Jönssonligan-bråket – därför kom inte Ulf Brunnberg på Gösta Ekmans begravning
Jönssonligan-bråket – därför kom inte Ulf Brunnberg på Gösta Ekmans begravning - Foto: MAJA SUSLIN/TT, Stella Pictures, Tomas Oneborg/SvD/TT

Bråket i Jönssonligan – därför kom inte Ulf Brunnberg på Gösta Ekmans begravning

​Tillsammans gjorde skådespelarna Gösta Ekman och Ulf Brunnberg succé i Jönssonligan-filmerna som karaktärerna Charles Ingvar "Sickan" Jönsson och Ragnar Vanheden. Men bakom kulisserna doldes ett bråk som ledde till att Brunnberg inte kom på Ekmans begravning.


Tillsammans gjorde skådespelarna Gösta Ekman och Ulf Brunnberg, 74, succé i Jönssonligan-filmerna som karaktärerna Charles Ingvar "Sickan" Jönsson och Ragnar Vanheden 

Även fast de var oskiljaktiga i rutan kom relationen bakom filmduken att förändras – något som tillslut ledde till att Ulf Brunnberg inte kom på Gösta Ekmans begravning, enligt Aftonbladet. 

Därför kom inte Ulf Brunnberg på Gösta Ekmans begravning 

Ulf Brunnberg. Foto: MAJA SUSLIN/TT

Det var i podcasten "Nemo möter en vän" som Ulf Brunnberg öppnade upp sig om situationen. 

– Därför att vi separerade på ett väldigt konstigt sätt, säger Brunnberg till när han får frågan om varför han uteblev på begravningen. 

Skådespelarn syftar på att Gösta Ekman inte ville medverka på fler "Jönssonligan"-filmer som han och kollegan Björn Gustafsson, som spelar Dynamit-Harry, skrivit nya manus till. 

”Var inte glad att bli ersatt”

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Gösta Ekman gjorde fem Jönssonligan-filmer innan han hoppade av. 

Efter hans avhopp producerades det ytterligare tre filmer med Ulf Brunnberg och Björn Gustafsson som huvudroller. 

Gösta Ekman ska inte ha berättat för skådespelarkollegorna vad han tyckte om de nya filmerna. Enligt Ulf Brunnbergs egna spekulationer kan det ha handlat om att Gösta Ekman ville göra annan typ av film som låg på "rätt akademisk nivå". 

– Jag kan säga såhär, att han var inte glad över att vi fortsatte. Och framförallt var han inte glad över att ha blivit ersatt och det kunde jag förstå. Men då kunde han ju lika bra kunna fortsätta, säger han enligt Aftonbladet. 

Sista gången Brunnberg och Ekman sågs

Foto: Tomas Oneborg/TT

Ulf Brunnberg medger även att det var han som fick ringa Gösta Ekman för att se hur läget var, och att skådespelarkollegan aldrig ringde honom själv på slutet. 

Sista gången Jönssonligan-skådisarna sågs var på en lunch bara några månader innan Gösta Ekmans död.

– Vi sågs alltid på Cassi på Narvavägen. Man märkte åt vilket håll det gick. Han hade en timkalender med sig. Där hade en lista med trettiofem namn. ”De är döda nu”. Han gick och lurade på sådana saker, skriver Aftonbladet

Dokumentären om Jönssonligan sänds på TV4 och C More.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!