Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Storbloggarnas tävlingar är olagliga

NYHETER24 AVSLÖJAR - DEL 3. Varje dag ordnar bloggare tävlingar om produkter för tiotusentals kronor. Nyheter24 kan i dag berätta att lotterierna i de allra flesta fall bryter mot lagen. Och myndigheterna är tvungna att agera.

Men Kenza är inte ensam...

Dennis Maglic lottar ut gratis Iphones.

Hennes utlottningar är nämligen olagliga och saknar tillstånd.

Tyra Sjöstedt lottar ut klockor för nästan 2000 kronor...

... eller varor från den egna butiken!

Kenza Zouiten, Sverige största bloggare, ägnar sig åt olaglig verksamhet.

Kenza Zouiten, Sverige största bloggare, ägnar sig åt olaglig verksamhet.

STOCKHOLM. Bloggare som lottar ut produkter bryter mot lagen. David Lothigius, jurist på Lotteriinspektionen, berättar för Nyheter24 att myndigheten får in många tips från allmänheten.

– De är olagliga. Alla lotterier är tillståndspliktiga om de anordnas för allmänheten eller i förvärvssyfte. Här är det båda delarna, säger David Lothigius.

För att anordna ett lotteri krävs tillstånd från Lotteriinspektionen - vilket är omöjligt för såväl privatpersoner som företag att söka. I stället riktar sig tillståndet till ideella föreningar.

Men bedriver Kenza Zouiten, som 2010 deklarerade över en halv miljon kronor, ideell verksamhet?

Knappast.

Trots det anordnar hon flera gånger i månaden illegala utlottningar. Ett exempel är när Kenza i slutet av förra året lottade ut smycken från Guldfynd för summor nära tusenlappen.

– Det verkar ju väldigt oskyldigt, men det handlar i grund och botten om olagliga lotterier. De omfattas alltså av lagstiftningen, säger David Lothigius.

Lottar ut Iphones

Kenza Zouiten är definitivt inte ensam om att bedriva olaglig verksamhet på sin blogg. Vid sin sida har hon bland andra Tyra Sjöstedt, Dennis Maglic och en rad andra bloggare. Just Maglic har den senaste tiden regelbundet lottat ut Iphones värda nästan 7 000 kronor på sin blogg.

”Jag såg att det var väldigt många av mina läsare som inte ville något hellre än att ha en alldeles egen iPhone så jag har ordnat en ny dundertävling till er med inget mindre än en vit iPhone 4 (värde 6895 kr) i prispotten!” skriver han i ett inlägg.

Än så länge har Lotteriinspektionen dock inte genomfört några större aktioner mot svenska bloggare.

– Vi agerar en hel del mot den här typen av lotterier. Men det brukar röra sig om att vi upplyser om gällande rätt, säger David Lothigius.

”Vi måste agera”

Men det kan det bli ändring på. I nuläget är det brist på resurser som stoppar myndigheten från att hantera ärendena rättsligt.

– Men vi måste trots allt agera efter gällande lagstiftning.

Nyheter24 har inte kunnat nå nämnda bloggare eller Guldfynd för en kommentar.

Mer:

Onepiece lurade bloggare till skattebrott