Tisdag 21 Sep
Stockholm

Storbloggarnas tävlingar är olagliga

Men Kenza är inte ensam...
1 av 6
Men Kenza är inte ensam... Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Dennis Maglic lottar ut gratis Iphones.
2 av 6
Dennis Maglic lottar ut gratis Iphones. Foto: FAKSIMIL
Hennes utlottningar är nämligen olagliga och saknar tillstånd.
3 av 6
Hennes utlottningar är nämligen olagliga och saknar tillstånd. Foto: FAKSIMIL
Tyra Sjöstedt lottar ut klockor för nästan 2000 kronor...
4 av 6
Tyra Sjöstedt lottar ut klockor för nästan 2000 kronor... Foto: FAKSIMIL
... eller varor från den egna butiken!
5 av 6
... eller varor från den egna butiken!. Foto: FAKSIMIL
Kenza Zouiten, Sverige största bloggare, ägnar sig åt olaglig verksamhet.
6 av 6
Kenza Zouiten, Sverige största bloggare, ägnar sig åt olaglig verksamhet. Foto:

NYHETER24 AVSLÖJAR - DEL 3. Varje dag ordnar bloggare tävlingar om produkter för tiotusentals kronor. Nyheter24 kan i dag berätta att lotterierna i de allra flesta fall bryter mot lagen. Och myndigheterna är tvungna att agera.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Nyheter24 granskar bloggosfären:

Den svenska bloggvärlden har snabbt utvecklats till en mångmiljonindustri. Isabella "Blondinbella" Löwengrip byggde sitt nu blomstrande företag med bloggen som grund. Kenza visar fakturabelopp på 100 000-tals kronor på sin blogg. Allt fler bloggare närmar sig miljoninkomster varje år.

Men bloggosfären är också strulig. Skatter undanhålls, smygreklam förekommer varje dag, utan insyn från myndigheterna. Företag och bloggare jobbar hand i hand - och blåser läsare och skatteverket. Nyheter24 vill nu visa den dolda sidan av bloggosfären med en reportageserie i tre delar. Har du tips på nyheter eller vet du mer? Mejla då tips@nyheter24.se

Ehsan Fadakar
Chefredaktör
ehsan@nyheter24.se

DEL 1
Stort skattefusk bland svenska bloggare - nu jagas de av Skatteverket

DEL 2
Onepiece lurade bloggarna - sparade hundratusentals kronor

DEL 3
Storbloggarnas tävlingar är olagliga

Men va?

Lotteriverksamhet kräver tillstånd - vilket varken privatpersoner eller företag kan få. Men givetvis kan bloggare anordna tävlingar av olika slag, men juridiskt finns det en gräns som går mellan lotterier eller vanliga tävlingar - som vem som helst får anordna.

Ett lotteri är öppet för allmänheten och grundregeln där är att vinsten i lotteriet ska avgöras slumpmässigt. Det ska vara ett slumpmoment som styr.

En tävling - som är helt okej för bloggare att anordna - kräver att det vinsten baseras på en prestation som de tävlande utför.

– Till exempel genom att visa upp förmåga att tänka kreativt eller att svara på kunskapsfrågor, säger David Lothigius, jurist på Lotteriinspektionen.

STOCKHOLM. Bloggare som lottar ut produkter bryter mot lagen. David Lothigius, jurist på Lotteriinspektionen, berättar för Nyheter24 att myndigheten får in många tips från allmänheten.

– De är olagliga. Alla lotterier är tillståndspliktiga om de anordnas för allmänheten eller i förvärvssyfte. Här är det båda delarna, säger David Lothigius.

För att anordna ett lotteri krävs tillstånd från Lotteriinspektionen - vilket är omöjligt för såväl privatpersoner som företag att söka. I stället riktar sig tillståndet till ideella föreningar.

Men bedriver Kenza Zouiten, som 2010 deklarerade över en halv miljon kronor, ideell verksamhet?

Knappast.

Trots det anordnar hon flera gånger i månaden illegala utlottningar. Ett exempel är när Kenza i slutet av förra året lottade ut smycken från Guldfynd för summor nära tusenlappen.

– Det verkar ju väldigt oskyldigt, men det handlar i grund och botten om olagliga lotterier. De omfattas alltså av lagstiftningen, säger David Lothigius.

Lottar ut Iphones

Kenza Zouiten är definitivt inte ensam om att bedriva olaglig verksamhet på sin blogg. Vid sin sida har hon bland andra Tyra Sjöstedt, Dennis Maglic och en rad andra bloggare. Just Maglic har den senaste tiden regelbundet lottat ut Iphones värda nästan 7 000 kronor på sin blogg.

”Jag såg att det var väldigt många av mina läsare som inte ville något hellre än att ha en alldeles egen iPhone så jag har ordnat en ny dundertävling till er med inget mindre än en vit iPhone 4 (värde 6895 kr) i prispotten!” skriver han i ett inlägg.

Än så länge har Lotteriinspektionen dock inte genomfört några större aktioner mot svenska bloggare.

– Vi agerar en hel del mot den här typen av lotterier. Men det brukar röra sig om att vi upplyser om gällande rätt, säger David Lothigius.

”Vi måste agera”

Men det kan det bli ändring på. I nuläget är det brist på resurser som stoppar myndigheten från att hantera ärendena rättsligt.

– Men vi måste trots allt agera efter gällande lagstiftning.

Nyheter24 har inte kunnat nå nämnda bloggare eller Guldfynd för en kommentar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela