Harpo medverkar i kvällens avsnitt av "Så mycket bättre.
Harpo medverkar i kvällens avsnitt av "Så mycket bättre. - Foto: Duygu Getiren/TT, Jessica Gow/TT

Lönen, olyckan och relationen med ABBA: Här är allt du vill veta om Harpo

Harpo är en av de artister som medverkar i årets upplaga av "Så mycket bättre". Vad vet vi om den folkkära låtskrivaren och sångaren?


Vad heter Harpo egentligen?

Harpos riktiga namn är egentligen Jan Svensson. Artistnamnet är ett smeknamn inspirerat av Harpo Marx, något han kallades för redan som barn.

När han väl etablerade sig som artist valde Jan att behålla smeknamnet eftersom det klingade bättre internationellt.

Bildkälla: Duygu Getiren/TT

Var är Harpo ifrån?

Harpo föddes den 5 april 1950 i Stockholm. Idag bor han med sin fru Carina Svensson på en gård utanför Halmstad. Tillsammans föder de upp hästar och på fritiden gillar han att måla.

Harpos karriär

Ringer det ingen klocka när du hör namnet Harpo? Det kanske det gör om vi nämner att han ligger bakom låtar som "Honolulu" och "Moviestar", låtar som toppade listorna i Sverige på 1970-talet och gjorde riktigt bra ifrån sig internationellt.

Låten "Moviestar" spelas fortfarande varmt världen över, men bäst gick karriären i Tyskland, ett land dit Harpo än idag tar sig cirka 30-40 gånger per år för att spela.

Innan Harpos musikkarriär drog igång arbetade han på teatrar på kvällar som scenarbetare och gick samtidigt på teaterskola. I kvällens avsnitt förklarar han att han tyckte att många skådespelare spelade mer privat än på scen, något som blev inspiration till "Moviestar" – en låt som enligt Harpo handlar om en specifik person.

Häst skadade Harpo

Det var i augusti 1980 som Harpo var ute och tränade med en av sina travhästar. Plötsligt sparkade hästen bakut och råkade träffade Harpo rakt i ansiktet, fastnade med vänsterbenet med en rem och fortsatte därför sparka.

Skadorna var så pass allvarliga att många trodde att Harpo inte skulle klara sig med livet i behåll. Hans näsa blev intryckt, likaså pannbenet och synnerven i höger öga hade kapats av till följd av sparkarna.

Detta ledde till att Harpo förlorade både luktsinnet och synen i höger öga, men klarade sig med livet i behåll och skrev till och med en hyllningslåt till hästen.

Bildkälla: Jessica Gow/TT

Harpos relation till ABBA

1972 träffade Harpo låtskrivaren Bengt Palmers, som också skickar in en hälsning till Harpo i kvällens avsnitt av "Så mycket bättre"Björn Ulvaeus och Benny Andersson från ABBA på en lunch i Stockholm. Under samma år tecknade han ett kontrakt med Polar, samma musikförlag som ABBA. När ett album, som Harpo skrev tillsammans med Benny Andersson, av olika anledningar inte blev färdigt valde han att släppa kontraktet.

Det var dock något under lunchen som gjorde att Harpo fick upp ögonen för Bengt Palmers, och trots att Palmers glömde bort mötet med Harpo valde artisten att söka sig till Palmers kontor på Karlavägen i centrala Stockholm samma år. Där bad han om att få framföra "Honolulu" med en gitarr, något som fick Palmers att inse att Harpo skrivit en hitlåt, och signerade ett kontrakt med artisten direkt.

– Jag tänkte, vänta lite nu, det här är en vrålhit. Och han kliver rätt in från gatan, skrattar Palmers i videohälsningen till Harpo under "Så mycket bättre".

Harpo har även haft kontakt med Anni-Frid Lyngstad från ABBA, som faktiskt sjunger orden "Moviestar Moviestar" som backsång. Låten kom att bli en hit internationellt och något som han fortfarande tjänar stora pengar på.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!