"Att vara onykter och en adhd-unge är inte optimalt"

- 20/09/2010, 10:39 -

Fredrik Persson / SCANPIX

Biggest Looser deltagaren Mattias Spogardh har inte alltid varit lika trevlig som i programmet. Som tonåring deltog han i Reclaim the city och slog sönder stan.– Jag trodde ju att det enda som fanns var att man skulle vara anarkist och att allting var åt helvete, säger han.

24-årige Mattias Spogard gör nu succé som deltagarei programmet Biggest Looser. Men i tonåren blev han mobbad för sin vikt och sökte sig till extrema grupper.

– Jag trodde ju att det enda som fanns var att man skulle vara anarkist och att allting var åt helvete, säger han till Aftonbladet.

Allt kulminerade i maj 2003. När han besökte Stockholm värvades han och kompisgänget till en demonstration med Reclaim the city.

– Att vara onykter och en adhd-unge är inte de optimala förutsättningarna. Det var ungefär som om någon tryckt på en knapp. Jag blir mörkrädd av att man kan tappa kontrollen så djupt. Jag betedde mig som en idiot och gjorde idiotgrejer. Slog sönder ett skyltfönster och kastade utemöbler på poliser, säger han till Aftonbladet.

Under demonstrationen blev Spogard gripen av polis och dömdes senare till 90 timmars samhällstjänst inom Svenska Kyrkan. Det två veckor långa straffet blev i stället tre års ideelt arbete inom kyrkan.

– Jag fick vara med människor som var öppna och förlåtande. Jag lade av med allting, slängde bort attityden och kläderna, säger han till Aftonbladet.