt liv var över där och då...".

Men för Nemo, som nu är inne på sitt sjätte nyktra år, så blev det vändningen. Det var då hans liv började på riktigt, skriver han vidare.

"5 år senare lever jag i mångt och mycket mitt drömliv. En karriär, en familj och ett liv som jag aldrig hade kunnat drömma om för 5 år sedan".

Nemo och fotbollspelaren Magnus Hedman har har även drivit podden "Hedman & Hedén – en beroendepodd" om just nykterhet.

Nemo Hedén. Bildkälla: Stella Pictures.

Josefin Dahlberg började dricka som 10-åring

Influencerprofilen Josefin Dahlberg, 31, har varit nykter i 11 år. Tidigare i år berättade Josefin att hon drack för första gången som 10-åring. När hon försökte sluta dricka testade hon mediciner och gjorde flera försök att sluta dricka innan hon lyckades. 

"Jag slutade bedöva mina känslor för att börja läka mitt inre och idag är jag SÅ stolt över mitt unga jag som lyckades bli nykter så ung", skrev Josefin på Instagram tidigare i år.

Josefin Dahlberg. Bildkälla: Stella Pictures.

"Min nykterhet är det viktigaste jag har och är grunden till mitt välmående och det påminner jag mig om varje morgon och kväll. Till alla som tampas med missbruk, beroende av något slag - ta hjälp! Du förtjänar att må bra och bli frisk", avslutade hon sitt inlägg.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hooja kommenterar älgvandringen

3 timmar sedan

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

3 timmar sedan
Halvvägs in i säsongen av "Masked singer" har panelen hittills endast lyckats skrapa ihop ett enda poäng. Den tilldelades Måns Zelmerlöw som prickade in VM 94-hjälten Tomas Brolin i det allra första programmet.

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

igår 19:54
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

igår 18:14
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

igår 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

igår 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...