1 av 5
- Foto: Stella Pictures
2 av 5
- Foto: Stella Pictures
3 av 5
- Foto: Stella Pictures
4 av 5
- Foto: Stella Pictures
5 av 5
- Foto: Faksimil/cimonlundberg.com

Cimon Lundberg berättar om sin kamp mot självsvälten

Cimon Lundberg spelar inte längre rollen som någon annan, men vägen dit har varit lång och nära att kosta honom livet. "Jag skapade kontroll över att veta att jag inte hade ätit", berättar han för Nyheter24.


Ätstörningar bland män

Elisabet Lannefelt, legitimerad psykolog och legitimerad kognitiv beteendeterapeut (KBT), svarar på frågor om ätstörningar bland män.

– Man brukar säga att ungefär 10% av de med ätstörningar är män, men antagligen är det ännu fler eftersom det fortfarande anses vara en kvinnosjukdom. Mörkertalet kan vara stort.

Varför är det fortfarande ett så stort mörkertal?


- För att de flesta har bilden att en ätstörd person är en ung kvinna med MVG i alla ämnen. Men det kan även vara en medelålders man, även om det inte är lika vanligt.

Skiljer sig ätstörningar bland män än mot kvinnor?

– Det behövs mer forskning för att se om och på vilket sätt ätstörningar bland män skiljer sig från kvinnor, eller om männen som drabbas skiljer ut sig på något sätt. Men symptomen brukar uttrycka sig likartat.

Läs mer på atstorning.se

Utåt sett var han den brunbrända överkroppen från "Paradise Hotel" som med sin sugande blick snabbt blev en stor tjejfavorit. Men inom sig växte självhatet ikapp med kändisskapet och Cimon Lundberg, då 19 år, bar runt på tankar om att han inte var värd någonting - så han kunde lika gärna sluta finnas till. Resultatet blev att Cimon började svälta sig själv och och när problemen var som värst kunde han stänga in sig i sin lägenhet i flera dagar för att kontrollera att han inte åt. Överhuvudtaget.

– Jag insåg inte själv att jag höll på med svält tills en dag när min familj kom in i lägenheten och hittade mig helt utslagen, jag kunde knappt ställa mig upp. Jag använde svält som ett straff, men skulle aldrig få för mig att prata med någon om det, säger han och blickar ut över kafét vi träffas på i Sturegallerian.

Men det är inte bara de senaste åren som 22-åringen har haft en invecklad relation till mat. Grunden till ätstörningarna lades redan i högstadiet när Cimon hånades för sin taniga gymnastikkropp som inte alls ansågs manlig av de coola fotbollskillarna. På grund av mobbningen slutade han äta på lunchratserna för att slippa sitta ensam. Gymnastiken och dansen vägrade han fortsätta med och han hoppade av skolan under gymnasiet för att undvika glåpord. I stället ägnade han sig åt att bygga upp en superkropp.

– Jag tränade minst en gång per dag och åt så mycket som möjligt. Skulle jag äta gröt så åt jag tre portioner gröt tills jag nästan kräktes. Jag hade jättefasta rutiner på när jag skulle äta och när jag skulle träna. Ju större jag var, desto manligare blev jag, säger han.


"En chans att inte längre behöva bevisa något"

Det nya levernet gav snabbt resultat och Cimon fick många positiva kommentarer - som bara spädde på ätstörningarna:

– Jag fick höra att jag blivit stor och vältränad och folk kunde klämma på mina muskler. Det fanns inte längre lika stora öppningar för att trycka på att jag var tanig eller töntig, så jag höll mig till den rollen. Då såg jag det inte som någon ätstörning, utan bara som att jag höll mig aktiv.

Sedan hände "Paradise Hotel". Cimon, då 19 år, ställde upp i skandalprogrammet som ställer idealen på sin spets med kroppar i fokus och han blev en vältrimmad överkropp med hela svenska folket.

- Jag såg det som en chans att inte längre behöva bevisa något för någon. Om jag ställer upp i ett program där det går ut på att vara en snubbe som ligger med tjejer och festar så skulle jag inte behöva kämpa mer.

Men det blev precis tvärtom. Cimon kände inte alls igen sig i rollen som han själv varit med och målat upp och trots att han utåt sett fortsatte spela "Paradise Hotel"-Cimon, straffade han sig för samma rollprestation så fort han var ensam.

- I stället för att ha kontroll över att träna tre timmar på gymmet och äta en massa mat, så skapade jag kontroll över att veta att jag inte hade ätit. Jag tror det handlade om att jag ville skala bort mig själv från den jag hade blivit, säger han och fortsätter:

-  Det läskiga är att folk i min omgivning såg att jag sakta men säkert tynade bort, men man tar det inte riktigt på allvar när det gäller en kille, säger han och berättar om hur en presschef en gång skrattat åt honom under en premiär och sagt  "finns du ens kvar, du är ju bara ett benrangel".

- Först då insåg jag hur långt det hade gått. Jag var bara skinn och ben. Men det motiverade inte mig alls att ta tag i problemen. Tvärtom ville jag skaffa mer kontroll genom att fortsätta att inte äta. Det finns ingen logik i ätstörningar.


"Var beroende av kontroll"

I två år kämpade Cimon i det tysta, utan att någon förstod att han hade en ätstörning.

- Man tar inte ätstörningar på allvar när det giller killar, det finns liksom inte. Om en kille är smal, är han byggd så. Om en kille är vältränad, ja då är han hälsosam.

Den allra jobbigaste perioden var i julas, tiden innan Cimon kom ut som bisexuell.

– Jag var så beroende av kontroll och trodde det innebar att släppa kontrollen genom att berätta om min sexualitet eller ätstörningar, men det visade sig vara helt tvärtom. Det var då jag tog kontroll. I min värld finns det inte något läskigare än att leva i skuggan av sig själv.

I dag säger Cimon att han lever mer hälsosamt och han försöker fokusera på att må så bra som möjligt, oavsett hur kroppen ser ut. Att han fortfarande väljer att vara en offentlig person säger han beror enbart på att han vill nå ut till andra i samma situation:

- Om jag kan få bara en person att öppna upp ögonen för sig själv eller någon närstående så är jag nöjd. Jag får obehagligt många mail från killar som är nära att avsluta sina liv, för de vet inte hur de ska våga leva de liv de vill. I en perfekt värld ska det inte vara ansträngande att vara ärlig mot sig själv.

Vad har du för råd till andra som är i samma situation eller som misstänker att någon närstående är drabbad?

– Jag hade önskat att någon visade att jag inte var själv. Om man anar någonting, så bara se till att personen blir sedd. Ta det som tumregel att börja träna på att vara ärlig i relationer, då vågar man öppna sig.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.