Söndag 13 Jun
Stockholm

Peter Wahlbeck vill ta Für Alle ut i Europa

Komikervegetarianen om Joyhook, Für Alle, och de sega pamparna inom nykterhetsrörelsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Humor handlar inte om spontanitet. Bakom varje god komikers slutkläm ligger lång träning där förberedelser inför en punchlin kan jämföras med en tungviktares bicepslyft.

Men Peter Wahlbeck är ingen vanlig komiker. När han var värd för Stockholmspriset 2009 behövde han knappt kika med de halvslutna ögonlocken för att få de kreddkänsliga stockholmarna på fall. Det vill säga en karisma som är guld värd för en komiker, men denna hållning kan även tas för oseriös och intrycket är inte alltid trovärdigt.

Ingen vill köpa en bil av en skojare och när Peter Wahlbeck ville sadla om och bli entreprenör i SVT:s Draknästet skrattade drakarna åt hans produkt som skulle inbringa miljoner. Dragkrogsskyddet Joyhook, en gummipropp till karikatyr, kom han på när han spelade golf. Men han har redan etablerat kontakter i Vancouver inför vinter-OS 2010.

– Det är i Vancouver som de har fem olika maskotar och de har merchandise i USA, Europa och Skandinavien. Men det där är bara på kontaktstadiet. Om det går blir det att producera när OS närmar sig och sälja i Kanada, där det är stort. Vi tittar på 10 000 enheter. Det är en gigantisk industri, säger han till Nyheter24.

Den här gången blev det inga pengar från finansmannen Sven Hagströmer med flera. Betnérefterträdaren och komikern Aron Flam sammanfattar det väl för Nyheter24: "Som komiker frånsäger man sig rätten att bli tagen på allvar mot att man tar rätten att säga vad man vill".

Har man inget alibi från Handelshögskolan, som komikerkollegan Kristian Luuk, är det inte alltid lätt. Precis som fagra Annika Falkengren, SEB:s vd, var tvungen att jobba lite hårdare än grabbarna för att bli tagen på allvar lider Peter Wahlbeck av sin komikerbakgrund när han ska vinna i trovärdighetskonsten i vardagen. Opassande nästan på samma sätt som när han tvingades av scenen på SSU:s kongress 2007 efter att ha skämtat om feminismen och partiledaren Mona Sahlin (s).

Större rabalder blev det på annat håll. Favoriten Morrissey gick av scenen i protest när han kände lukten av brända djur. När han uppträder i Borås i sommar råder köttförbud i huset, och det gillar Wahlbeck som funderar på att se spelningen.

– Faktum är att jag har tänkt på det. Han gör en del udda grejer som jag gillar och jag såg honom i Hultsfred för fem år sedan. Om det stämmer att han krävt att kött inte ska serveras i spellokalen Åhaga är det klockrent. Själv är jag inte lika stor och berömd så jag kan ställa sådana krav. Kött är äckligt och borde förbjudas.

Mest känd är han för sitt konstiga koncept Für Alle. Det hela började med såpoperan TV für Alle som sändes på ZTV och ledde till spinoffen som Bank für Alle och filmer, teater och en skiva. Men någon fortsättning lär vi inte se.

– Nej, inget sådant. Jag sitter visserligen och redigerar digitaliseringar av gammalt Für Alle-material från ZTV. Jag har en idé om att dubba det på olika språk och korta ner det något så det blir ganska annorlunda för att ta det till andra länder. Jag söker producenter och sponsorer. Men inget är klart.

Hans mest minnesvärda roll var som den soffliggande Henrik i Heja Björn. Teveserien, skriven av Gustav Boman och Erik Haag, sparkade igång milleniets postironiska situationskomik som vi även sett i The Office och Curb Your Enthusiasm.

– Jag hade gärna ett en fortsättning på Heja Björn. Det varit intressant att se hur min karaktär hade tacklat 2000-talet. I slutet satsade han ju på en meteorologkarriär, och man undrar hur det gick med den.

I dag är Wahlbeck 45 år men inte tråkigare för det. Senast syntes han i skämtprogrammet Grillad - SVT:s storsatsning som blev en flopp och kallades för förnedringsteve och twitterkomik. Deltagaren Alexander Schulman skrev själv i en krönika i Aftonbladet att att tittarna svek för att "det helt enkelt inte var roligt".

– Jag såg inte Grillad själv. Jag var på Big Comedy, men det kändes rätt bra, säger Wahlbeck till Nyheter24.

Peter Wahlbeck, som var en av de mer kända "grillarna", valde att köra med annat än krystade pungslag. Han var mest sitt halvflummiga gamla jag och kom undan med hedern i behåll. En republickchock hann han dock med då han kallade kungen för en "otrogen buffel". Något som definitivt satte stopp för Heja Björn-gängets planerade projekt med en komediserie om kungahuset.

För även om Wahlbeck spelar dum är han inte utan förstånd eller åsikter. Bland många filosofiska och politiska uttalanden under ståuppnumren finns även ett engagemang för Halland. Peter som kallats för en "flummare" har bestämda åsikter. I Halland tappar Ungdomens nykterhetsförbund fler medlemmar än i något annat distrikt.

– Skåne och Halland ligger så nära Danmark. Det är väldigt lätt att få tag på alkohol. Myndigheter och kommuner har svårt att hantera det, och det beror även på sociala saker. Hela nykterhetsrörelsen i Sverige har egentligen enorma problem. Trots att den sitter på massa pengar och äger åtskilliga fastigheter händer inget. De gamla nykteristerna förvaltar bara och låter inte de yngre förmågorna komma fram.

– För kapitalet skulle de kunna anordna läger, göra informationsmaterial och propagandafilmer. Men det här är också ett världsligt problem. Det finns alldeles för många snåla människor som sitter på sina förmögenheter och vägrar göra något för dem, säger han.

Knarket, köttet och kapitalet. Det är mycket som man kan skämta om. Men vad tycker Peter Wahlbeck egentligen?

– Det där om att jag är buddhist är gammalt Jag är reinkarnist. Buddhismen är inte bättre än någon annan religion som hinduismen eller islam. Religionen förtrycker kvinnor och bygger på hierarkiska mönster och prästerskap. Vi inom New Age-rörelsen har det betydligt roligare.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela