Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så bryter storbloggarna mot lagen - igen

- 05/12/2011, 15:00 -
Så här kan en tävling se ut.
1 av 3

Så här kan en tävling se ut.

Dennis Maglic.
2 av 3

Dennis Maglic.

EEROBILD / All Over Press

Dennis Maglic är en av de som inte följer lagen.
3 av 3

Dennis Maglic är en av de som inte följer lagen.

EEROBILD/All Over Press

Bloggarnas tidiga julklappar till sina läsare bryter mot lagen. – Kan leda till dagsböter eller fängelse i upp till sex månader, säger David Lothigius till Nyheter24.

Nyheter24 har tidigare skrivit att de bloggare som lottar ut produkter i sina bloggar ofta bryter mot lagen. Vad bloggarna ofta struntar i är att det krävs tillstånd från Lotteriinspektionen för att anordna ett lotteri, något som är omöjligt för såväl privatpersoner som företag att söka - tillståndet riktar sig i stället till ideella föreningar.

I juletid anordnar flera bloggare, däribland storbloggaren Dennis Maglic, så kallade julkalendrar där man generöst lottar ut produkter för tusentals kronor.

För att vinna den utvalda produkten hos Maglic krävs det att man delar en länk via Facebook. Därefter ska man lämna en kommentar med information om exempelvis vilken storlek man har i produkten som lottas ut.

"Många känner sig lurade"

David Lothigius, jurist på Lotteriinspektionen, menar att Facebook-liken inte räcker för att det ska klassas som en tävling, och att utlottningen därmed är olaglig.

– Det är aldrig en prestation i lagens bemärkelse att exempelvis svara på ett inlägg, eller att att fylla i ett formulär som på ett hotell eller liknande. Och att gilla något på Facebook är inte heller någon prestation.

Vinnaren får alltså ta emot en produkt som inte har lottats ut lagligt.

– Det här är en relativt ny föreetelse, det är många som känner sig lurade när de är med i tävlingarna. Tävligarna ska ha en viss stimulans, det ska stimulera till något annat än marknadsföring.

Vad är en lämplig motprestation i det här sammanhanget?

– Det är ganska vanligt förekommande att man man efterfrågar en slogan eller en motiveringen som gränsar till en typ av slogan, förklarar David Lothigius för Nyheter24.

Kan ge fängelse

Och att bryta mot lagen kan bli smärtsamt för bloggarna.

– Det är förbjudet och ett brott mot lotterilagen som kan leda till dagsböter eller fängelse i upp till sex månader. Men just det är inte aktuellt i bloggtävlingar. Jag känner heller inte till något fall där man som bloggare dömts till det.

Lotteriinspektionen agerar främst efter anmälningar som privatpersoner gjort, och bloggarna kan sedan tvingas ta bort inläggen i efterhand.